ΕΡΧΕΤΑΙ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ»! ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ… – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΙ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ!







ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ! Πότε και ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν μισθούς και συντάξεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετα όρια τραπεζικών λογαριασμών, μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο εξέδωσε η ΓΓΔΕ.Στην εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρει πότε οι φορολογούμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κατάσχεση των χρημάτων τους από τους λογαριασμούς τους στην τράπεζα.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιό της η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι:

– Σε περιπτώσεις κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσόν αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσόν αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ ποσού και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Για πάνω από 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

– Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

– Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (επιβολή κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, κατάσχεση στα χέρια τρίτου, έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων) αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου.

– Ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη (προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ.

financialbox.gr

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΙ «ΚΟΥΡΕΜΑ»! Έκτακτο σχέδιο δράσης για τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες υπό την πίεση του SSM

Σχέδιο άμεσης δράσης υπό την ασφυκτική πίεση του SSM βάζουν μπροστά οι τράπεζες για να πετύχουν τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% – 45% μέχρι το τέλος του 2019, χωρίς να παρεκκλίνουν από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα.Όπως αναφέρει καθημερινή εφημερίδα , θα προσφέρουν για το σκοπό αυτό ισχυρά κίνητρα στους δανειολήπτες, όπως μειωμένη δόση ή ακόμα και διαγραφή χρέους και τους καλούν να προσέλθουν στις τράπεζες για να ρυθμιστούν.

Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προβλέπει ρύθμιση – πακέτο για τις οφειλές από δάνεια, τα χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις προς τα νοικοκυριά προσφέρουν νέα μειωμένη δόση πολύ χαμηλότερη της αρχικής. Με δεδομένο μάλιστα ότι σήμερα τα δάνεια που έχουν πρόβλημα είναι τα περισσότερα μεγάλης διάρκειας αποπληρωμής, οι τράπεζες προσφέρουν τη λύση της κλασματικής δόσης και με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής, του χαρίζουν τους τόκους που δεν περιλαμβάνονται στη δόση.

Για παράδειγμα: κάποιος είχε δάνειο 260.000 με επιτόκιο 3% και διάρκεια 35 χρόνια. Η δόση είναι 1.000 ευρώ το μήνα εκ των οποίων τα 650 ευρώ τόκοι και τα 350 ευρώ κεφάλαιο. Με βάση τα τρέχοντα οικονομικά του μπορεί να πληρώνει 350 ευρώ το μήνα που αντιστοιχούν σε τμήμα των τόκων. Αν είναι συνεπής στις πληρωμές στο τέλος κάθε χρόνου η τράπεζα διαγράφει το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί στου τόκους, δηλαδή 300Χ12=3.600 ευρώ. Το κεφάλαιο του δανείου δε μειώνεται, ούτε όμως επιβαρύνεται με τόκους.

Επίσης σε περιπτώσεις που η αξία του ακινήτου έχει μειωθεί οι τράπεζες προσφέρουν προϊόντα τα οποία παγώνουν ένα τμήμα του δανείου για μια 10ετία και το υπόλοιπο πληρώνεται κάθε μήνα. Το μέγιστο ποσό παγώματος μπορεί να φτάσει στο 60% του ανεξόφλητου δανείου. Αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής, τότε η τράπεζα κάθε χρόνο διαγράφει το 2% της παγωμένης οφειλής.

Στο μεταξύ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αντιμετωπίζει πακέτο της ληξιπρόθεσμες επιχειρηματικές οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ταμεία προβλέποντας ακόμα και κούρεμα χρέους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά:

Το κούρεμα των επιχειρηματικών οφειλών θα γίνεται με αναλογικό τρόπο ως προς το ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό χρέος της εταιρείας
Καθιερώνονται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη σύνταξη και εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας.
Σε ότι αφορά στις ποινικές ευθύνες στα τραπεζικά στελέχη αλλά και στους αρμόδιους δημοσίους υπαλλήλους για τη διαγραφή χρεών δε θα προβλέπεται οριζόντια ασυλία, αλλά θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες, όροι και προϋποθέσεις ώστε να μην εγείρονται ποινικές ευθύνες.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ! Άμυνες για πιθανό bail – in ζητεί ο SRM από τις ελληνικές τράπεζες

Πλάνα επιβίωσης σε πιθανό «ατύχημα» που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του bail – in, καλούνται να παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες στον SRM, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρώπης.Η υποβολή των recovery plans από τις ελληνικές τράπεζες θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία νέα παράμετρο που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η οποία έρχεται σε μια περίοδο νέας πανευρωπαϊκής αναταραχής, λόγω των «τριγμών» στην Deutsche Bank.

Εν μέσω ανησυχιών για την κεφαλαιακή της επάρκεια, οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν χθες νέα ιστορικά χαμηλά, συμπαρασύροντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πλήττοντας κυρίως τις μετοχές των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών. Οι ανησυχίες πήραν μεγαλύτερη έκταση από τη δήλωση της Angela Merkel ότι αποκλείει το bailout του γερμανικού κολοσσού πριν από τις γερμανικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή του πρώτου bail – in στην μεγαλύτερη Οικονομία της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι από 1/1/2016 ισχύει η οδηγία BRRD, η οποία προβλέπει ότι εφεξής η εξυγίανση των τραπεζών θα γίνεται με κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών τους (bail – in) και όχι των φορολογούμενων (bailout) όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Αν και η οδηγία για το bail – in έχει μείνει στον «πάγο», καθώς τα μεγέθη τόσο των ιταλικών τραπεζών – που ήταν οι πρώτες που έμειναν «γυμνές» μετά το Brexit -, όσο και της Deutsche Bank, τρομάζουν τις ευρωπαϊκές αρχές, εντούτοις οι δηλώσεις Merkel για τη Deutsche Bank ρίχνουν λάδι στη φωτιά για τον φόβο των καταθέσεων.
Η προστασία των καταθέσεων είναι και το μείζον μέλημα του SRM, ο οποίος καλεί τις τράπεζες να συντάξουν την «εν ζωή διαθήκη τους», υποβάλλοντας σχέδια αντιμετώπισης ενός πιθανού «ατυχήματος» που θα απειλούσε με «κούρεμα» τις καταθέσεις. Στα recovery plans, ειδικότερα, οι τράπεζες καλούνται να περιγράψουν το πώς θα διαχειριστούν την πιθανότητα να χρειαστούν διάσωσή τους με νέα κεφάλαια, χωρίς όμως να «κουρέψουν» τις καταθέσεις των πελατών τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το σημαντικό στοιχείο των recovery plans είναι η διαμόρφωση του δείκτη MREL, ο οποίος θα απεικονίζει το σύνολο των κεφαλαίων αλλά και των στοιχείων παθητικού της τράπεζας, τα οποία στην περίπτωση που αυτή χρειαστεί διάσωση, θα απορροφήσουν όλο το «σοκ» πριν χρειαστεί να «κουρευτούν» οι καταθέσεις. Ο δείκτης αυτός εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί από τον SRM στο 18% – 19% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μέσο όρο ενεργητικού 40 – 45 δισ. ευρώ, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα χρειαστεί να «σηκώσει» 1 – 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, στην περίπτωση που βρεθεί με νέες ανάγκες σε κεφάλαια. Αυτός, όπως έγραψε το «Κεφάλαιο», είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κινηθούν πολύ ενεργητικά για την ανάκτηση κεφαλαίων από τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Σημειώνεται ότι τα recovery plans που καλούνται να υποβάλουν στον SRM οι τράπεζες, οδηγούν αναγκαστικά σε επανεξέταση στόχων που είχαν θέσει οι τράπεζες για την αποπληρωμή κεφαλαίων στο Δημόσιο, με κυριότερη την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είχε θέσει ως προτεραιότητα, μετά την είσπραξη του τιμήματος από την πώληση της Finansbank, την αποπληρωμή των CoCos προς το ΤΧΣ.
Capital.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.