Ψηφοφορία Νο2


του Φώτη Τριάρχη

Με «ταβάνι» τους 166-168 βουλευτές που θα ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, ξεκινά στις 12.00 στη Βουλή η δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία επίσης απαιτούνται 200 ψήφοι.

Μετά και τις χθεσινοβραδινές συσκέψεις και τα παρασκηνιακά τραπέζια ανεξαρτήτων για τη στάση τους, η εκκίνηση είναι από τον βατήρα των 164 ψήφωνΣτην πρώτη ψηφοφορία αθροίστηκαν οι 155 βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί με τους 5 ανεξάρτητους Σπύρο Λυκούδη, Χρήστο Αηδόνη, Γιώργο Νταβρή, Γρηγόρη Ψαριανό, Κατερίνα Μάρκου.

Μετά και τις χθεσινοβραδινές συσκέψεις και τα παρασκηνιακά τραπέζια ανεξαρτήτων για τη στάση τους, η εκκίνηση είναι από τον βατήρα των 164 ψήφων. Χθες άλλη μία ανεξάρτητη βουλευτής που είχε ψηφίσει «παρών» στον πρώτο γύρο, η Μίκα Ιατρίδη, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει Σταύρο Δήμα. Προστέθηκε έτσι στον κατάλογο όσων άλλαξαν στάση, όπως οι Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος που το είχαν δηλώσει από την πρώτη στιγμή μετά το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή, αλλά και ο Παναγιώτης Μελάς.

Ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος ήταν απών από τον πρώτο γύρο, είπε ότι είναι ακόμη επιφυλακτικός, αν και επεσήμανε ότι ήταν αποφασιστική η κίνηση Σαμαρά. Αν προστεθεί και ο επίσης επιφυλακτικός Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος έλειπε από την προηγούμενη ψηφοφορία λόγω θανάτου του πατέρα του, ο αριθμός θα ανέβει στους 166 υπέρ του Σταύρου Δήμα. Η απουσία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα από τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση Κ.Ο. και Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος εκτιμούν κάποιοι ότι είναι ένας προάγγελος της στάσης που θα κρατήσει σήμερα. Οι άλλοι δύο (Ν. Τσούκαλης και Ν. Φούντα) που είχαν επίσης συνυπογράψει την πρωτοβουλία των «8» είναι δεδομένο ότι θα υποστηρίξουν την αρχική τους θέση, την καταψήφιση της υποψηφιότητας Δήμα, πειθαρχώντας στην κομματική γραμμή.

Άδηλο τι θα πράξουν οι πρώην χρυσαυγίτες και νυν ανεξάρτητοι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Οι ανεξάρτητοι Βασίλης Καπερνάρος και Πάρις Μουτσινάς εμμένουν στο «παρών» μέχρι τώρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου -που πριν έθετε τον πήχη στους 170- θα είναι ικανοποιημένο από ένα αποτέλεσμα 166-168 βουλευτών που θα πουν «ναι» στην επιλογή Δήμα, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει ρεύμα για την καθοριστική τρίτη ψηφοφορία. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι ο τακτικός ελιγμός Σαμαρά ανανέωσε τη δυναμική εκλογής Δήμα, αν και παραδέχονται ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί τελικά ο μαγικός αριθμός των 180, δεδομένου ότι απαιτείται η μεταστροφή από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.

Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ήδη αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές για εκλογική αναμέτρηση στις 25 Γενάρη. Ωστόσο, το παιχνίδι παραμένει ανοικτό, μέχρι την τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.

Καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ, έπειτα από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας και της Εκτελεστικής της Επιτροπής που διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι βουλευτές της θα καταψηφίσουν την πρόταση προεδρικής εκλογής που έφερε η κυβέρνηση και στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία, καθώς, όπως υπογράμμισε, «... δεν προτίθεται να συμβάλει στη συντήρηση των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθούνται».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα παριστάμενα μέλη των δύο οργάνων αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν την πρόταση προεδρικής εκλογής που έφερε η κυβέρνηση και στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία, και στην τρίτη, της 29ης Δεκεμβρίου, με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να συμβάλει στη συντήρηση των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθούνται».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του