Η πρώτη σύγκρουση κορυφης Τσίπρα - Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

kyriakos tsipras708Ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση στο ασφαλιστικό στην πρωτολογία του ο προκειμένου να καταδείξει αφενός την τραγική κατάσταση των ταμείων, αφετέρου για να επιρρίψει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Αυτά δεν τα ξέρατε όταν υποσχόσασταν 13η σύνταξη;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας: «Αποτύχατε, μας πάτε σε εποχές διχασμού».
Ο Πρωθυπουργός μίλησε σε δραματικούς τόνους προειδοποιώντας ότι δεν ανατραπεί η πορεία και δεν ληφθούν μέτρα το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει και δεν θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων.

Υποστήριξε ότι την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν την ζητούν οι δανειστές: «Αυτοί ζητούν μείωση κατά 1% του ΑΕΠ» είπε και πρόσθεσε: «Συζητάμε το θέμα γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει».
Οπω είπε ο κ. Τσίπρας «τα σημερινά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Σημειώνοντας πως για να πληρωθούν οι συντάξεις το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να βρει - επιπλέον των κρατικών επιχορηγήσεων – περί τα 980 εκατ. ευρώ για το 2016, που θα γίνουν 1,7 δισ. ευρώ το 2017 και 2,5 δισ. Το 2018.
«Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση των ταμείων και μη πληρωμή των συντάξεων» επεσήμανε αρκετές φορές ο Πρωθυπουργός.
Σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας
Ολα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση ενώπιον του ελληνικού λαού σε ένα μείζον κοινωνικό και εθνικό ζήτημα, όπως είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Στην ερώτηση αν μπορούν να πάρουν σύνταξη και οι επόμενες γενιές, δεν χωρούν υπεκφυγές.
Δεν υπάρχει περιθώριο δημαγωγίας, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα. Και αυτή είναι ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο.
Το έλλειμμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος σχετίζεται με την λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και από το δημογραφικό.
Οπως και από τις επιλογές στα χρόνια της κρίσης που μείωσαν το ΑΕΠ και ανέβασαν την ανεργία στο 27%.
Η επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις
Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πρόκειται για μια κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη στάση.
Αυτή θα ήταν βαθιά ανεύθυνη, εθνικά ανεύθυνη θα έλεγα, όπως βαθιά ανεύθυνη ήταν και η στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και έχουν βαριά ευθύνη.
Μας κουνάνε το δάχτυλο χωρίς να έχουν καμία πρόταση. Παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες.
Οι μελέτες της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από το 2010.
Οταν η γιορτή του Χρηματιστηρίου τελείωσε και μετά έσκασε η φούσκα, έσκασαν και τα ταμεία. Τα χρησιμοποιούσατε συστηματικά για πελατειακές σχέσεις.
Στη συνέχεια ήρθαν τα δομημένα ομόλογα για να φτάσουμε αργότερα στις εγκληματικές συνέπειες του PSI. Κόστος περίπου 12 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλάκις και τα ταμεία έμειναν με τα ελλείμματα.
Μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος με τη ΝΔ
Για εμάς η στήριξη των αδύναμων είναι βάση της ιδεολογίας μας.
Δεν πιστεύουμε ότι τις θετικές οφέλειες ανάπτυξης πρέπει να τις απολαμβάνει ένα μέρος του πληθυσμού. Ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος...
Ακουσα προχθές τον κ. Κικίλια που είπε ότι η αναδιανομή είναι κίνητρο για την τεμπελιά των φτωχών. Για εμάς είναι στοιχείο δικαιοσύνης.
Το προτεινόμενο σύστημα είναι εξαιρετικά απλό: Η ενοποίηση των ταμείων θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των πόρων.
Προτείνουμε έναν ενιαίο φορέα ασφάλισης για όλους, αλλά θα γίνει διάλογος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
Η πρότασή μας εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Αν κάποιος έχει σύνταξη 1.400 και με νέο υπολογισμό θα έχει 1.360 η προσωπική διαφορά θα είναι 40 ευρώ για να συνεχίζει να λαμβάνει 1.400 ευρώ.
Θα υπάρχει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης
Θέλετε ένα σύστημα βιώσιμο που να λειτουργεί με ενιαία κριτήρια που να προστατεύει τους αδύναμους;
Ή μήπως προτιμάτε τη συνέχιση του παλιού αδιέξοδου συστήματος, με νέα, δωδέκατη μείωση των συντάξεων;
Εξετάζουμε βελτιώσεις σε δίκαια αιτήματα
Το μήνυμα στους αγρότες
Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση μαζί τους.
Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχαμε κάθε χρόνο κινητοποιήσεις αγροτών. Είχαν ένα αίτημα: Να δουν τον Πρωθυπουργό.
Και τώρα που τους είπαμε ελάτε να συζητήσουμε, κάποιοι εξ αυτών, αρνούνται τον διάλογο με τον Πρωθυπουργό.
Και αναρωτιέμαι, γιατί αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότη θα προχωρήσουμε και σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και σε ελαφρύνσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης
Οφείλουμε να δείχνουμε υπευθυνότητα στην κοινωνία. Να μην προκαλούμε τους πολίτες με αντιπαραθέσεις.
Σε ένα χρόνο η ελπίδα έγινε απόγνωση. Πριν 2 ημέρες γιορτάσατε τον πρώτο χρόνο η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Οδηγήσατε την χώρα στα όρια της εξόδου από την Ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες. Αυξήσατε την ανεργία.
Επιλέξατε κομματική φιέστα μετά από όλα αυτά. Δεν ήταν πρόσκληση σε διάλογο, αλλά πρόκληση στη ΝΔ.
Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν δεν είσασταν στην κυβέρνηση. Ακόμη και αυτοί που σας αναγνωρίζουν αγνές προθέσεις. Κοροιδέψατε τους πολίτες.
Η κατάσταση στην χώρα είναι πολύ ανησυχητική. Η δική σας ανικανότητα δημιούργησε.
Από το μνημόνιο, αντιμνημόνιο πάμε στο δεξιά ή αριστερά. Μας πάτε σε εποχές διχασμού που τόσο στοίχισαν στην πατρίδα.
Εσείς εκπροσωπείτε την στασιμότητα, εμείς τις μεταρρυθμίσεις. Ναι είναι δύσκολες, αλλά με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα. Απέναντι στον λαϊκισμό.
Θα πάμε μπροστά ή πίσω; Στρέφετε την μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος.
Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τα πράγματα για τη χώρα θα ήταν καλύτερα. Κοροϊδέψατε τους πολίτες. Οι πολίτες βιώνουν την πραγματικότητα που η δική σας ανικανότητα δημιούργησε. Να μιλήσετε με ειλικρίνεια.
Κρύψαμε βολικά αυτήν την πραγματικότητα κάτω από το χαλί. Θα χρησιμοποιήσω μία φράση του κ. Γαννίτση. «Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία».
Απαιτείται αναγνώριση των λαθών. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνουμε τέτοια λάθη. Εσείς όμως;
Η δική μας παράταξη δεν βοήθησε τότε, αλλά ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ., τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά.
Εχουμε αναγνωρίσει τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Μην παριστάνετε ότι δεν έχετε καμία ευθύνη. Σταθήκατε απέναντι & στραγγαλίσατε οποιαδήποτε προσπάθεια για αναβάθμιση του ασφαλιστικού.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση ήταν κατά του σχεδίου Γιαννίτση, και ο Συνασπισμός ήταν στους πρώτες καταγγέλλοντες.
Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν την ξέρατε τη "μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού»;.
Η αλήθεια είναι ότι κυβερνήσεις, κόμματα και πολίτες δεν είδαμε ή δεν θέλαμε να δούμε το πρόβλημα που ερχόταν.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι με συλλογικές ευθύνες διαμορφώθηκε ένα σύστημα στρεβλό. Έγινε εξορθολογισμός δαπανών με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του 2010 και του 2012.
Το συνομολογήσατε κι εσείς με το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε. Δεν είχε τεθεί ποτέ το ζήτημα για μείωση συντάξεων από την τρόικα το 2014. Αυτό υπογράψατε.
Η ενοποίηση των Ταμείων από 133 σε 13 ήταν νομοσχέδιο με δική μας σφραγίδα. Δεν υπήρχε θέμα μείωσης κύριων συντάξεων. Αυτή είναι η αλήθεια, μετά ήρθατε εσείς. Το 2016 πληρώνουν οι πολίτες τον λογαριασμό σας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του