Φόβοι για ανείπωτη τραγωδία στο Ιόνιο - Ο καιρός δυσκολεύει την επιχείρηση διάσωσης [Συνεχής ενημέρωση]


atlantic1Περιπέτεια εν πλω νωρίς το πρωί της Κυριακής για 466 ανθρώπους, που επιβαίνουν στο πλοίο Norman Atlantic, όταν ξέσπασε φωτιά σε αυτό.
Το πλοίο, με 411 επιβάτες και 55 μέλη πλήρωμα, βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, στην περιοχή των Οθωνών, όταν ξέσπασε η φωτιά στο γκαράζ του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Αυτή τη στιγμή 150 άτομα έχουν ήδη επιβιβαστεί στη μία σωσίβια λέμβο και προσπαθούν να επιβιβαστούν στο φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», όμως οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν πολύ την επιχείρηση, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ.
Πρόβλημα υπάρχει με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό.
Λύση θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα βαρελάκια σωσίβια που βρίσκονται στο πλοίο, όμως οι επιβάτες, που φοράνε όλοι ατομικά σωσίβια, αρνούνται να ανέβουν σε αυτά λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια που έριξε το πλήρωμα στη θάλασσα παρασύρθηκαν από τα κύματα.

Η κατάσταση πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπό έλεγχο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, τρομοκρατημένοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι.
Στο σημείο καταπλέουν άλλα δύο φορτηγά πλοία για να βοηθήσουν στη διάσωση και περισυλλογή των επιβατών. Παράλληλα σπεύδουν πλωτά του Λιμενικού, ενώ έχουν σηκωθεί τρία ελικόπτερα και ένα C-130. ¨Εχει δοθεί εντολή να απογειωθεί και Super Puma.
Σε βοήθεια του οχηματαγωγού σπεύδουν τρία πλοία, σύμφωνα με το Λιμενικό, ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι κακές, καθώς επικεατούν ισχυροί άνεμοι.
Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα, με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας. Το πλήρωμα είναι επίσης ιταλικής καταγωγής.
nauagio1
Ώρα: 11.00
Πολιορκητικό κλοιό γύρω από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», προσπαθούν να κάνουν επτά πλοία που βρίσκονται στο σημείο, για να αντιμετωπίσουν τις κακές καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να γίνει η ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών.
Έως τώρα από το πλοίο, που βρίσκεται 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας στο στενό του Οτράντο, έχουν αποβιβαστεί 150 επιβάτες στο φορτηγό πλοίο «spirit of Piraeus».
Στο σημείο σπεύδει ρυμουλκό πλοίο και πυροσβεστικά σκάφη, ένα από την Ηγουμενίτσα και δύο από την Ιταλία. Επίσης, με εντολή Δένδια, στο σημείο σπεύδουν άλλο ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.
Η φωτιά στο πλοίο εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το «Νorman Αtlantic» επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση και ομίχλη.
Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας,επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία 84 ΙΧ, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι περισσότετοι επιβάτες αναμένεται να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο «cruise europa», ενώ ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από την αέρα μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, πού θα μεταφερθούν οι επιβάτες όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση.
Ώρα 12.05
Συγκλονίζει η μαρτυρία μίας επιβάτη του φλεγόμενου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic», η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο».
Η επιβάτης επισήμανε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ότι υπάρχουν πολλά παιδάκια στο πλοίο και μεγάλοι άνθρωποι. «Αυτή τη στιγμή, το μόνο που κάνουμε, είναι να είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο, μπας και ζεσταθούμε. Έχουμε μαζευτεί όλοι μαζί, ο ένας κοντά στον άλλον και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», είπε.
Ο διεθνής Τύπος για το Norman Atlantic
Την είδηση για το φλεγόμενο ιταλικό πλοίο στα ανοικτά των Οθωνών 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα όπου επιβαίνουν 478 άτομα είναι πρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Όπως γράφει το CNN , "Οι διασώστες σπεύδουν σε φλεγόμενο πλοίο μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας" και στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι κοινή ελληνοϊταλική επιχείρηση είναι σε ξέλιξη για τη διάσωση εκατοντάδων επιβαινόντων, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει το αμερικανικό δίκτυο από το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας.
Το Skynews σημειώνει "Πυρκαγιά ξεσπά σε ιταλικό πλοίο φεύγοντας από την Ελλάδα" και τονίζει ότι οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενέστατες.
Επίσης, το Reuters έχει τίτλο "Το επιβατηγό πλοίο εκκενώνεται μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ιταλικό φέρι φεύγοντας από την Ελλάδα" κι επικαλείται μαρτυρίες επιβατών αλλά και την επίσηη ενημέρωση των ελληνικών αρμόδιων Αρχών.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa έχει δημοσίευμα με τίτλο "Στις φλόγες το ιταλικό πλοίο Norman Atlantic - Σωσίβιες λέμβοι στη θάλασσα - Επιβάτης: Τα παπούτσια μου άρχισαν να λιώνουν", ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται πως οι κακές καιρικές συνθήκες παρεμποδίζουν την επιχείρηση διάσωσης.
Επικοινωνία Σαμαρά με Ρέντσι
«Είναι πολύ μεγάλη η αγωνία γιατί πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη η κα. Βούλτεψη με αφορμή τα όσα συμβαίνουν από τα ξημερώματα στην Αδριατική θάλασσα με το φλεγόμενο πλοίο «Νorman Atlantic».
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο: «Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τους αρμόδιους υπουργούς. Βρέθηκε από νωρίς στο γραφείο του, ενημερώνεται συνεχώς για την επιχείρηση και παρακολουθεί. Εχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ρέντζι και οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία».
Ώρα 12.36
«Είμαστε έξω. Έχουμε ξεπαγιάσει. Το καράβι ακόμα καίγεται. Τα πατώματα βράζουν...» ανέφερε ο Γιώργος Στυλιαράς, επιβάτης του Norman Atlantic, μιλώντας στο Mega, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον καπνό και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.
«Τα καράβια δεν μπορούν να μας πάρουν, έχει πολύ καιρό» τόνισε ο κ. Στυλιαράς και συμπλήρωσε: «Μας ενημέρωσαν ότι σε μια ώρα θα έρθει ρυμουλκό να μας ρυμουλκήσει αλλά δεν ξέρω αν αντέξουμε εμείς μια ώρα...».
Ο επιβάτης του πλοίου σημείωσε ότι στο κατάστρωμα εκτός των άλλων βρίσκονται μικρά παιδιά και γέροι άνθρωποι.
Ώρα: 12.45
Το πλοίο που βλέπετε είναι το φλεγόμενο Norman Atlantic ανοιχτά της Κέρκυρας, με 478 επιβαίνοντες και 268 Έλληνες ανάμεσά τους.
Τη φωτογραφία δημοσίευσε ιταλική ιστοσελίδα.
flegomeno1
Παρακάτω θα δείτε φωτογραφία από το φλεγόμενο Norman Atlantic, τραβηγμένη από το εσωτερικό του πλοίου της γραμμής Ανκόνα-Ηγουμενίτσα που έχει σταματήσει κοντά στο Norman Atlantic.
Ώρα: 12.50
«Aπό τις 4:00 σήμερα τα ξημερώματα, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Norman Atlantic. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες» αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του για την επιχείρηση διάσωσης του Norman Atlantic, και συνεχίζει:
«Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 Bf, 55 μίλια ταχύτητα αέρος, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και βέβαια το συντονισμό της έρευνας διάσωσης από τη στιγμή που κατέφθασε έχει αναλάβει το πλοίο Cruise Europa το οποίο επίσης έχει Ιταλό κυβερνήτη.
Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις Ιταλικές αρχές, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει διαθέσει στην επιχείρηση ελικόπτερα και αεροπλάνα.
Aυτή τη στιγμή τα παραπλέοντα πλοία είναι το Spirit of Pireus, το Plana, το Aby Jeannete, Cruise Europa, το Evinos , το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα σε περίπτωση που υπάρχει αεροδιακομιδή των επιβαινόντων, το Genmar Argus, το Stelios B, το Serifos και προσεγγίζουν την περιοχή το πυροσβεστικό σκάφος Γκάτσος από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πλοίο του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού.
Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη, το ιταλικό Κέντρο διάσωσης της Ρώμης εφ΄όσον το πλοίο βρίσκεται, ήδη, στα Ιταλικά χωρικά ύδατα αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό και με τη συνεργασία τη δική μας και βεβαίως έχουμε θέσει στη διάθεσή τους όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα. Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα».
Μετά από 5 ώρες έδωσαν εντολή να αποπλεύσει πυροσβεστικό σκάφος
Το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» απέπλευσε σήμερα στις 9.15 ο πρωί από το λιμάνι της Πάτρας, με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic». Το σημαντικότερο τώρα είναι να διασωθούν οι επιβάτες αλλά θα είχε πολύ ενδιαφέρον μετά τη λήξη της περιπέτειεας να μας απαντήσει κάποιος γιατί δόθηκε εντολή με 5 ώρες καθυστέρηση να αποπλεύσει σκάφος για να σβήσει τη φωτιά.
Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ σε ότι αφορά τον χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του