ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ, ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ...


...TΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ...
 Εφαρμογή δράσεων προς την κατεύθυνση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων, στεγαστικών και καταναλωτικών,...
με απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ Ecofin, θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε δύο χρόνια από σήμερα. Όπως ανακοινώθηκε, η νέα κοινοτική οδηγία θα επιφέρει εκτός των άλλων ενίσχυση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Η νέα οδηγία ορίζει ότι ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του μια περίοδο επτά ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει τη δυνατότητα μελέτης της σύμβασης που καλείται να υπογράψει για να λάβει τα δανειακά. Επιπλέον, μετά την υπογραφή της σύμβασης θα έχει στη διάθεσή του τον ίδιο αριθμό ημερών για την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι αγοραστές ακινήτων θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πραγματικό κόστος που ενέχει μια υποθήκη και ότι θα προστατεύονται καταλλήλως στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο.

Παράλληλα, η νομοθεσία θα προστατεύει εν μέρει τους αγοραστές και από τις διακυμάνσεις της αγοράς που διογκώνουν τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν. Ειδικότερα, για δάνεια σε ξένο νόμισμα, θα δίδεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αλλάξει το νόμισμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και βάσει της ισοτιμίας που θα ορίζει η σύμβαση πίστωσης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση λήφθηκε με ειδική πλειοψηφία, καθώς απείχαν Λουξεμβούργο, Τσεχία, Λετονία, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του