Μέσα σε είκοσι ημέρες η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες

Μέσα σε είκοσι ημέρες η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες
Η λίστα με τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιστροφή ΦΠΑ θα εκδίδεται απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετά από διασταυρώσεις που θα γίνονται στο Taxis και το σύστημα elenxis, βγάζοντας εκτός διαδικασίας τις εφορίες....

Η επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας θα γίνει με την ταχεία και αυτοματοποιημένη διαδικασία -εντός 20 ημερών- που υπόσχεται στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες το υπουργείο Οικονομικών, μόνο οι νέες αιτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας διαδικασίας για την επιστροφή του ΦΠΑ θα είναι τα εξής:
- οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ θα καταχωρούνται σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολή της αίτησης.
- η ΓΓΠΣ θα προχωρά στη συνέχεια σε μια σειρά διασταυρώσεων μέσω των συστημάτων taxis και elenxis. Οι διασταυρώσεις θα έχουν σαν στόχο να διαπιστωθεί αν ο φορολογούμενος είναι συνεπής στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, θα ελέγχεται, μεταξύ άλλων, αν η επιχείρηση έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, αν χρωστά στο δημόσιο (αν δηλαδή είναι φορολογικά ενήμερη), αν χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία (αν δηλαδή είναι ασφαλιστικά ενήμερη) και αν οι τελευταίες χρήσεις της ήταν ζημιογόνες ή κερδοφόρες.
- οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που περνούν τις "εξετάσεις" θα μπαίνουν σε λίστα που θα εκδίδεται απευθείας από τη ΓΓΠΣ και θα αποστέλλεται στις εφορίες για την επιστροφή του ΦΠΑ.
- στόχος του υπουργείου είναι με το νέο σύστημα οι επιστροφές ΦΠΑ να γίνονται εντός 20 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το νέο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ είναι, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, να εξασφαλιστούν τα σχετικά ποσά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όσον αφορά τις συσσωρευμένες οφειλές ΦΠΑ του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις εξετάζεται να παραμείνει η υφιστάμενη χρονοβόρα διαδικασία επιστροφών. Σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει έντονα παράπονα στο ΥΠΟΙΚ για επιλεκτικές επιστροφές ΦΠΑ με πελατειακά κριτήρια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του