Νέα συνάντηση Σαμαρά με τον ισχυρό άντρα της Gazprom


Νέα συνάντηση Σαμαρά με τον ισχυρό άντρα της Gazprom
Δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έγινε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ παρουσία του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Ι. Εμίρη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας: «Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».
Η Gazprom συμμετέχει, όπως είναι γνωστό, στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Πηγές προσκείμενες στην υπόθεση ανέφεραν, ότι η Gazprom θα προχωρήσει στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τη ΔΕΠΑ, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπήρξε συμφωνία ως προς τα αιτήματα που έχει θέσει η ρωσική πλευρά για τους όρους του διαγωνισμού, αναφορικά με την εγγυητική επιστολή συμμετοχής και τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο πακέτο των συζητήσεων με την κυβέρνηση τίθενται και οι όροι και οι τιμές προμήθειας φυσικού αερίου προς τη χώρα μας στο πλαίσιο της υπάρχουσας σύμβασης η οποία λήγει το 2016.
Στη σημερινή ανακοίνωση της Gazprom αναφέρεται σχετικά ότι «οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1996 και σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία οι συνολικές παραδόσεις για το 2012 ανήλθαν σε 2,5 δισ. κυβικά μέτρα».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιέσεις της Gazprom προς την ελληνική κυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ κορυφώνονται, την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εξασφαλίσει την θετική απάντηση του Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom ζητά από την ελληνική κυβέρνηση βελτίωση των όρων πώλησης της ΔΕΠΑ, προφανώς εκμεταλλευόμενος το γεγονός, ότι είναι ο μοναδικός ισχυρός υποψήφιος για την εξαγορά της.
Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας καλά ότι είναι πιθανόν η Κομισιόν να μην εγκρίνει τυχόν εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom, τον κύριο τροφοδότη της ελληνικής εταιρείας σε φυσικό αέριο, η ρωσική πλευρά έχει βάλει εδώ και καιρό στο τραπέζι περίπου 20 όρους.
Λίγες μέρες πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, κάποιες έχουν ικανοποιηθεί, κάποιες άλλες όχι. Μεταξύ αυτών η Gazprom έχει επιβάλει ρήτρα δραχμής. Δηλαδή θα αποζημιωθεί για την επένδυσή της στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στη δραχμή! Ρήτρα δραχμής δεν τέθηκε μέχρι τώρα σε καμία σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με επενδυτές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων...
Ταυτόχρονα, έχουν ικανοποιηθεί και άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως οι οικονομικές επιπτώσεις (εγγυητικές κ.λπ.) αν μπλοκάρει η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ λόγω της Ε.Ε, αλλά και δυνατότητες να επιστρέψει η Gazprom την ελληνική εταιρεία στο κράτος αν μεταβληθεί το φορολογικό καθεστώς.
Οι Αζέροι, η ΔΕΣΦΑ, η Socar και το γεωπολιτικό «παιχνίδι»
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν, ότι η παρουσία της αζέρικης Socar στο διαγωνισμό για την ΔΕΣΦΑ (τη θυγατρική της ΔΕΠΑ που ελέγχει τους αγωγούς) διευκολύνει την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μην καταλήξει ο όμιλος ΔΕΠΑ στο σύνολο του σε ρωσικά χέρια.
Δεδομένου μάλιστα ότι ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή των Αζέρων στον διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η παρουσία της Socar ισορροπεί κάπως ...τα γεωπολιτικά κολλήματα .
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αζέροι πιέζουν για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη Socar και το ζήτημα τέθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη Κυριακή. Μία συνάντηση, κατά την οποία ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιλογής εκ μέρους των Αζέρων της κατασκευής του αγωγού TAP, για τη διοχέτευση του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του