''ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ'' ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ...


Τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλουν οι εφορίες έχουν εκτοξεύσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς τα 24 δισ. ευρώ επί συνόλου 58,3 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2013, δηλαδή ποσοστό 41%, προέρχονται από ...
ποινές για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφού από τα 35,38 δισ. ευρώ που ήταν τα χρέη τους το Δεκέμβριο του 2012 εκτινάχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στα 37,02 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα, φυσικά, των ανωτέρω είναι όπως ένας στους τρεις φορολογούμενους και δύο στις τρεις επιχειρήσεις να χρωστούν σήμερα στο Δημόσιο, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των οφειλών που δόθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα εν λόγω στοιχεία, στο τέλος Απριλίου, 147.180 νομικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 37,019 δισ. ευρώ ή μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 251.527 ευρώ, ενώ 2.054.514 φυσικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 21,26 δισ. ευρώ ή μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 10.351 ευρώ και έχουν ρυθμιστεί 887,63 εκατ. ευρώ.
Ετσι, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», έχει εκτιναχθεί στα 58,3 δισ. ευρώ, από 33 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος τους 2009, αν και θα πρέπει να υπογραμμιστεί η πτώση που καταγράφει από τον περασμένο Μάρτιο ο αριθμός των οφειλετών.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, στο τέλος Απριλίου οι οφειλέτες του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 496.589 άτομα, αφού από τα 2.551.103 οφειλέτες που είχαν καταγραφεί στο τέλος Φεβρουαρίου, στο τετράμηνο είχαν «περιοριστεί» σε 2.054.514 άτομα.
Στοιχείο που επισημαίνουν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σε σχετική μάλιστα ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «ο αριθμός των οφειλετών συνέχισε να μειώνεται με σημαντικούς ρυθμούς, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκε μείωση των οφειλετών κατά 85 χιλιάδες ή 4%. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις έναντι ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στις 31/12/2012, σημειώθηκε σημαντική αύξηση το μήνα Απρίλιο 2013 (0,15 δισ. ευρώ) έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (0,09 δισ. ευρώ), ήτοι ποσοστό αύξησης 61,2%».
Ο στόχος των ΔΟΥ και ο ΦΠΑ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ληξιπρόθεσμ χρέη
Αποκαλυπτικό των στοιχείων, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο, όσον αφορά γενικότερα στην πορεία των δημοσίων εσόδων, είναι το γεγονός ότι στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου οι 113 ΔΟΥ της χώρας (80%), επί συνόλου 140 ΔΟΥ, δεν έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί. Οι μόνες φωτεινές εξαιρέσεις ήταν για μια ακόμη φορά η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά και οι ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι όποιες κατάφεραν να ξεπεράσουν τους στόχους, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι συνολικές απώλειες και τα συνολικά έσοδα των ΔΟΥ να καταγράφουν απόκλιση μόλις 0,5% από το στόχο. Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα της αγοράς καταγράφηκαν και πάλι ανάγλυφα στις εισπράξεις από το ΦΠΑ, που έκαναν «βουτιά», εμφανίζοντας μείωση 4,5% σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα των ΔΟΥ στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου να ανέλθουν στα 8,13 δισ. ευρώ έναντι 8,17 δισ. που ήταν ο στόχος.
Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Οικονομικών:
* Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έπρεπε να εισπραχθούν από τις ΔΟΥ, βάσει στοχοθεσίας, 6,20 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν  6,21 δισ. ευρώ, δηλαδή 0,1% υπερκάλυψη του τεθέντος στόχου.
* Για το μήνα Απρίλιο 2013 οι ΔΟΥ έπρεπε να εισπράξουν, βάσει στοχοθεσίας, 1,97 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 1,92 δισ. ευρώ, σημειώνοντας απόκλιση 2,3% από το μηνιαίο στόχο.
Επισημαίνεται δε ότι τα καθαρά έσοδα του Απριλίου 2013 είναι αυξημένα κατά 0,2% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα Απριλίου 2012, παρά το γεγονός ότι τακτοποιήθηκαν επιστροφές 0,11 δισ. που αφορούσαν σε εκκρεμείς επιστροφές του Μαρτίου.
Τα συνολικά, εξάλλου, έσοδα του προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών για το μήνα Απρίλιο 2013 ανέρχονται σε 3,44 δισ. ευρώ, οι τακτοποιηθείσες επιστροφές διαμορφώθηκαν σε 0,24 δισ. και τα καθαρά έσοδα σε 3,20 δισ., δηλαδή αυξήθηκαν κατά 0,20% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Απριλίου 2012.
Οι περισσότερες εφορίες κινήθηκαν κάτω από τους στόχους, ενώ η εικόνα τους διαμορφώνεται ως εξής:
* Τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το στόχο που τους είχε τεθεί στο α' τετράμηνο εμφάνισαν οι ΔΟΥ Α’ Κατερίνης με αύξηση 86,2% και ΔΟΥ Χανίων 60,5%.
* Τις χειρότερες επιδόσεις πέτυχαν οι ΔΟΥ Σκιάθου με μείωση εισπράξεων 48,4% έναντι του στόχου, Μυκόνου μείωση 43,4%, Μήλου με μείωση 36,9% και Κυθήρων 35,4%.
* Οι μεγαλύτερες μειώσεις εσόδων, στην Αττική, εντοπίζονται στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας 25,7% και ακολουθούν η ΔΟΥ Κορωπίου 23,2% και η ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής με μείωση 21,2%.
Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, αναφορικά με τα αποτελέσματα δήλωσε: «Με δεδομένη την πρόθεσή μας για απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία στην κοινωνία, συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και δεν εφησυχάζουμε».
Πηγή : naftemporiki.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του