"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΣΓΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, έκρουσε και πάλι ο Πρόεδρος του, Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού... Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής.
Ο περιφερειάρχης κάνει λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο να πνίξουν τα σκουπίδια το Λεκανοπέδιο στη μέση της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό: «Τα χρέη που κληρονομήσαμε είναι τεράστια και διογκώνονται καθημερινά. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών αποβλήτων και την ταφή των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής προειδοποιεί με επιστολές της ότι θα σταματήσει άμεσα τις εργασίες της, οι Δήμοι είτε αδυνατούν είτε αρνούνται να καταβάλλουν τις εισφορές τους , ο Δήμος Φυλής πιέζει και δικαίως για να εισπράξει τα αντισταθμιστικά οφέλη για να πληρώσει τους εργαζόμενους του, και τα κατασχετήρια δεν έχουν ακόμη ανακληθεί. Όλα αυτά συνθέτουν ένα δραματικό σκηνικό, που αν σήμερα δεν το αντιληφθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και των νοσοκομειακών αποβλήτων όλης της χώρας, θα διακοπεί και τα σκουπίδια θα πνίξουν την Αττική, εν μέσω θέρους, καύσωνα και τουριστικής περιόδου. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες»
Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ακόμη με έμφαση: «Δεν θέλω να γίνει όπως με τα φάρμακα, που αντί να προληφθεί η κρίση τελικά ξέσπασε με χιλιάδες ανθρώπους να ταλαιπωρούνται αφάνταστα. Την κρίση όμως δεν μπορούμε να την προλάβουμε μόνοι μας. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργεί η διαχείριση των σκουπιδιών τους τελευταίους μήνες. Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Καλούμε τους υπουργούς, Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Αν δεν το κάνουν θα απευθυνθώ εκ νέου στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, παρότι κατανοώ το μέγεθος των Εθνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Για τα 4.000.000 των κατοίκων της Αττικής, όπως και για την εικόνα της Αθήνας στο εξωτερικό, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, όταν ξεσπάσει, αν δεν το προλάβουμε».
Συνεχίζοντας ο κ. Σγουρός επεσήμανε την αδιέξοδη κατάσταση που έχει προκαλέσει στον Σύνδεσμο η δίχως σύμβαση εκτέλεση εργασιών υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ A Φάση του Δήμου Φυλής μέχρι σήμερα (διάστημα πέρα των 10 μηνών) , η οποία πρέπει να σταματήσει άμεσα .
Υπογράμμισε ακόμη ότι προς το σκοπό της προστασίας της δημόσιας υγείας ο Σύνδεσμος οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία προσωρινά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η όποια βλάβη, ενώ παράλληλα έχει ήδη εκκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου διαχείρισης απορριμμάτων. »
Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς εκείνους που παρανομούν μεταφέροντας, μέσω διαφόρων διαύλων, απορρίμματα εκτός Αττικής στον ΧΥΤΑ Φυλής. «Θα αντιμετωπίσουν σύντομα την δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους Δήμους που δυστυχώς, είναι πολλοί και ζητούν να μην καταβάλουν τις εισφορές στον ΕΔΣΝΑ, ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι από τα 50.000.000 ευρώ, που έπρεπε να εισπράξει ο Σύνδεσμος το πρώτο εξάμηνο του 2012, από τους Δήμους – μέλη του, εισέπραξε μόνο 3.000.000, κυρίως από τον Δήμο Αθηναίων και από τους Δήμους Καλλιθέας και Κρωπίας.
Στην συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, δρομολογήθηκε η επίλυση ενός χρονίζοντος περιβαλλοντικού προβλήματος, που έχει φτάσει μέχρι της Βρυξέλλες. Αυτό της αποκατάστασης 10 Χώρων Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων στην Αττική.
Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης και τευχών δημοπράτησης των εξής έργων.
1. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Μεγάρων με προϋπολογισμό 6.150.000€
2. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Κερατέας με προϋπολογισμό 4.300.000€
3. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Σπετσών με προϋπολογισμό 4.460.000€
4. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ Κάλαμου, Βαρνάβα, Γραμματικού και Αυλώνα με προϋπολογισμό 2.000.000€
5. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τον ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας και ΧΑΔΑ Καλυβίων με προϋπολογισμό 5.200.000€
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νησιών Αττικής που περιλαμβάνει ΧΑΔΑ Ύδρας, Μεθάνων και Αγκιστρίου με προϋπολογισμό 2.300.000€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του