ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2015


Μνήμες του 2015 και των ατέρμονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα...
στους δανειστές και την Ελλάδα ανακαλούν όλα τα διεθνή ΜΜΕ μετά την εμπλοκή που παρουσίασαν οι διαπραγματεύσεις. Μόνο που αυτή τη φορά όλοι δείχνουν αρκετά πιο υποψιασμένοι από πέρσι και πιο έτοιμοι να μην βρεθούν στην σκηνή που στήνει και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας ούτε και θεατές στο ίδιο έργο.

Παραπαίουν οι διαπραγματεύσεις δανειστών - Ελλάδας, γράφει η ελβετική γερμανόφωνη εφημερίδα "Neue Zurcher Zeitung" σχολιάζοντας πως η αναβολή του προγραμματισμένου για σήμερα Εurogroup δεν είναι καλό σημάδι. Για την ελβετική εφημερίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σπρώχνει στο κενό τις διαπραγματεύσεις. «Αναβάλλεται προς το παρόν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών και Αθηνών σχετικά με τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Χτες απέτυχε μία προσπάθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει τις διαπραγματεύσεις για μια ακόμη φορά στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Τσίπρας και Τουσκ είχαν χτες το πρωί τηλεφωνική συνομιλία όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός του ζήτησε να συγκληθεί μία Σύνοδος Κορυφής των ηγετών. Όμως ο Τουσκ απέρριψε το αίτημά του», επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Νέα διαμάχη για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, γράφει η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" επισημαίνοντας ότι το αργότερο σε δύο εβδομάδες, θα συγκληθεί ένα νέο Εurogroup. «Η διαμάχη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας μεταξύ των πιστωτών και των Αθηνών έχει πάει πολύ πίσω τις διαπραγματεύσεις γεγονός που αποκλείει προς το παρόν την εκταμίευση νέων δανείων έκτακτης ανάγκης από το τρίτο πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«H Eυρώπη αρνείται μία σύνοδο κορυφής στον Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας "Le Figaro", ενώ σε άλλο δημοσίευμά της επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για να αποφύγει ένα νέο bras de fer μεταξύ Αθηνών και πιστωτών, θα συγκαλέσει ένα νέο Eurogroup τις επόμενες ημέρες ώστε να μη δημιουργηθεί μία νέα ανησυχητική κατάσταση για την Ελλάδα.

"Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο υπουργών τις προσεχείς ημέρες...", αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: "Η Ευρώπη δεν έχει βάλει ακόμη το μαχαίρι στο λαιμό για νέες συναντήσεις της τελευταίας ευκαιρίας. Δεν τίθεται θέμα, ως εκ τούτου, να γίνουν διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο ελληνικό πρόβλημα", σχολιάζει η εφημερίδα "Le Figaro".

"Αυτό είναι το μήνυμα πίσω από το "όχι" του Ντόναλντ Τουσκ, στο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης", υπογραμμίζει η εφημερίδα. "Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτίμησε να καλέσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι έχουν ήδη αναβάλει μία συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, τις επόμενες ημέρες, όχι εβδομάδες» για να βρεθεί, όπως είπε, μία λύση. Και να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση...", "Το ελληνικό έπος" θυμίζει λίγο περισσότερο, κάθε μέρα, το δράμα του περασμένου έτους ...", επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Το πιο χαρακτηριστικό και αιχμηρό άρθρο για την κατάσταση που έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Στο αρκετά δηκτικό δημοσίευμα, το οποίο ξεκινά με μία αναδρομή σε όσα έγιναν πέρσι το καλοκαίρι, αναφέρεται ότι «απειλείται μία επανάληψη του δράματος».

Ενώ με αφορμή το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ από τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ένα φύλλο συκής προκειμένου να παρουσιάσει και αυτή την συμφωνία σαν έναν ακόμα «θρίαμβο της κυβέρνησής του.

Όμως όπως σημειώνει το περιοδικό, ο χρόνος πιέζει και η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι τις 20 Ιουλίου. Ενώ και η γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια στον Τσίπρα να πιέσει, καθώς σε αντίθεση με το 2015, η Ελλάδα και το οικονομικό της πρόβλημα δεν είναι πια στο επίκεντρο της προσοχής ούτε απειλεί κανέναν.

Εξάλλου, στην ηλεκτρονική έκδοση της Βρετανικής εφημερίδας Guardian επισημαίνει ότι έχει επιστρέψει στην Ελλάδα η κατάσταση του επείγοντος, με την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας να δημιουργεί φόβους ότι θα επαναληφθεί το δράμα της περσινής χρονιάς. Και επισημαίνει ότι με την άρνηση για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οι δανειστές υποχρεώνουν την Ελλάδα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποδυναμωμένη.

Από την πλευρά του το BBC σε ανταπόκριση από την Ελλάδα, επισημαίνει και αυτό την άρνηση του Ντόναλντ Τουσκ για σύγκλιση Συνόδου Κορυφής η οποία θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διαπραγματεύσεις.

Γράφοντας για τους Financial Times, ο γνωστός δημοσιογράφος Pieter Spiegel επισημαίνει ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι θα επαναληφθεί το περσινό δράμα: υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που πρέπει να πληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, και επίσης ένας διαρκώς «θυμωμένος» Τσίπρας σε μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση.

Όμως αυτή την φορά είναι απίθανο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ασχοληθούν με την Ελληνική κρίση, καθώς ο Ιούλιος είναι ακόμα αρκετά μακριά και υπάρχουν αρκετά περιθώρια για ένα Eurogroup κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι διαφορές ανάμεσα στους κύριους παίκτες στο Ελληνικό δράμα παραμένουν μεγάλες, και οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει στα δύο θέματα: τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και την μείωση του χρέους.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνομιλίες για τα οικονομικά μέτρα αναφέρονται και τα δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των New York Times. Μάλιστα όπως επισημαίνει δημοσίευμα στην δεύτερη, καθώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα από τις συζητήσεις, και χωρίς χρήματα, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να κυρήξει πτώχευση μέσα στον Ιούλιο και να οδηγήσει και πάλι την Ευρωζώνη σε μία περίοδο χάους.

Οι New York Times υποστηρίζουν επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει και πάλι μία εγχώρια αναταραχή στην Ελλάδα, παρόμοια με αυτή του περσινού καλοκαιριού, όταν έγινε το δημοψήφισμα και ακολούθησαν οι πρόωρες εκλογές. Το τελευταίο χαρτί που παίζει ο Τσίπρας είναι να ζητήσει μία συνάντηση όπως και πέρσι, όταν συναντήθηκε με την Άγκελα Μέρκελ, όμως αυτό φαντάζει πλέον αρκετά απίθανο.











































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του