Έμπρακτη αναβάθμιση της Κύπρου από τις ΗΠΑ: Ο Αμερικανός Α/ΓΕΣ αναγνώρισε ως νόμιμο στρατό την Εθνική Φρουρά – Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία






Μετά από τις δηλώσεις για αναβάθμιση της Κύπρου ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Α/ΓΕΣ αναγνωρίζει επίσημα την Εθνική Φρουρά ως επίσημο στρατό της Κύπρου. Αυτό αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα στο Βόρειο μέρος του νησιού.
Έρχονται σημαντικές εξελίξεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ επίσημα πλέον εμπλέκονται μεγάλες δυνάμεις. Εν μέσω της αμερικανοτουρκική κρίσης, οι ΗΠΑ στρέφονται στην Κύπρο και αναβαθμίζουν την περιοχή, προετοιμάζοντας το έδαφος για πλήρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής, διπλωματικής ή στρατιωτικής.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως νόμιμο στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμαχική δύναμη την Εθνική Φρουρά, έστειλε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος στις 20 Αυγούστου βρέθηκε στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη.

Η επίσκεψη στην Κύπρο έγινε στα πλαίσια περιοδείας του Αμερικανού αρχηγού στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την τεράστια σημασία της επίσκεψης στην Κύπρο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγού Mark A. Milley, και της συνάντησης που είχε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, στην παρουσία της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Κάθλιν Ντόχερντι και του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας, Στίβεν Λίλι, ανέλυσε ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς, πρώην ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Φρουράς και Διοικητής της κυπριακής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.




Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά η επίσκεψη είναι σημαντική τόσο από πλευράς συμβολισμών όσο και από πλευράς ουσίας.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» ο κ. Πενταράς υποστήριξε ότι η επίσκεψη και η σύσκεψη σηματοδοτούν την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Φρουράς ως του νόμιμου στρατού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κυπριακός Στρατός είναι ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την τουρκανταρσία, όμως, κατέστη αναγκαία η διάλυση του Κυπριακού Στρατού και η ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, η οποία, ωστόσο, δεν αναγνωριζόταν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ως ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Μετά την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζει ο στρατηγός Πενταράς, δεν μπορεί να εξισώνεται ο τουρκικός κατοχικός στρατός με την Εθνική Φρουρά, όπως γινόταν από το Σχέδιο Ανάν.

«Μετά την πλήρη αναγνώριση της Εθνικής Φρουράς ως του νόμιμου στρατού της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα της διάλυσης της Εθνικής Φρουράς πριν από τη συγκρότηση του νέου κυπριακού κράτους», λέει ο κ. Πενταράς για να προσθέσει ότι αυτό θα πρέπει να το έχει υπόψη της η διαπραγματευτική ομάδα στο Κυπριακό, όταν θα έρθει η ώρα.

Για τον πιο πάνω λόγο ο κ. Πενταράς εκφράζει την άποψη ότι κακώς το θέμα της ασφάλειας μπήκε στην διεθνή πτυχή του Κυπριακού προβλήματος.

«Η Διεθνής πτυχή έχει σχέση με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού», είπε προσθέτοντας πως «η Εθνική Φρουρά πρέπει να παραμείνει μέχρι την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος».

Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά, εξαιτίας των γεωπολιτικών ανασχηματισμών στην περιοχή αλλά και των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών, οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν παρουσία στην περιοχή διότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους που είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο κ. Πεντάρας είπε ακόμη πως η επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού είναι συνδεδεμένη και με το ζήτημα της άρσης τους αμερικανικού εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το γεγονός ότι η συνάντηση του Αμερικανού στρατηγού με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς έγινε κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών έχει κι αυτό τη σημασία του.

«Συνήθως είναι τα μικρά κράτη που επιδιώκουν τέτοιες συναντήσεις. Η συγκεκριμένη έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Αυτό αναδεικνύει και την στρατηγική υπεραξία που κατέχει η Κύπρος», τονίζει ο στρατηγός Πενταράς.

Για την παρουσία του Βρετανού πρέσβη στην συνάντηση είπε πως αυτό αποδεικνύει πως ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν κοινά συμφέροντα σε επίπεδο ασφάλειας στην περιοχή και επιζητούν την συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και πρόσθεσε:

«Αυτό που γίνεται με Ισραήλ και Αίγυπτο μπορεί να γίνει και με ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο για την ενεργειακή ασφάλεια δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θέλουν και απεξάρτηση της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι προϋποθέσεις για τριμερείς συνεργασίες θα αναβαθμίσουν την γεωπολιτική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορούν να συμβάλουν και στην ευνοϊκή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

Ως συνέχεια της τριμερούς ο κ. Πενταράς είπε πως πρέπει να ακολουθήσει πρόσκληση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στο αμερικανικό Πεντάγωνο με νέα ατζέντα που θα περιλαμβάνει την ετοιμασία μιας συνθήκης ασφάλειας που θα επιτρέπει ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα ασφάλειας και μια συμφωνία στρατιωτικής φύσεως που θα επιτρέπει συνεργασία της Εθνικής Φρουράς σε θέματα εκπαίδευσης.

«Θα πρέπει να ανοίξουν στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ σε Κύπριους αξιωματικούς, να πάει στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και να γίνονται ανταλλαγές με εκπαιδεύσεις», ανέφερε ο κ. Πενταράς.

Ο στρατηγός Πενταράς αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας ότι ειδικά αυτή την περίοδο η Τουρκία δεν πρόκειται να επιδιώξει την πρόκληση θερμού επεισοδίου στην περιοχή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε και τα εξής:

«Η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει την πρόκληση θερμού επεισοδίου, αυτή την περίοδο. Πρόκληση του επιπέδου να βγάλει μερικές φρεγάτες στην περιοχή είναι δυνατόν να υπάρξει, αλλά δεν θεωρώ πιθανόν να επιχειρήσει θερμό επεισόδιο είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο, διότι η Τουρκία είναι απ’ όλες τις πλευρές στριμωγμένη».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δεν αποκλείει τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία να επιχειρήσει σε ορισμένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ιδιαίτερα στο οικόπεδο 6.

Κάτι τέτοιο, είπε, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πέρα από τη διπλωματία και πρόσθεσε ότι είναι κρίμα το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφερε να δημιουργήσει πολεμικό ναυτικό, το οποίο σε συνεργασία με την Ελλάδα και με άλλες γειτονικές χώρες θα μπορούσε να αποτελέσει αποτρεπτική δύναμη.

Για το γεγονός αυτό σας είχε ενημερώσει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με χθεσινό άρθρο για την κίνηση-ματ των ΗΠΑ με στήριξη στη Λευκωσία και ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν.

Τεράστιες ανακατατάξεις λαμβάνουν ήδη χώρα στην περιοχή μας. Υπό την σκιά της κρίσης μεταξύ Ουάσινγκτον-Άγκυρας, οι Αμερικανοί δίχως δεύτερη σκέψη, σχεδιάζουν το μέλλον, δείχνοντας προς την Τουρκία ότι πρώτον, την τοποθετούν στον άξονα του κακού και δεύτερον επιθυμούν γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος αναγορεύεται πλέον σε «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος» των ΗΠΑ. Έτσι, χωρίς να θέλουν οι ΗΠΑ να χαθείς άλλος χρόνος προχώρησαν σε μία κίνηση με ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Στο πλαίσιο επίσκεψης του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στρατηγός Mark A. Milley, πραγματοποίησε ολιγόωρη στάση στην Κύπρο για επίσκεψη στις Βρετανικές Βάσεις, ενώ ζήτησε και είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου Λάρνακας και σε αυτή παρευρέθησαν η πρέσβειρα των ΗΠΑ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ, οι Ακόλουθοι Άμυνας ΗΠΑ και ΗΒ καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΦ.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς προέβη σε συνοπτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στάση της Τουρκίας καθώς και την οργάνωση, λειτουργία και μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την αμυντική συνεργασία της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής και την συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήθηκαν επίσης τομείς περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας με επίκεντρο την ανταλλαγή επισκέψεων, την εκπαίδευση στελεχών, τη διεξαγωγή διμερών ή πολυμερών ασκήσεων καθώς και τη δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων στο πρότυπο παρόμοιων διμερών συμφωνιών με άλλα κράτη.

Ο Στρατηγός Milley ευχαρίστησε τον Αρχηγό για την ενημέρωση και προέβη σε παρουσίαση των διαπιστώσεων του από την περιοδεία του στην περιοχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του