Φωτιά το ΦΠΑ: Πόσο ανεβαίνουν τα τρόφιμα;




Υπολογίζεται ότι η συνολική επιβάρυνση από την αύξηση ΦΠΑ...
στο 24% θα φτάσει τα 103 εκατ ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η αναμενόμενη επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα ανέλθει στα 25 ευρώ ανά νοικοκυριό (2,1 ευρώ/μήνα) - δηλαδή 0,5%.

Παράλληλα, οι τιμές των ειδών παντοπωλείου μεσοσταθμικά αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,45%, ενώ για τα προϊόντα με μεταβολή συντελεστή ΦΠΑ, η αύξηση της τιμής εκτιμάται στο 0,81%.

Σημειώνεται ότι παρά την αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ, λόγω της εκτιμώμενης ύφεσης, ο αντίστοιχος ΦΠΑ προς είσπραξη αναμένεται μειωμένος το 2016 κατά 1,56% (55 εκατ. ευρώ) και το 2017 κατά -0,13% (5 εκατ. ευρώ)

Το ΙΕΛΚΑ τονίζει επίσης, ότι οι ετήσιες αγορές τροφίμων των ελληνικών νοικοκυριών ανήλθαν το 2015 σε 22,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι δαπάνες για τα τρόφιμα διαθέτουν πτωτικές τάσεις την τελευταία πενταετία, παρά τη μερική σταθεροποίηση από το 2012 και μετέπειτα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του