Παραίτηση Κουβέλη αναλαμβάνει ο σκληρός Μαργαρίτης να βάλει τη ΔΗΜΑΡ στη Βουλή

Ναυάγησε η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε ότι ο διάλογος δεν προχωράει και ότι απορρίφθηκαν οι δύο βασικοί όροι που έθεσε η ΔΗΜΑΡ. Μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παραίτηση του Φώτη Κουβέλη. Την θέση του θα αναλάβει-κατά πάσα πιθανότητα- ο σκληροτράχηλος Θόδωρος Μαργαρίτης με αποστολή να βάλει την ΔΗΜΑΡ στη Βουλή.O Mαργαρίτης είναι ο μόνος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που δεν είναι κότα λυράτη, υπερασπίσθηκε ως το τέλος τον Κουβέλη, διαθέτει επιχειρήματα και αξιοπρεπή εμφάνιση στα ΜΜΕ.Με τον Μαργαρίτη επικεφαλής η νερόβραστη φλωροποιημένη-πρός το τίποτα ΔΗΜΑΡ-μπορεί να αποκτήσει μια οντότητα τέλος πάντων.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος ενημέρωσαν τα μέλη της ΕΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιαπραγμάτευτη βάση συζήτησης το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα η Πολιτική Γραμματεία ψήφισε Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θέτει κριτήρια για το πόσο ταυτίζονται οι πιθανοί συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα αυτό.

Είναι γνωστό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα έχει διατυπώσει αντιρρήσεις για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση σήμαινε ανοχή των μνημονιακών πολιτικών. Επιπλέον, η Κουμουνδούρου ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται συνεργασία με κόμματα αλλά μόνο ένταξη προσώπων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη της ΕΕ διχάστηκαν. Αλλοι κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους κορόιδεψε και μετέβαλλε αιφνιδίως τη στάση του έπειτα από την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι όμως, κυρίως, η ομάδα των επτά στελεχών (Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Μπουλμπασάκος, Ν. Τσούκαλης) που ζήτησε με επιστολή της εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές τον Μάιο του 2015, άσκησε οξεία κριτική στους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας σε ένα φάσμα θεμάτων, για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά, τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του κόμματος στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα στσλέχη εκφράζουν διαφορετική άποψη από αυτή της ηγεσίας του κόμματος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δύο δρόμους έχει η ΔΗΜΑΡ, είτε να κατέλθει στις εκλογές με τους Οικολόγους, μια συνεργασία που βοηθά στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων αλλά δεν έχει εκλογική προοπτική, είτε να μην πάρει μέρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ


Για την εκλογική τακτική του κόμματος, εν όψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί.

Αρθρο του Σάκη Παπαθανασίου, στενού συνεργάτη του κ. Φώτη Κουβέλη, αναρτήθηκε στο pandiera.gr με τίτλο «πρώτα δηλώσεις μεταμέλειας και μετά συνεργασία».
«Εσχάτως κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενοι στη ΔΗΜΑΡ της ζητούν «να κάνει δημόσια αυτοκριτική για τις επιλογές της το προηγούμενο διάστημα» ως προαπαιτούμενο για μια ενδεχόμενη συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητούν ανανήψαντες σε λάθος πολιτικό χώρο και σε μια πολιτική συγκυρία που θέτει άλλα πολιτικά προτάγματα .

Όσοι σήμερα παραμένουν στη ΔΗΜΑΡ έχουν δώσει τις εξετάσεις τους μέσα από δοκιμασίες. Τη δοκιμασία να είσαι αριστερός και να μετέχεις σε μια κυβέρνηση για να βοηθήσεις τη χώρα σου να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο. Τη δοκιμασία να δίνεις μάχη μέσα σε μια κυβέρνηση με αρνητικούς συσχετισμούς για να προωθηθεί η γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του μνημονίου. Τη δοκιμασία να αποχωρείς από την κυβέρνηση όταν διαπιστώνεις ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια παρέμβασης σου και να επιχειρείς την επανατοποθέτηση σου χωρίς τη λογική του άσπρου μαύρου. Τη δοκιμασία να υφίστασαι την ανοίκεια επίθεση των μεγάλων συμφερόντων με χλεύη, συκοφαντία και υπονόμευση όταν με τις επιλογές σου αμφισβητείς την πολιτική σταθερότητα που τους εξυπηρετεί. Τη δοκιμασία να υφίστασαι μια συντριπτική εκλογική ήττα και να μην το βάζεις στα πόδια, ούτε να οδηγείσαι σε συμβιβασμό αλλά αντίθετα να συμβάλλεις με τη στάση σου στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε η χώρα να οδηγείται σε εκλογές, παρά τις δυσμενέστατες συνθήκες για το κόμμα σου.

Όσοι ζητούν δηλώσεις μεταμέλειας από τη ΔΗΜΑΡ δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που απασχολεί τον κόσμο της ΔΗΜΑΡ δεν είναι η ενσωμάτωση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι όροι με τους οποίους θα γίνει δυνατή μια βιώσιμη πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, ζήτημα που αποτελεί το πρόταγμα της παρούσας πολιτικής περιόδου. Είναι εγκλωβισμένοι σε μια ψυχολογία πολιτικής επιβεβαίωσης και προσκολλημένοι σε ιδεολογικά στερεότυπα. Συμπεριφέρονται ως κριτές που περιμένουν στη γωνία τους μεταμεληθέντες για «να τους βάλουν στο σωστό πρόγραμμα».

Απαντούμε:

Δε θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια «για ανανέωση του βαπτίσματος». Τον δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς. Και εκεί που θα φτάσουμε, εάν φτάσουμε, θα υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους θα σφίξουμε τα χέρια και όχι κάποιοι για να μας τα δέσουν».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του