ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ… 26 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

Γράφει ο Κ.Π.
«Αν είχα τη δυνατότητα να πουλήσω την Ολυμπιακή Αεροπορία έστω και μία «δραχμή», θα το έκανα ευχαρίστως, με μία προϋπόθεση. Ο επιχειρηματίας να αναλάβει την υποχρέωση, ότι δεν θα απολύσει κόσμο και η εταιρία θα λειτουργήσει για 20 τουλάχιστον χρόνια»...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αυτά μας είχε πει αρχές Σεπτεμβρίου 1989 σε μια προετοιμασία συνέντευξης στα πλαίσια του δεύτερου γύρου των εκλογών του Οκτωβρίου, μετά την πρώτη εκλογή μάχη του Ιουνίου. Θα μου πείτε που τον θυμήθηκες σε αυτή την ηλικία.

Πρώτον: Κατ΄αρχάς η καρδιά δεν έχει χρόνια. Απλά κάποια στιγμή σταματάει…. Δεύτερον: Υπάρχουν νέοι που νιώθουν γέροι σε μυαλό και σώμα και υπάρχουν ηλικιωμένοι που νιώθουν «παιδιά» αν όχι στο σώμα τουλάχιστον στο μυαλό! Επειδή είχα την τύχη και τη χαρά να συνεργαστώ σχεδόν με όλους τους αρχηγούς προέδρους και πρωθυπουργούς κράτησα πολλά στοιχεία που με ενδιέφεραν, όπως και όλες τις προγραμματικές τους δηλώσεις στη βουλή.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά από 3 εκλογικές αναμετρήσεις ορκίζεται πρωθυπουργός στις 21 Απριλίου 1990 με 150+1 βουλευτή της ΔΗΑΝΑ και ποσοστό 46,88(άπιαστο ποσοστό για τη σημερινή εποχή). Στις 24 Απριλίου με πρόεδρο της βουλής τον Αθανάσιο Τσαλδάρη αναγιγνώσκει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνησής του. Αυτές λοιπόν διάβασα, και είδα πόσο μακρά έβλεπε ο Μητσοτάκης. Όποιος διαβάσει καλοπροαίρετα τι είχε πει τότε και πόσα από τα λεγομενά του είναι επίκαιρα 26 χρόνια μετά, θα είναι άδικος, αν δεν τον δικαιώσει. Αξίζει να διαβάσει κανείς τις τότε προγραμματικές δηλώσεις και θα δει πόσο δίκιο είχε και πόσο μακριά έβλεπε.

Για αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, αναπτυξιακό και πολλά άλλα θέματα που ταλανίζουν σήμερα την Ελληνική κοινωνία τα είχε επισημάνει. Η πτώση όμως της κυβερνησής του δεν τον άφησαν να υλοποιήσει το προγραμμά του. Αν είχε μείνει στην εξουσία, ίσως η μοίρα της Ελλάδας να ήταν σήμερα διαφορετική. Ελληνικέ λαέ στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα.

Εύχομαι η διακοπή της συνέχισης της διακυβέρνησης και ο ερχομός στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συναίνεση του Ελληνικού λαού να μην φέρει περισσότερα δεινά. Διότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα, είναι αυτοί, που μαζί με διάφορες «μεταγραφές» στον κυβερνών κόμμα, ξεφράκοναν τον κόσμο στην Ομόνοια και πρωταγωνιστούσαν στις σχολικές καταλήψεις με επικεφαλής τον σημερινό(!)πρωθυπουργό(!).

Το «αρχή άνδρα δείκνυσι» δεν φαίνεται να επαληθεύει ο Αλέξης Τσίπρας. Διαβάστε όμως ένα μικρό απόσπασμα από τις προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στη βουλή για θέματα που ήθελε να θεραπεύσει, τα οποία μας επιβάλλουν τώρα οι «δανειστές» με μνημόνια και εξαθλίωση:

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βουλή 24-4-1990
«…Ο μεγάλος ασθενής, σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι η κοινωνική ασφάλιση διότι βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας δήθεν κοινωνικής πολιτικής με δανεικά. Τα συσσωρευμένα χρέη τριών-τεσσάρων μεγάλων ταμείων, πλησιάζουν, αν δεν περνούν, το 1 τρις δραχμές. Μιλάω για το Ι.Κ.Α. το Ν.Α.Τ. και το Τ.Ε.Β.Ε.. Ευθύνη γι' αυτό έχουν οι δομές λειτουργίας των ταμείων, κυρίως όμως η νόθευση της αρχής της ανταποδοτικότητας. Άμεσες προτεραιότητες στον ασφαλιστικό τομέα αποτελούν:
-Η περιστολή της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, που μπορεί να γίνει μόνο με μηχανογράφηση και εκσυγχρονισμό του συστήματος είσπραξης των εσόδων. Δεν μπορεί να γίνει με τον πρωτόγονο τρόπο που γίνεται σήμερα.
-Η εναρμόνιση των όρων λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων, ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών με βάση τα ισχύοντα στο Ι.Κ.Α.
-Η αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων.
Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων απαιτεί ασφαλώς πρώτα απογραφή της κατάστασης. Και η εξειδίκευση της πολιτικής μας στον τομέα αυτόν δε θα καθυστερήσει. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο με όλα τα κόμματα, γιατί το πρόβλημα είναι τραγικά δύσκολο και πρέπει να αναζητήσουμε πρακτικά ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Στόχος μας βέβαια -και σ' αυτό ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι-πρέπει να είναι, εν πάση περιπτώσει, η εξασφάλιση μιας ελάχιστης ενιαίας σύνταξης για όλους τους Έλληνες πολίτες, που δεν έχουν άλλον πόρο ή άλλη σύνταξη. Και από κει και πέρα. η σύνταξη στην κοινωνική ασφάλιση να γίνεται με βάση τις αρχές της ανταποδοτικότητας. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει»

Αξίζει πράγματι να διαβαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις, διότι στα 3 χρόνια διακυβέρνησης έγιναν πολλά, αλλά ο λαός δεν τα εκτίμησε, και τώρα τα βρίσκει μπροστά του. Ποιος αγνοεί ότι επί Μητσοτάκη:

-Εισήχθη νέο Αναπτυξιακό Πλαίσιο επιδότησης και υποβοήθησης της επιχειρηματικής δράσης.
-Χαλάρωσε το απαγορευτικό καθεστώς ιδιοκτησίας των παραμεθορίων περιοχών.
-Προχώρησε ο ριζικός εκσυγχρονισμός του εργασιακού πλαισίου, με εισαγωγή των νέων θεσμών της μερικής απασχόλησης, τέταρτης βάρδιας, πρόσθετων ομάδων εργασίας και ελαστικού ωραρίου.
-Υιοθετήθηκε η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με παράλληλη προστασία των εργαζομένων από την υπερεργασία.
-Θεσμοθετήθηκαν οι απαραίτητες ρυθμίσεις που απαιτούνταν για τη διευκόλυνση της πώλησης των προβληματικών επιχειρήσεων, που περιέλαβαν και την αναθεώρηση του πτωχευτικού δικαίου του Άρθρου 44, προδρόμου του ισχύοντος Άρθρου 99.
-Υπήρξε ριζικός περιορισμός του καθορισμού της έκτασης του Δημόσιου Τομέα.
-Υιοθετήθηκε ο θεσμός της Ναυτιλιακής Εταιρείας.
-Δημιουργήθηκε το Αποθετήριο Αξιών του Χ.Α.Α. και εκσυγχρονίστηκε η διοίκησή του Χρηματιστηρίου.
-Καθιερώθηκε η επιδότηση των πολυτέκνων.
-Μειώθηκαν οι προνομιακές παροχές των ΔΕΚΟ (π.χ. επίδομα σάντουιτς στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ).
-Προχώρησε η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Και δημιουργήθηκαν ειδικές θυγατρικές Α.Ε. της ΚΕΔ και ακολούθησε η εισφορά κτημάτων του Δημοσίου σε αυτές.
-Δημιουργήθηκε ο θεσμός των Κτηματικών Ομολόγων, με αντίκρισμα ιδανικά μερίδια γης.
-Εισήχθη η επαναφορά του θεσμού των Γενικών Διευθυντών, καθώς και οι βασικοί κανόνες πειθαρχίας στο Δημόσιο.
-Θεσπίστηκε η ιδιωτική κινητή τηλεφωνία.
-Θεσπίστηκαν κίνητρα για την ανάπτυξη της πληροφορικής.
-Διασφαλίστηκε το κύρος των Βιβλίων και Στοιχείων των επιχειρήσεων, από αυθαιρεσίες των ελεγκτικών οργάνων.
-Εκσυγχρονίστηκε η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
-Απαγορεύτηκε η ανοικοδόμηση καμένων δασικών εκτάσεων και αποφασίστηκε η άμεση κατεδάφιση των τυχόν ανεγειρομένων κτισμάτων στις εν λόγω περιοχές
Αυτά για την ιστορία!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του