Διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Στερεάς

Οι συνέπειες της λειψυδρίας,  που είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με την ανομβρία, αποδείχνουν τις πολιτικές ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και φυσικά της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ , ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. που διαχειρίζεται αυτή την περίοδο τα προβλήματα του τόπου
Μία χρονιά σχετικής ανομβρίας είναι αρκετή για να γίνει υπαρκτός ο εφιάλτης της λειψυδρίας.
Η καταστροφή των δασών, η υποβάθμιση και καταστροφή των υδροφορέων, η ανεξέλεγκτη υπεράντληση και η έλλειψη των απαραίτητων υδρογεωλογικών και εγγειοβελτιωτικών έργων υποδομής έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.
 Στη Βοιωτία το έχουμε ξαναδεί το «έργο», έχουμε αρνητική εμπειρία από τις συνέπειες της λειψυδρίας την δεκαετία του 1990 κι όμως παρά τις προτάσεις των φορέων του Νομού μέτρα δεν πάρθηκαν.
 Αντίθετα όσα έργα έγιναν, ήταν για την πιο γρήγορη μεταφορά του νερού.....
από τις λεκάνες της Βοιωτίας για την υδροδότηση της Αθήνας.(Αντλίες στο Δίστομο, Αγωγός για την Υλίκη κλπ.).
Με την απρογραμμάτιστη άντληση σ όλο το Νομό κινδυνεύουν ορισμένες περιοχές από πόσιμο νερό και ακόμα σε χρονιές βροχερές μπορεί να μείνουν περιοχές χωρίς νερό άρδευσης.
Παρά τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών και άλλων φορέων του Νομού για την κατασκευή αρδευτικών έργων υποδομής με κλειστούς αγωγούς, παραμένουν  στην τεράστια πλειοψηφία οι χωμάτινου αποστραγγιστικοί αγωγοί (σούδες), να είναι ο φορέας μεταφοράς νερού με τεράστιες απώλειες.
Η διαχείριση  ενός μεγάλου τμήματος των υδάτων για άρδευση έχει αφεθεί στον Οργανισμό Κωπαΐδας που χωρίς μέσα και πόρους αδυνατεί να διαχειριστεί την άρδευση της Κωπαΐδας.
Οργανισμός για τον οποίο  όλοι αποποιούνται την ευθύνη, ρίχνοντας το «μπαλάκι» από τα αρμόδια υπουργεία στην Περιφέρεια και από εκεί στους Δήμους.
Τελικά όλοι στοχεύουν  στην ιδιωτικοποίηση της άρδευσης, τώρα μάλιστα που έχει ανοίξει η όρεξη στους μονοπωλιακούς ομίλους να ασχοληθούν με την διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.
Οι κυβερνώντες και οι τοπικά διοικούντες  επιδιώκουν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι από τα γεωργικά κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ μόλις το 6% διατέθηκε για εγγειοβελτιωτικά έργα με αποτέλεσμα να μην γίνουν, τα βασικότερα των οποίων δεν θεωρούνται επιλέξιμα από την
Ε.Ε., ότι το πρόγραμμα «μπαλτατζής» δεν ήταν αρκετό και σκορπάνε αυταπάτες ότι με 50 και 60 χιλιάδες ευρώ κάτι θα γίνει.
Επιδιώκουν να γίνει πλήρως ανταποδοτικό το κόστος διαχείρισης του Οργανισμού Κωπαΐδας για τους Παραγωγούς και να λειτουργήσει σαν ένας μεγάλος (ΤΟΕΒ) Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων για να διαμοιραστεί σε Δήμους ή  να πωληθεί πιο εύκολα.
Απέναντι σ αυτή την πολιτική, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ εκτιμά πως επιβάλλεται σήμερα να αντισταθούμε όλοι (φορείς λαϊκών στρωμάτων, επιστημονικοί φορείς) όσοι θεωρούμε το νερό φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας διεκδικώντας :
-Την προστασία των δασών με κατάργηση όλου του δασοκτόνου νομοθετικού πλαισίου, με αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, με σύνταξη Εθνικού κτηματολογίου.
-Την εκτέλεση βασικών έργων υδροοικονομίας από κρατικές υπηρεσίες για εμπλουτισμό των υδροφορέων, την δημιουργία χώρων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού βελτιώνοντας τη σχέση ωφέλιμων και χρησιμοποιούμενων υδάτινων πόρων.
-Την εκτέλεση βασικών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων (μελέτες Γκόφα, Πέππα κ.α.) με συστήματα άρδευσης με κλειστούς αγωγούς για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.
-Την προώθηση με επιδοτήσεις νέων αρδευτικών συστημάτων που εξοικονομούν υδάτινους πόρους (π.χ. στάγδην άρδευση) και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης.
-Την προστασία των υδροφορέων από αστικά και βιομηχανικά λύματα από φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
-Την αναβάθμιση του ΙΓΜΕ και της ΥΕΒ για την ανάπτυξη της έρευνας και την εκτέλεση των απαιτούμενων εγγειοβελτιωτικών έργων.
-Τη δημιουργία Εθνικού δημόσιου Οργανισμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με παράρτημα στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας για την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
-Την επιστροφή υδάτων σε περιπτώσεις ανάγκης από την Υλίκη και τον Μόρνο μέσω των αντλιοστασίων που υπάρχουν και άλλων που πρέπει να κατασκευαστούν.
Σε κάθε περίπτωση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υπογραμμίζει πως για να προωθηθούν αυτά τα αιτήματα απαιτείται αγωνιστική κινητοποίηση και συμμετοχή όλων εκείνων που ευαισθητοποιούνται γύρω απ αυτό το ζήτημα, όλων των φορέων και δυνάμεων που έχουν συμφέρον για την λύση του ζητήματος και που είναι η τεράστια πλειοψηφία των λαικών στρωμάτων του Νομού μας.
Χρειάζεται να αναδειχθούν  οι αιτίες και οι υπεύθυνοι για την κατάσταση της λειψυδρίας στη χώρα μας και τη περιοχή μας.
Απαιτείται η καταδίκη των δυνάμεων που είναι υπεύθυνες γι αυτή τη κατάσταση και υπόλογες απέναντι στον ελληνικό λαό.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να συζητήσει σε ειδική συνεδρίαση του το συγκεκριμένο ζήτημα.
OI  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του