Οι κατηγορούμενοι για το "Παραδικαστικό Νο 2"





Ανοίγει η αυλαία στις 5 Δεκεμβρίου για μία υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ως «παραδικαστικό Νο 2», με 104 κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους γνωστά πρόσωπα της Δικαιοσύνης και όχι μόνο.

Δικηγόροι, δικαστές, ένας πολιτικός μηχανικός, ένας ιερέας, ένας γνωστός τηλε-δικηγόρος, επιχειρηματίες, γνωστοί φοροτεχνικοί, γνωστοί συνδικαλιστές αλλά και πρόσωπα υπεράνω υποψίας, όπως η κόρη επιχειρηματία που ασχολείται με τα media και ένας πασίγνωστος επικοινωνιολόγος, ξακουστός για τις σχέσεις του με την εκκλησία, συνθέτουν το κάδρο του κυκλώματος, το οποίο φέρεται πως είχε βάλει στο χέρι ακίνητα με πλαστογραφημένες αποφάσεις και πλειστηριασμούς.

Κομβικό ρόλο όμως έπαιξε ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2009, ενεπλάκη στο κύκλωμα και τελικά αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές και να μετατραπεί σε προστατευόμενο μάρτυρα
Κομβικό ρόλο όμως έπαιξε ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2009, ενεπλάκη στο κύκλωμα και τελικά αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές και να μετατραπεί σε προστατευόμενο μάρτυρα
Η δίκη προσδιορίστηκε να ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τους οκτώ από τους συνολικά 104 κατηγορουμένους.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου 10 χρόνια, με τους εφέτες ανακριτές να σχηματίζουν μία ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει αδικήματα όπως συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, ψευδή βεβαίωση κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι φέρονται ως μέλη του κυκλώματος να εντόπιζαν ακίνητα-φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, να τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρείες να τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίες άλλων μελών του κυκλώματος.

Φέρονται, δε, να εξαπατούσαν δικαστήρια, αλλά και να υπόσχονταν έναντι «δώρου» την απεμπλοκή από υποθέσεις, λόγω διασυνδέσεων στη Δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί πως αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης 36 άτομα, για τα οποία το δικαστικό συμβούλιο διατάσσει τη διατήρηση της ισχύος των ενταλμάτων.

Τέλος, το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει να διαβιβαστούν αντίγραφα εγγράφων στον αρμόδιo εισαγγελέα πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων. Τα έγγραφα αυτά, όπως αναφέρεται, σχετίζονται με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, οι οποίες περιγράφονται σε μία εκ των συνολικά επτά εισαγγελικών προτάσεων που έχουν συνταχθεί για την υπόθεση.



Το zougla.gr παρουσιάζει για πρώτη φορά όλα τα ονόματα των κατηγορουμένων της πολύκροτης αυτής δίκης: 

Ιάκωβος-Παύλος Γιοσάκης 
Σπυρίδων Βλασσόπουλος 
Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος
Αδαμάκη Βικτωρία
Αλέκος Χαράλαμπος
Αλ Τζαμάλ Γκίας
Βασίλειος Αλεξόπουλος
Αικατερίνη Αλεξοπούλου
Γεώργιος Αντωνίου (Καλαμιώτης)
Ορέστης Ευάγγελος Αντωνόπουλος
Χριστίνα Αποστόλου Μαλαμάτη
Γεώργιος Αργυρού ή Αργυρός Γεωργίου ή Αργυρός Αργυρού
Αρμακόλας Ιωάννης
Γεώργιος Ασλάνης
Ανδρέας Αχιλλέως 
Χρύσανθος Κατσιάμης ή Δημητρίου
Απόστολος Βαρδαξής
Φωτεινή Βλαστάρη
Θάλεια Βρυώνη
Ελένη Γαλάνη
Ανδρέας Γεωργίου
Γεώργιος Γεωργίου
Ρένος Γιαννάκου
Αλέξανδρος Γιαννόπουλος
Αναστάσιος Γιαννόπουλος
Παναγιώτα Δημάκα
Θεόδωρος Δημητρίου ή Θεόδωρος Αντωνιάδης
Μιχαήλ Δημητρίου
Παναγιώτης Έλληνας
Ευάγγελος Ευαγγέλου
Διονύσιος Ζήκος
Άγγελος Ιωάννου ή Άγγελος Νικολάου
Κλεόβουλος Καλαντζής
Απόστολος Κατσόγιαννος
Βασιλική Κόκκοτα
Ασπασία Κριθάρη 
Κρόμπας Γρηγόριος
Χρήστος Κυριακόπουλος
Κυριάκου Νικόλας ή Νικόλαος ή Υπερμάχου Νικόλας ή Νικόλαος του Κυριάκου ή Κίκη Υπερμάχου 
Θωμάς Κυρομίτης
Διονύσιος Μεσολογγίτης
Αναστασία Φακούντου- Μηλάτος
Δημήτριος Μητρέλης 
Μιχαήλ Μιχαλάκης 
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Μάμας Μοδέστου ή Δημητρίου Μάμας 
Σοφία Μολφέτα
Βαρβάρα Αγγελάκη- Μπουρνάζου
Σνούντα Ναμπίλ
Νικόλαος Νενεδάκης
Νεόφυτος Νικολαΐδης
Ελένη Νικολοπούλου
Κωνσταντίνος Ντάλλας 
Σπυρίδων Ντίλης
Μανούσος Ντουκάκης
Ιωάννης Ξυθάλης
Βσιλική Οικονομοπούλου
Περικλής Ονησιφόρου
Στέλιος Παναγιώτου
Εμμανουήλ Παππαδάκης
Έλλη Παπαδοπούλου
Κυριάκος Παπακυριάκου
Χρυσούλα Παπαντωνίου
Αντώνιος Παπασταυρόπουλος
Ιωάννης Παρπέρης
Ιωάννης Πετρής
Μωυσής Πίττας
Ελευθέριος Ποταμιανός
Εμμανουήλ Ποτόσης
Γεώργιος Ρούσκας
Ευαγγελία Σαμσώνη
Χαράλαμπος Σελιανίτης
Στέλιος Σπύρου
Χρήστος Στέκας
Βασιλική Στογιάννη
Ανδρέας Στύλλης
Ελευθερία Τζιώτη
Σωτήριος Τζούμας
Κωνσταντίνα Τριανταφύλλου
Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης
Χαράλαμπος Τσάκαλος ή Γαβριήλ
Τζανέτος Τσαπατσάρης
Ευθυμία Τσεκούρα
Βασιλική Τσέτσου
Μαρία Φιλλκουρίδου
Γεώργιος Χίππης 
Βασιλική Χρυστακοπούλου
Ανδρέας Χριστοδούλου
Γεώργιος Χρυσανθόπουλος
Αβραάμ ή Μίκκου Χρυσοστόμου
Viorika Banou
Στέφανος Κυρομίτης
Ανδρούλα Κωνσταντίνου
Θεόδουλος Κώστα
Μιχαήλ Κωστάκης
Φώτος Λεωνίδου
Πέτρος Λεωτσάκος
Μιχαήλ Λούβαρης
Αριστείδης Λυκουριώτης
Πάνος Λυκουριώτης
Ευφροσύνη Μακράκη
Κωνσταντίνος Μακράκης
Παναγιώτης Μεσαρίτης
Μεσημέρης Γεώργιος

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας σε διάφορες περιοχές, τα οποία είτε ήταν ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, είτε οι ιδιοκτήτες τους διέμεναν στο εξωτερικό ή ήταν υπέργηροι ή είχαν σοβαρά νομικά προβλήματα ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα, εγκαθιστώντας περίφραξη (σ.σ.: όταν επρόκειτο για οικόπεδα) ή εμφάνιζαν ως υποτιθέμενους ιδιοκτήτες αυτών κάποιες από τις εικονικές εταιρείες που είχαν συστήσει ή μέλη των εταιρειών αυτών.

Αφού ενημερώνονταν από τα δελτία του Ταμείου Νομικών ότι είχαν κατασχεθεί ακίνητα και επρόκειτο να τεθούν σε πλειστηριασμό, δημιουργούσαν με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις νομικά κωλύματα κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού, επιτυγχάνοντας έτσι, με εξαπάτηση των αρμοδίων δικαστηρίων, συμβολαιογράφων κι άλλων εμπλεκομένων αρμοδίων οργάνων, τη ματαίωσή τους. Η συνέπεια ήταν η πρόκληση μεγάλης ζημίας σε βάρος της περιουσίας των δανειστών. Για τις ενέργειές τους αυτές εισέπρατταν ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά από τους οφειλέτες-ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Εντόπιζαν πρόσωπα που είχαν δικαστικές εκκρεμότητες και αφού τους διαβεβαίωναν ψευδώς ότι είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες και διασυνδέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης -ώστε να εξασφαλίσουν ευνοϊκή έκβαση στις υποθέσεις τους-, τους έπειθαν να καταβάλουν χρήματα, προκειμένου να δωροδοκήσουν, δήθεν, τους δικαστές και εισαγγελείς που συγκροτούσαν τη σύνθεση του εκάστοτε δικαστηρίου!

Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, η «ταρίφα» για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ήταν 25.000 ευρώ.

Την πελατεία του κυκλώματος εξασφάλιζαν δικηγόροι και επιχειρηματίες καθώς και πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα, όπως ο φοροτεχνικός ή ο γνωστός συνδικαλιστής από τον χώρο εμπορίας κρεάτων, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη θέση του προχωρούσε σε άγρα «πελατών».

Να σημειωθεί ότι οι εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» είχαν αναδείξει όλες τις πτυχές του «Παραδικαστικού 1» και του μεταγενέστερου κυκλώματος, με τη Δικαιοσύνη να ασκεί διώξεις στους πρωταγωνιστές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του