Τουρκία-Ρωσία εναντίον ΗΠΑ-Σ. Αραβίας: Στο «παιχνίδι» και το Ριάντ με χρηματοδότηση για τη δημιουργία Κουρδικού κράτους


Στο παιχνίδι της Συρίας και και της δημιουργίας του Κουρδικού κράτους μπαίνει και το Ριάντ, με σημαντική χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Την οργή των Τούρκων προκάλεσε η εν λόγω κίνηση, καθώς επιχειρούν διαρκώς κατά των κουρδικών και συριακών δυνάμεων στην περιοχή.
Νέο μέτωπο ανοίγει μεταξύ των διδύμων Τουρκίας-Ρωσίας και ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας. Συνολικά, η Σαουδική Αραβία έχει προσφέρει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στις περιοχές της ΒΑ Συρίας που απελευθερώθηκαν από το καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους.

Φυσικά, αυτό δεν αντιτίθεται στα σχέδια της Τουρκία που σχεδιάζει άμεση επέκταση των επιχειρήσεων στη Συρία, γεγονός που πρόκειται να δημιουργήσει νέες εντάσεις στην περιοχή και ενδεχομένως μεγαλύτερες συγκρούσεις μεταξύ σημαντικών δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, η συμβολή της Σαουδικής Αραβίας στην αναδιάρθρωση της Συρίας και η βοήθεια που προσφέρει μαζί με τις ΗΠΑ στους Κούρδους, αποτελούν σημαντική κίνηση για την ανάπτυξη της περιοχής και πιθανώς την δημιουργία ειρηνικότερων συνθηκών στο μέλλον.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει συνεισφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια στις δήθεν υπό αναδιάρθρωση περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, στις οποίες κυριαρχούν οι τρομοκρατικές ομάδες (Κούρδοι Συρίας) που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η τουρκική Γενί Σαφάκ στην αγγλική της έκδοση.




«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει συνεισφέρει $ 100 εκατομμύρια στη βορειοανατολική Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση της Σαουδικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν σε πόλεις όπως η Ράκκα που έχει καταληφθεί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι SDF κυριαρχούνται από τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ακολουθούν την αριστερή ιδεολογία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που προβαίνει σε ανταρτοπόλεμο εδώ και τριάντα χρόνια στην νοτιοανατολική Τουρκία, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.


«Η Ουάσιγκτον λειτουργεί στρατιωτικές βάσεις στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, μια περιοχή που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το τον SDF που συνδέονται με το PKK», καταλήγει το δημοσίευμα.


Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως δωρίζει 100 εκ. $ στις περιοχές ΒΔ της Συρίας που αποσπάστηκαν από την ISIS. Οι συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται υπό τον έλεγχο των SDG, βασικός κορμός των οποίων είναι το YPG.

Η Σαουδική Αραβία στην σύνοδο του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κατά της ISIS που έγινε στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε πως θα κάνει δωρεά 100 εκ. $ για την επισκευή της πόλης Ράκκα και της περιοχής στα ΒΑ της Συρίας και για να επιτευχθεί η σταθερότητα εκεί.

Σε ανακοίνωση που έγινε από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον αναφέρεται πως ¨Η συμβολή αυτή θα σώσει ζωές, θα διασφαλίσει την επιστροφή των Σύριων που εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους και θα συμβάλει ώστε η ISIS να μην εμφανιστεί ξανά απειλώντας την Συρία και τους γείτονες της και μην σχεδιάζει επιθέσεις κατά της διεθνούς κοινότητας.

Η συνολική βοήθεια είναι 300 εκ. $

Η Χέδερ Νόγιερτ-εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ¨γενναιόδωρη συμβολή¨ του Ριάντ και εξέφρασε τις ευχαριστίες της. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως οι χώρες που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό δεσμεύτηκαν για μια συνολική βοήθεια 300 εκ. $ για τις περιοχές στην ΒΑ Συρία που απελευθερώθηκαν από την ISIS.

Ανακοινώθηκε πως η Σαουδαραβική βοήθεια θα ξοδευτεί για εργασίες στην γεωργία, στην εκπαίδευση, στην κατασκευή δρόμων, στην απομάκρυνση των ερειπίων και για πόσιμο νερό. Η σαουδαραβική θέση προσέγγισης με τις ΗΠΑ στο θέμα της Ράκκα και του YPG, δεν είναι κάτι το νέο.


Ο Σαουδάραβας υπουργός Σαμίρ ες Σεμπχάν, τον Οκτώβριο του 2017 είχε επισκεφτεί την περιοχή Αγίν Ισά της Ράκκα μαζί με τον ειδικό Αμερικανό απεσταλμένο-αρμόδιο για τον αγώνα ενάντια στην ISIS.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του