ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

Ρεπορτάζ : Δ. Τσουπαρόπουλος
(από το kerdos.gr)
Μέσα από πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα ισορροπίες καλείται να διέλθει η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με την κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη να ζητεί το ok της τρόικας για κάθε ουσιώδη αλλαγή, χωρίς ωστόσο, από την...
άλλη πλευρά, να αποστεί σημαντικά από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κυριότερη των οποίων είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Οπως όμως έσπευσαν να διαμηνύσουν στο νέο οικονομικό επιτελείο οι επικεφαλής της τρόικας λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα, ακόμη και απλές αλλαγές εξορθολογισμού δεν θα γίνουν αποδεκτές εάν το κόστος τους δεν αντισταθμίζεται πλήρως από άλλα ισοδύναμα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την αντικατάσταση του τέλους ηλεκτροδότησης η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Αλλα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναζητηθούν στην περίπτωση που αποφασισθεί η άμβλυνση της φορολογικής κλίμακας και του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, την περικοπή των φοροαπαλλαγών και την αυστηροποίηση των τεκμηρίων αποφέρουν στο Δημόσιο περί τα 5 δισ. ευρώ, πενταπλασιάζοντας τα αντίστοιχα περυσινά έσοδα, δημιουργώντας δε τεράστιες δυσκολίες ακόμη και για μερική αντικατάστασή τους. 

Η ΚΛΙΜΑΚΑ

Κατόπιν αυτών, οι εναλλακτικές για τη λήψη μέτρων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων περιορίζονται ουσιαστικά σε μία βαθιά αναθεώρηση της φορολογικής κλίμακας και του αφορολόγητου ορίου, τρόικας, βεβαίως, επιτρεπούσης. Με βάση τα σενάρια που έχουν επεξεργασθεί μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εάν γίνει αποδεκτή από την τρόικα η αύξηση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, θα εφαρμοσθεί φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από πέντε κλιμάκια. 

Αντίθετα, εάν η αύξηση του αφορολόγητου ορίου δεν... περάσει, τότε θα εφαρμοσθεί κλίμακα που θα αποτελείται από 6 ή και 7 κλιμάκια και θα έχει ως στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι και τα 25.000 ευρώ. Η κλίμακα που έχει πέσει στο τραπέζι ως βάση εκκίνησης και για τις δύο περιπτώσεις έχει ως εξής: 

- Για εισόδημα από 0 - 5.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 0%. 

- Για εισόδημα από 5.000 - 10.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 10%. 

- Για εισόδημα από 10.000 - 30.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 20%.

- Για εισόδημα από 30.000 - 60.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 30%. 

- Για εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 40%. 

Πέραν του βασικού ζητήματος για ελάφρυνση των χαμηλόμισθων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι κατατείνει και στη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα που σήμερα βρίσκεται στο 45%. Οι οριστικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και προκύψουν από την ΓΓΠΣ τα συνολικά στατιστικά, όπως για παράδειγμα πόσοι από τους φορολογουμένους δήλωσαν οικογενειακό εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ που, για το οικονομικό επιτελείο, αποτελεί κομβικό στοιχείο. 

Μόλις τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα, θα γίνουν, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάννης, προβολές όλων των σεναρίων πριν οριοθετηθεί επακριβώς τόσο το αφορολόγητο όσο και τα κλιμάκια. Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν από τις 24 Ιουλίου και μετά, όταν θα βρίσκεται στην Αθήνα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, έτσι ώστε όλες οι φορολογικές διατάξεις να αποκτήσουν την οριστική τους μορφή μέσα στον Αύγουστο και το φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. 

Αν πάντως τα πράγματα, σχετικά με το αφορολόγητο και την κλίμακα είναι ακόμη ρευστά, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την εφαρμογή ενός καθολικού «πόθεν έσχες» για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους, καθώς η δημιουργία και η εφαρμογή του περίφημου «περιουσιολογίου» θα ξεκινήσει οπωσδήποτε το 2013. Σε αυτό οι φορολογούμενοι θα καταγράφουν στοιχεία για κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιτρέποντας στην ΓΓΠΣ να δημιουργήσει ένα λεπτομερέστατο περιουσιακό προφίλ για κάθε φορολογούμενο. Πέραν δε, του περιουσιακού προφίλ, η ΓΓΠΣ πρόκειται να δημιουργήσει παράλληλα και το καταναλωτικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου, ζητώντας την υποβολή στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμη και λογαριασμούς τηλεφώνου ρεύματος και νερού. 

Αφού ολοκληρωθεί η διπλή αυτή βάση δεδομένων, θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις μεταξύ της περιουσιακής κατάστασης και του επιπέδου διαβίωσης των φορολογουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε αναντιστοιχία, που συνιστά είτε φοροδιαφυγή, είτε απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Για τον σκοπό αυτό σε νέο ηλεκτρονικό έντυπο που θα δημιουργηθεί οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στοιχεία για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, ακίνητα, πισίνες, αυτοκίνητα, σκάφη, Εργα Τέχνης, αλλά και συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής. 

Τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης:

- Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους από κοινωνικά επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

- Επιβολή δύο ενιαίων φόρων στα ακίνητα. O πρώτος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και θα κατευθύνεται στα κρατικά ταμεία. O δεύτερος φόρος θα ενσωματώνει όλους τους δημοτικούς φόρους και θα εισπράττεται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σημειώνεται ότι η πλήρης κατάργηση του Κώδικα δεν είναι ακόμη δυνατή δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις εφορίες. Θα προωθηθούν ωστόσο κάποιες διατάξεις που θα εκσυγχρονίζουν πολλές απόλυτα περιττές σήμερα διαδικασίες. 

- Καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα, με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%. O φορολογικός συντελεστής μπορεί να μειωθεί στο 15%, εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια.

- Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

- Ενταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων όλων των γεωγραφικών περιοχών της χώρας, αλλά και καθιέρωση ενός μόνιμου συστήματος αυτόματης αναθεώρησης των τιμών στα επίπεδα των εμπορικών. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του