Εκλογές στις 17 Ιουνίου με πρωθυπουργό τον Π. Πικραμμένο


Στις 17 Ιουνίου, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτη Πικραμένο, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Συμβούλιο αρχηγών, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα στις 15.15 για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν επί δέκα λεπτά μόνοι τους στην αίθουσα συσκέψεων της Προεδρίας μέχρι να εισέλθει χαμογελαστός ο Κάρολος Παπούλιας για να αρχίσει η σύσκεψη.
Στις 14.03 ακριβώς εξήλθαν από το Προεδρικό Μέγαρο οι κ.κ. Βενιζέλος, Σαμαράς, Κουβέλης, Καμμένος, Τσίπρας, αλλά και η κα Αλέκα Παπαρήγα. Κατά την έξοδό του, ο κ. Καμένος είπε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι δικαστικός. Με τη σειρά της η γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε ότι θα πρέπει να οριστεί αυστηρά μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πρότειναν τον Λ. Παπαδήμο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Τσίπρας τον Γεράσιμο Αρσένη.
Με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανώς τον νέο ισχυρό άνδρα της Ευρωζώνης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να χαρακτηρίζει τις επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα ως ένα τύπο δημοψηφίσματος επί του ερωτήματος «Ευρώ ή δραχμή», η χώρα εισήλθε εκ νέου σε προεκλογική περίοδο, με τα οικονομικά μεγέθη να ανησυχούν εγχώρια και ξένα οικονομικά κέντρα.
Την Πέμπτη ορκίζεται η νέα Βουλή, η οποία θα έχει 48ωρο βίο. Το Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί αμέσως μετά. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο (Μπόνους + 50 έδρες για το πρώτο κόμμα αλλά με λίστα υποψηφίων, όπως προβλέπεται).
Εκ των μέχρι σήμερα ισχυόντων φαίνεται πως η ημερομηνία των εκλογών προσδιορίζεται για την 17η Ιουνίου.
Το ξέσπασμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης
Την έντονη πικρία του εξέφρασε κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν κατέστη σαφές ότι η χώρα οδεύει σε εκλογές.
Ο κ. Παπούλιας ήταν εξαιρετικά αιχμηρός απευθυνόμενος στους παρόντες αρχηγούς των κομμάτων, μιλώντας για «αποτυχία», την ευθύνη της οποίας όμως δεν μπορεί να επωμισθεί αποκλειστικά ο ίδιος. Με άμεσο τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε κριτική στους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι δεν κατάφεραν ή μάλλον δεν επεδίωξαν να παραμερίσουν διαφορές και σκοπιμότητες, προκειμένου να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση υπό τις παρούσες προβληματικές συνθήκες.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το «ναυάγιο»
Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προχώρησε σε μία σκληρή δήλωση. «Προτείναμε συγκεκριμένη κυβέρνηση εθνικού σκοπού, την αρνήθηκαν. Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση» ανέφερε, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τόνισε ότι παρερμηνεύεται η εντολή των πολιτών, σημειώνοντας πως «ο λαός μάς είπε στις 6 Μαΐου ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ».
«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες, δεν το πετύχαμε» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.
Είπε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης», στα οποία, όπως τόνισε, είναι «αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο οι στρατηγικές και οι σκοπιμότητες των κομμάτων».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τέλος ότι επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που επιδίδονται σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».  

«Αλαζονεία της εξουσίας από Σαμαρά - Βενιζέλο»
Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου» κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος, μετά το αδιέξοδο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Όπως είπε, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές, γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός».
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμη ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε, αλλά δεν συγκεντρώνονταν οι αναγκαίοι βουλευτές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επανέλαβε τις 7 θέσεις του κόμματος που κατέθεσε στη σύσκεψη, γνωστοποιώντας πως ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με αυτές, εκτός από το ζήτημα που αφορά στις καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων.
«Κάποιες δυνάμεις είχαν από την πρώτη στιγμή την επιλογή να πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
«Δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία και η πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση, με συγκεκριμένο πολιτικό δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν έγινε δεκτή» είπε ο κ. Φώτης Κουβέλης.
Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρξει η προσφυγή στις εκλογές για να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας, πρόσθεσε. Φαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή, κάποιες δυνάμεις είχαν την επιλογή να πάμε σε εκλογές, για το στενό κομματικό τους συμφέρον», συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης, καλώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
«Κάποιοι πασχίζουν να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη»
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στις δηλώσεις του ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υποστήριξε πως «κάποιοι πασχίζουν να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθούν νέες εκλογές, ωστόσο είναι αναπόφευκτες, και συμπλήρωσε ότι «απέναντί μας στέκονται όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι στις επαναληπτικές εκλογές θα έρθουν αντιμέτωπα «από τη μία ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου». «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο» πρόσθεσε. «Μας λένε ότι θέλουν να αλλάξει το μνημόνιο, στην πραγματικότητα δημιουργούν ένα χειρότερο πρόβλημα» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι το μήνυμα του λαού είναι ξεκάθαρο και ζητεί την παραμονή στο ευρώ. «Το μήνυμά σας το έλαβα και θα αγωνιστώ για να το κάνω πράξη» τόνισε και κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στο παρελθόν, να συμβάλουν στη δημιουργία ενός μετώπου ελπίδας.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, είπε ότι η ΝΔ έβαλε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, «αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας». Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και ότι απαιτούνται πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας. «Στόχος είναι να μη βρεθούμε διχασμένοι» πρόσθεσε.
«Θα γελάσει κάθε ''καμμένος''»
Nωρίτερα από τις δηλώσεις του κ. Σαρμαρά, σύμφωνα με διαρροές κύκλων της ΝΔ, διαψεύσθηκαν οι δηλώσεις Καμμένου, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της ΝΔ επιδίωξε εκλογές, προκειμένου να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «δεν θα το διαβάσουν στα πρακτικά και θα γελάσει κάθε ''καμμένος''».
«Λαός που δοκιμάζεται τόσο σκληρά δεν εκβιάζεται»
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ για μερικές χιλιάδες ψήφους δεν κατάφερε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Έκανε, επίσης, λόγο για δίλημμα «μνημόνιο ή εκλογές», το οποίο τέθηκε από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.
«Καταθέσαμε πέντε ελάχιστους προγραμματικούς άξονες, για να δημιουργηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση σύμφωνη με τη λαϊκή ετυμηγορία. Βασικότερος από αυτούς, η ακύρωση των νόμων για τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των συμβάσεων. Τα κόμματα του μνημονίου έθεσαν ένα εκβιαστικό δίλημμα: ''ή μνημόνιο ή εκλογές'', ελπίζοντας να μας βάλουν στο μνημονιακό μπλοκ. Απαντήσαμε με αξιοπρέπεια, δεν τους κάναμε τη χάρη να βάλουμε την υπογραφή μας στα μέτρα φτώχειας και εξαθλίωσης» πρόσθεσε.
«Αυτοί που κατεδάφιζαν επί δύο χρόνια την κοινωνία, επιμένουν σήμερα να απειλούν τον ελληνικό λαό. Λαός που δοκιμάζεται τόσο σκληρά δεν εκβιάζεται. Είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε το βήμα που κάναμε στις 6 Μάη, να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δυνάμεις του χθες και να εκλέξουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Το χρωστάμε στην Ιστορία» κατέληξε.
«Μόνη ευκαιρία είναι ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ»
Δηλώσεις έκανε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δεν παρέστη στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μόνη ευκαιρία είναι ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί» δήλωσε μεταξύ άλλων. Έκανε λόγο ξανά για υποκρισία των διερευνητικών εντολών και υποστήριξε πως αυτή τη φορά τίθεται ένα «παλιό δίλημμα με νέα μορφή: κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά». «Οι πρώτοι κινδυνολογούν και οι άλλοι εφησυχάζουν», όπως ανέφερε, «αφοπλίζοντας τον λαό και σπέρνοντας χάρτινες προσδοκίες». «Δεν φέρνουν αλλαγή πολιτικής και τα δύο σκέλη του διλήμματος» πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του