Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για Βαρβιτσιώτη.


Προστατεύτηκε από 143 βουλευτές η βουλευτική του ασυλία.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε δίωξη σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το πόρισμα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος αφορά αγορά από το Δήμο Γλυφάδας δύο ακινήτων, η οποία, σύμφωνα με την....
έρευνα, φέρεται να ζημίωσε το Δημόσιο με ποσό που ανέρχεται στα 7,3 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, ζητήθηκε η δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και άλλους 26. Όμως οι βουλευτές της ΝΔ είχαν άλλη άποψη για τον συνάδελφο και με 143 ψήφους, καταψήφισαν την άρση της ασυλίας του.


Το αδίκημα πάντως που βάραινε τον Βαρβιτσιώτη δεν αφορούσε τη δράση του ως βουλευτής, για να δικαιολογείται η ασυλία.

Πάλι καλά, που τουλάχιστον ο Παπαγεωργόπουλος στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν βουλευτής και είδαμε πρώην αιρετό άρχοντα να δικάζεται. Και να καταδικάζεται.

Αναρτούμε δύο σχετικά ρεπορτάζ από την Ελευθεροτυπία.



Εριξαν σωσίβιο στον υπουργό Ναυτιλίας

ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 

Απέρριψε χθες η Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για άρση της ασυλίας του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προκειμένου να διωχθεί για υπόθεση κακουργηματικής απιστίας κατά το διάστημα που διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας (2011-2012). Υπέρ της άρσης ψήφισαν 78 βουλευτές, καταψήφισαν 143 και παρών ψήφισαν 9 βουλευτές.

Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα της εισαγγελικής αρχής βασίστηκε σε πόρισμα των Οικονομικών Εισαγγελέων (στην υπόθεση αναφέρθηκε χθες η «Ε» με εκτενές ρεπορτάζ), σύμφωνα με το οποίο 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου φέρονταν να έχουν ζημιώσει το Δημόσιο, καθώς αντί να ολοκληρώσουν διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για δύο ακίνητα, προχώρησαν σε απευθείας αγορά τους με αυξημένο τίμημα, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες εκτάσεις αμφισβητούνται από το Δημόσιο.

«Οι ιδιοκτήτες είχαν αμετάκλητη απόφαση περί άρσης της απαλλοτριώσεως. Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συντριπτική του πλειοψηφία, με τις ψήφους τεσσάρων παρατάξεων από τις επτά που εκπροσωπούνταν, ψήφισε υπέρ της αγοράς αυτών των οικοπέδων», ισχυρίστηκε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός. «Τηρήσαμε όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο Καλλικράτης -δηλαδή, εκτίμηση από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών για την αξία, η οποία ήταν τότε στα 1.590 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ προσφέραμε στους ιδιοκτήτες σημαντικά χαμηλότερη τιμή στα 1.290 ευρώ που έγινε αποδεκτή- και στη συνέχεια, μετά από τον έλεγχο τίτλων, έγιναν και τα συμβόλαια».

Τόνισε δε, ότι επί της αποφάσεως αυτής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει τοποθετηθεί υπό δύο διαφορετικούς Γενικούς Γραμματείς. Ταυτόχρονα έχει κρίνει, σημείωσε, και το Τμήμα και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο τοποθετείται και στον τύπο και στην ουσία της υπόθεσης και λέει «ορθώς έπραξαν».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης απέδωσε την εμπλοκή του στην υπόθεση σε «κάποιους τοπικά αντιπολιτευόμενους» που λόγω της δικής του συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο θέλησαν «να κερδίσουν δημοσιότητα εξαπολύοντας μύδρους, αρθρογραφώντας και παρεμβαίνοντας συστηματικά στη Δικαιοσύνη».

«Γνώριζαν»

Να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και να κριθεί ο υπουργός απ' αυτή ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου τόνισε ότι «δεν είναι μία απλή μήνυση καθώς η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος αναφέρει ρητά ότι οι συγκεκριμένοι είκοσι επτά, για τους οποίους ζητείται η δίωξη, έχουν διαπράξει το έγκλημα της μη υπεράσπισης δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως γνώριζαν ότι πρόκειται για δημόσια περιουσία» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο μηνυτής και τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καραπάνος εξέφρασε στην «Ε» τη λύπη του που η πλειοψηφία της Βουλής, όπως σημείωσε, «σε ένα έγκλημα σημαντικού χρηματικού ύψους κατά το πόρισμα των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος προτίμησε και αποφάσισε να προστατεύσει τον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη αντί να επιδιώξει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Πρόσθεσε δε ότι με τα ΦΕΚ 237 και 240 του τεύχους απαλλοτριώσεων της 21/6/2013 επανακηρύχθηκαν απαλλοτριωτέα τα οικοδομικά τετράγωνα όπου βρίσκονται τα επίμαχα ακίνητα, σε εφαρμογή των αποφάσεων του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου. «Συνεπώς οι αποφάσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των εκτάσεων ουδέποτε ανακλήθηκαν και κάθε μεταγενέστερη ενέργεια του δήμου είναι άκυρη», τόνισε.



Φουρτούνες για τον υπ. Ναυτιλίας, η Βουλή αποφασίζει για την ασυλία του

ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Κ. ΚΟΚΚΟΡΗ ΚΑΙ 25 ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μια υπόθεση αγοράς δύο ακινήτων από το Δήμο Γλυφάδας απασχολεί τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή. Οικονομικοί εισαγγελείς θεωρούν ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο γιατί έγινε απ' ευθείας αγορά, σε υψηλότερο τίμημα, των ακινήτων που η ιδιοκτησία τους αμφισβητείται από το Δημόσιο. Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έχει ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία κατά του δημάρχου Κωνσταντίνου Κόκκορη και ακόμη 26 δημοτικών συμβούλων, ανάμεσά τους και ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, εκτός από το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους ζητεί τη δίωξη και των τεσσάρων συνιδιοκτητών για ηθική αυτουργία. Ο δήμαρχος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει στην «Ε» ότι όλα έγιναν νόμιμα. Το ίδιο και ο Μ. Βαρβιτσιώτης. Το αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για άρση της ασυλίας του κ. Βαρβιτσιώτη δεν εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Σήμερα, εκτός απροόπτου, η Ολομέλεια αναμένεται να αποφασίσει για το θέμα.

Το πόρισμα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος αφορά αγορά από το Δήμο Γλυφάδας δύο ακινήτων, η οποία, σύμφωνα με την έρευνα, φέρεται να ζημίωσε το Δημόσιο με ποσό που ανέρχεται στα 7,3 εκατ. ευρώ. Η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Οπως αναφέρει το πόρισμα, σε πρώτη φάση τα ακίνητα είχαν απαλλοτριωθεί με πρωτοβουλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής προκειμένου να μετατραπούν σε κοινόχρηστο χώρο, πλατεία και παιδική χαρά, αλλά η απαλλοτρίωση ακυρώθηκε με δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο με δύο αποφάσεις του το 2010 ενέκρινε την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης στα συγκεκριμένα οικόπεδα με τιμή αποζημίωσης 868 ευρώ ανά τ.μ.

Απ' ευθείας αγορά

Η νέα δημοτική Αρχή, πάντα κατά το πόρισμα, αντί να συνεχίσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης με αποφάσεις κατά πλειοψηφία, προχώρησε σε απ' ευθείας αγορά των οικοπέδων. Κατά τον προέλεγχο η αρμόδια επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε αρνητικά για την αγορά των ακινήτων, καθώς εκτιμήθηκε, με βάση τις τότε αντικειμενικές αξίες, ότι για την απαλλοτρίωση ο Δήμος θα επιβαρυνόταν με 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ με απ' ευθείας αγορά η επιβάρυνση ήταν 8,7 εκατ. ευρώ.

Το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή δεν προκύπτει αδικαιολόγητη επιβάρυνση του Δημοσίου, με την οποία συμφώνησε και η Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Σύμφωνα όμως με τους οικονομικούς εισαγγελείς, τα 27 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου γνώριζαν ότι οι τέσσερις συνιδιοκτήτες είχαν πρόβλημα κυριότητας των δύο ακινήτων τους, καθώς κατά το παρελθόν είχε προσβληθεί το δικαίωμα κυριότητας των δύο επίμαχων ακινήτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος Αγγελικής Κουρινιώτη, απ' όλα ανεξαιρέτως τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των 27 δημοτικών συμβούλων.

Οπως υποστηρίζεται, αντί να συνεχίσουν τη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των παραπάνω ακινήτων, δηλαδή του ακινήτου επιφάνειας 3.459 τ.μ. που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο 464 του Δήμου Γλυφάδας και του ακινήτου επιφάνειας 3.346 τ.μ. που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο 477, με τιμή αποζημίωσης την καθορισθείσα από τον αναλυτικό πίνακα τιμών αντικειμενικών αξιών της Εφορίας για τη ζώνη όπου ανήκουν, δηλαδή αυτήν των 868 ευρώ ανά τ.μ., που θα επιβάρυνε το Δήμο Γλυφάδας με το συνολικό ποσό των 5.907.443 ευρώ, επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παραπάνω διαδικασία που ήταν συμφερότερη για το Δήμο και να προβούν στην απ' ευθείας αγορά τους με τιμή 1.290 ευρώ ανά τ.μ. ήτοι με συνολικό τίμημα 8.779.494 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω η χρηματική διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής αποζημίωσης που είχε αποφασισθεί για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των παραπάνω ακινήτων και του τιμήματος που αποφασίσθηκε για την απευθείας αγορά τους ανέρχεται σε 2.872.050 ευρώ. Ηδη δε κατεβλήθη το συνολικό ποσό των 7.291.815 ευρώ στους τέσσερις συνιδιοκτήτες.

Η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των παραπάνω ακινήτων, αποφαίνεται το πόρισμα, ήταν πράγματι συμφερότερη για το Δήμο Γλυφάδας. Ως προς αυτό επικαλείται απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών του 2001 με την οποία καθορίστηκε προσωρινή τιμή μονάδας ανά τ.μ. τα 352 ευρώ για ακίνητο που βρίσκεται στην Ανω Γλυφάδα το οποίο απαλλοτριώθηκε αναγκαστικά λόγω ρυμοτομίας.

Ταυτόχρονα η Επιτροπή Καθορισμού Τιμήματος του Δήμου κατά την εκτίμηση των δύο επίμαχων ακινήτων στα Ο.Τ. 464 και 477 που επίσης βρίσκονται στην Ανω Γλυφάδα, πρότεινε ομόφωνα την αξία η οποία καθορίζεται από τον πίνακα αντικειμενικών αξιών της Εφορίας στο ποσό των 868 ευρώ ανά τ.μ.

Επικαλείται τέλος αίτηση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας του Αυγούστου του 2012 σύμφωνα με την οποία εν όψει της οικονομικής κρίσης, οι τιμές στα ακίνητα από το έτος 2010 και μετά παρουσιάζουν πτωτική τάση και όχι ανοδική. Είναι αληθές, αναφέρει η αίτηση, ότι η «πλήρης» αποζημίωση σε περίπτωση απαλλοτρίωσης πρέπει να ανταποκρίνεται στην αξία του απαλλοτριούμενου ακινήτου και να μην καθορίζεται -αποκλειστικά- με βάση την αντικειμενική αξία.

Δεν αποκλείεται όμως εν όψει των οικονομικών συνθηκών η αξία του ακινήτου να προσδιορισθεί (δικαστικά) σε τιμή κατώτερη (ή ίση) με εκείνη της αντικειμενικής.

Πέραν της χρηματικής διαφοράς των 2,8 εκατ. ευρώ που προκύπτει μεταξύ της τιμής αποζημίωσης που είχε αποφασισθεί για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των επίμαχων ακινήτων (5,9 εκατ. ευρώ) και του τιμήματος που αποφασίσθηκε για την απ' ευθείας αγορά τους (8,7 ευρώ), το γεγονός από το οποίο προκύπτει ότι επήλθε οριστική και βέβαιη περιουσιακή ζημιά στο Δήμο Γλυφάδας, μεγαλύτερη της χρηματικής διαφοράς των 2,8 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω ακινήτων.

Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με την πορισματική αναφορά, οι μηνυόμενοι πωλητές δεν ήταν αδιαμφισβήτητοι συγκύριοι των παραπάνω δύο ακινήτων, δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε μια έκταση επιφάνειας 28.290 στρεμμάτων του Δήμου Γλυφάδας την οποία θεωρεί δημόσια δασική και στην οποία εμπίπτουν τα δύο ακίνητα.

Οπως αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά οι επίμαχες εκτάσεις δεν είναι καταγεγραμμένο δημόσιο κτήμα.
Ωστόσο, αναφέρει η εισαγγελέας, σύμφωνα με εισήγηση του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννη Διονυσόπουλου, που εμπεριέχεται σε γνωμοδότηση του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η αποδοχή της οποίας εκκρεμεί από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, «σε όλες αυτές τις εκτάσεις το Δημόσιο διατηρεί ακέραια όλα τα δικαιώματά του, τόσο στις καταπατηθείσες περιοχές και πωληθείσες ως οικόπεδα, όσο και στις καταπατηθείσες περιοχές που δεν έχουν πουληθεί ακόμα και φέρονται ως ιδιοκτησίες των σημερινών κληρονόμων και ειδικών διαδόχων».

«Γνώριζαν»

Τα παραπάνω που αφορούσαν στην κυριότητα των ακινήτων στα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα, δεν ήταν άγνωστα ούτε στο Δήμο Γλυφάδας ούτε στους μηνυόμενους πωλητές, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, καθώς η σχετική επιχειρηματολογία δημοσιεύθηκε σε σειρά φύλλων εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας κατά το 2001. Ταυτόχρονα τα πρακτικά συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28-11-2011 συμπεριλαμβάνουν υπόμνημα των μηνυομένων πωλητών προς τους δημοτικούς συμβούλους, στο οποίο γίνεται αναφορά σε ανοιχτή επιστολή που παρέδωσε ο μηνυτής και τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτριος Καραπάνος στους δημοτικούς συμβούλους. Σε αυτήν αμφισβητούσε την κυριότητα των πωλητών επί των παραπάνω ακινήτων.

Δηλαδή, άπαντες οι μηνυόμενοι φέρονται να γνώριζαν, σύμφωνα με το πόρισμα, τουλάχιστον από το έτος 2001, ότι το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας και στην έκταση των 28.290 στρεμμάτων, ως δημόσια δασική έκταση, εντός της οποίας βρίσκονται τα δύο ακίνητα.

http://lefteria-news.blogspot.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.