ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΛΟΙΟ ΜΕ 478 ΕΠΙΒΑΤΕΣ





Ώρες αγωνίας ζουν οι 478 επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic, στο γκαράζ του οποίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών, κοντά στην Κέρκυρα.
Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί πήδηξαν στη θάλασσα αλλά περισυνελέγησαν σώοι απο ιταλικό καϊκι.
Ήδη, έχουν αποβιβαστεί 30 άτομα σε πλοίο, το οποίο έχει σπεύσει σε βοήθεια, ενώ άλλα 120 άτομα παραμένουν σε σωσίβια λέμβο και δε μπορούν να επιβιβαστούν στα παραπλέοντα σκάφη, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Τα παραπλέοντα σκάφη επιχειρούν προσέγγιση
Να σχηματίσουν «κλοιό» γύρω από το φλεγόμενο Norman Atlantic επιχειρούν επτά παραπλέοντα σκάφη, προκειμένου να γίνει ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών.

Στο σημείο σπεύδει ρυμουλκό πλοίο και πυροσβεστικά σκάφη, ένα από την Ηγουμενίτσα και δύο από την Ιταλία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι περισσότεροι επιβάτες αναμένεται να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο «Cruise Europa», ενώ ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από την αέρα μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης.

Δίπλα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic» έχει σπεύσει το πλοίο «spirit of Piraeus».

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.

Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή.

Στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ενώ έχουν σπεύσει και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής.

Στην περιοχή, πλην των σκαφών του Λιμενικού, πετούν τέσσερα ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130, για να συνδράμουν την επιχείρηση

Το πλοίο Νorman Αtlantic είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 478 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, ενώ υπάρχουν και 222 οχήματα.

Το πλήρωμα δεν μιλάει αγγλικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι το πλήρωμα είναι ιταλικής καταγωγής και δεν μιλάει αγγλικά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η συνεννόηση με τους επιβάτες.

Αναμένεται η αποστολή ελικοπτέρων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το θέμα και κατόπιν συνεννόησης αναμένεται να σπεύσουν στο σημείο πέντε ελικόπτερα και ένα C-130 για να κατευθύνουν την εκκένωση

«Αυτό μπορούν να κάνουν είναι να κάνουν μεμονωμένες διασώσεις από αέρα... Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας.

Αντίστοιχα, αντίστοιχα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε «βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, το πλοίο είναι 22 μίλια από τις ιταλικές ακτές».

Βαρβιτσιώτης: Από τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις διάσωσης

«Από τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει» χαρακτήρισε την επιχείρηση ο υπουργός Ναυτιλίας σε δηλώσεις του.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, γεγονός που καθιστά τις συνθήκες διάσωσης πολύ δύσκολες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για 478 επιβάτες, μαζί με το πλήρωμα, οι 268 εκ των οποίων είναι Έλληνες.

Όπως είπε, έχει γίνει επιβίβαση περίπου 150 επιβατών σε μια από τις σωστικές λέμβους, ενώ μόλις 35 εξ αυτών έχουν καταφέρει να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα παραπλέοντα σκάφη. Μια λέμβος από το Cruise of Europa που ερρίφθη στη θάλασσα, δε μπόρεσε να προσεγγίσει στο φλεγόμενο πλοίο λόγω καιρού.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι εκτός από τα σκάφη που βρίσκονται ήδη κοντά στο φλεγόμενο Norman Atlantic, αναμένεται να προσεγγίσει πυροσβεστικό σκάφος, ένα σκάφος απο την Ιταλία καθώς και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

"Δεν μπορούμε να μας προσεγγίσουν τα σωστικά λόγω κακοκαιρίας"

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του επιβάτη Σοφοκλή Στυλιαρά, ο οποίος μιλώντας στο Mega, περιέγραψε τις αγωνιώδεις στιγμές που ζουν οι επιβάτες
Ο κ. Στυλιαράς είπε ότι στο φλεγόμενο «Norman Atlantic» προσέγγισε πλοίο των Μινωικών Γραμμών και έριξε σωσίβιες λέμβους, ωστόσο περιέγραψε τις σοβαρές δυσκολίες της κατάστασης λέγοντας « έχει πολύ καιρό, δεν μπορούν να μας προσεγγίσουν».

Όπως είπε στο Mega, οι η φωτιά συνεχίζει να καίει: «οι λαμαρίνες ζεσταίνονται» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχει πολλά μποφόρ, πολύ κύμα» είπε ο κ. Στυλιαράς.

«Βλέπουμε παντού καπνό»

Στα αριστερά του πλοίου φαίνεται μόνο καπνός, λένε οι επιβάτες του Norman Atlantic που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο που φλέγεται
«Οι επιβάτες είμαστε στο δεξιό μέρος του πλοίου, στο αριστερό βλέπουμε μόνο καπνό» είπε η επιβάτης Ράνια Φυραίου μιλώντας στο MEGA.

«Υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά» τόνισε η κα Φυραίου, η οποία είπε ότι πλοίο των Μινωικών Γραμμών προσπάθησε να προσεγγίσει το φλεγόμενο πλοίο, ωστόσο λόγω καιρού δεν τα κατάφερε.





Read more: http://www.newsbomb.gr/bomb-tv/ellada/story/537664/stis-floges-ploio-me-466-epivates#ixzz3NBLk7cla

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του