Αναχ ώρησε ο Πάπας - "Έσωσε" 12 πρόσφυγες


Τρεις οικογένειες προσφύγων πήρε μαζί του αναχωρώντας από τη Μυτιλήνη ο Πάπας Φραγκίσκος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στο νησί.Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Βατικανό αναφέρεται ότι συνολικά μαζί με τον Ποντίφικα ταξιδεύουν για τη Ρώμη 12 άνθρωποι εκ των οποίων οι 6 είναι παιδιά.
«Ο Πάπας είχε την ευχαρίστηση να προβεί σε μια ευγενική χειρονομία σχετικώς με τους πρόσφυγες, παίρνοντας μαζί του στο αεροπλάνο για τη Ρώμη, τρεις οικογένειες προσφύγων από τη Συρία. Δώδεκα άνθρωποι συνολικά, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βατικανού.



Μήνυμα δυσαρέσκειας του Πάπα

Η απόφαση του Πάπα είχε γίνει γνωστή από το πρωί του Σαββάτου, πριν ο προκαθήμενος αναχωρήσει για τη Λέσβο. Αξιωματούχοι της Αγίας Εδρας έλεγαν ότι επρόκειτο για μια έντονα συμβολική ενέργεια. Ο Φραγκίσκος ήθελε να συνδέσει το ταξίδι της επιστροφής στη Ρώμη μαζί με τους πρόσφυγες με τα κλειστά σύνορα που κρατούν στην Ελλάδα εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να μεταβούν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.



Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθούμενη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.



Στο Hotspot της Μόριας εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές σκηνές κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου.



Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.



Οι τρεις προκαθήμενοι έγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» - «ελευθερία».



Με στοργικά λόγια οι δυο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.



Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν μια πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν. Πολλές γυναίκες μουσουλμάνες με μαντήλια δίνουν το χέρι τους προς τους Χριστιανούς ηγέτες και πολλές από αυτές τους φιλάνε το χέρι.



Οι τρεις ιεράρχες απηύθυναν εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Τόνισαν ότι απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».



Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το χοτ σποτ της Μόριας ζήτησαν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Επίσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ' αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.



Μετά την επίσκεψη στο Μόρια οι τρεις προκαθήμενοι μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου έριξαν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου και προσευχήθηκαν για τις ψυχές τους.

Διαβάστε εδώ όλα όσα διαδραματίστηκαν στην Μυτιλήνη όπως σας τα μετέφερε λεπτό προς λεπτό το spirospero.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του