Σαρωτικά κύματα ιπτάμενων «δολοφόνων» στο Αιγαίο – Οι Τούρκοι φωνάζουν: «Οι ΗΠΑ μας παρακολουθούν με τα MQ-9 Reaper που βρίσκονται στην Λάρισα»



του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Ξεκίνησαν τα σαρωτικά κύματα των ιπτάμενων δολοφόνων στο Αιγαίο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα τουρκικά ΜΜΕ πλέον. «Κάποιος μας παρακολουθεί”. Με αυτό τον τίτλο ξεκινάει το άρθρο του γνωστού τουρκικού site aydinlik, όπουμε εμπλέκει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ σε ένα παιχνίδι κατασκόπων.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η περιοχή του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μ. Θάλασσας είναι υπό 24ωρη στενή παρακολούθηση από Αμερικανικά UAV, τα οποία εξορμούν από την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Πολωνία.

Συγκεκριμένα αναφέρει το τουρκικό Μέσο:

«Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τελευταία τις δραστηριότητες τους σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο με τα γνωστά UAV.”




Και κάπου εδώ εμπλέκεται και η βάση στη Λάρισα, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους βέβαια.

”Οι Αμερικανοί επιχειρούν από την βάση της Λάρισας με τα γνωστά MQ-9 Reaper και σκανάρουν όλο το Αιγαίο”

Στη συνέχεια οι Τούρκοι αναφέρονται και στις άλλες αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην περιοχή και γράφουν ότι οι πτήσεις και οι παρακολουθήσεις είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.

Οπως έχουμε αναφέρει, τα υπερσύγχρονα αμερικανικά στρατιωτικά drones MQ-9 Reaper («Θεριστής”) επιχειρούν από ένα ελληνικό αεροδρόμιο, την Αεροπορική Βάση της Λάρισας. Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ αναβαθμίζει γεωπολιτικά τον ρόλο της Ελλάδας και «ανάβει φιτιλίες” στην Τουρκία.


Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί drones MQ-9 Reaper από τη Βάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Eric Pahon, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται προσωρινά στη Λάρισα, καθώς η βάση τους στην Αφρική επισκευάζεται.

Πριν λίγες σας αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ότι η Ουάσινγκτον, επεκτείνει για ένα επιπλέον έτος παραμονής των Αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών «MQ-9 Reaper» που εδρεύουν εδώ και έξι μήνες στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Η αρχική επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να μετασταθμεύσουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στην Ελλάδα και όχι για παράδειγμα στην βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, αναβαθμίζει σαφέστατα τη θέση της χώρας μας στην γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής ενώ με την επέκταση της συμφωνίας στέλνει ένα επιπλέον μήνυμα προς την γειτονική χώρα η οποία έχει μπει σε «περιπέτειες» με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως με την εμμονή Ερντογάν να μην απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον, αναφέρει το hellasjournal.

Στην πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου θα συνεχίσουν να ζουν και περίπου εκατό Αμερικανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στα MQ-9 και είναι επιφορτισμένοι με τις απογειώσεις και προσγειώσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ ο χειρισμός τους από τη στιγμή που βρίσκονται στον αέρα, είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αποστολή των MQ-9 που σταθμεύει στην Ελλάδα ανησυχεί ιδιαιτέρως την Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν που βασίζονται εδώ και καιρό στη στρατιωτική βάση Incirlik για να επιχειρούν στην περιοχή, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας έχουν χειροτερέψει ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 από μέλη του τουρκικού στρατού.

Η Ελλάδα θα ήθελε σίγουρα να αξιοποιήσει αυτές τις εντάσεις. Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Wes Mitchell φέρεται να συζήτησε πριν λίγους μήνες, τη μετακίνηση «σημαντικού τμήματος” της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ από τον Incirlik στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα.

Ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, δείχνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν πράγματι να χρησιμοποιήσουν ελληνικές εγκαταστάσεις για αυτή την αποστολή. Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο πως θα γίνει αντιληπτό στην Άγκυρα.

Το MQ-9 Reaper έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίο πολλαπλών αποστολών συμπεριλαμβανομένου ηλεκτροπτικών / υπερύθρων σκοπευτικό, πολλαπλού ρόλου ραντάρ Lynx, πολλαπλών επιλογών ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης SeaVue, εξοπλισμό αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ESM). αποστασιόμετρα λέιζερ, Αυτόματο Σύστημα Προσδιορισμού Ταυτότητας (AIS), συστήματα επικοινωνιών, πυραύλους αέρος – εδάφους Hellfire και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας GBU-12, GBU-38 και GBU-49.

Έχει αποστολή πραγματοποίησης πολλαπλών αποστολών πληροφοριών, παρακολούθησης, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και αποστολές «Hunter-Killer» πάνω από τη γη και τη θάλασσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του