''ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ'' ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...




Στραγγαλίζει τους ιδιώτες γιατρούς το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ήδη 1 στους 3 ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς αδυνατεί ...
να καταβάλλει τις εισφορές του, ενώ το ποσοστό αναμένεται να εκτιναχθεί εάν εφαρμοστούν οι ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του σχεδιαζόμενου ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η αύξηση των εισφορών που θα κυμανθεί στο 32% με 34% του καθαρού εισοδήματος σε συνδυασμό με την φορολόγηση που αντιστοιχεί στο 35% δημιουργεί συνολική επιβάρυνση της τάξεως του 70% επί των καθαρών εισοδημάτων των γιατρών.

Αυτό σημαίνει ότι ένας γιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 14.000 ευρώ. Ο ΠΙΣ λαμβάνει ως αφετηρία για τους υπολογισμούς του το εισόδημα των 20.000 ευρώ τον χρόνο, διότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2014 αυτό είναι το δηλωθέν καθαρό εισόδημα του μέσου όρου των αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Σημειωτέον ότι στο ποσό των φόρων και εισφορών δεν έχει περιληφθεί ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και οι λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις του γιατρού.

«Το εισόδημα που απομένει στον αυτοαπασχολούμενο γιατρό για να καλύψει τις ανάγκες του είναι προφανώς πολύ μικρό» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, προσθέτοντας ότι το επάγγελμα του γιατρού «αφανίζεται» μέσω των νέων ρυθμίσεων, συμπαρασύροντας όμως μαζί του και τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να παρέχονται στους Έλληνες.

«Το Σύστημα Υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ασφαλιστικό. Νέοι ιατροί δεν υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες πλέον για να εργαστούν στην Ελλάδα, διότι φεύγουν στο εξωτερικό όπου και παραμένουν. Όμως έτσι αυξάνεται δυναμικά ο δείκτης των συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζόμενους ιατρούς» τονίζει ο κ. Βλασταράκος όπως τόνισε και στον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Δευτέρας.

Επικαλέστηκε δε ό,τι ισχύει στη Γαλλία για τους γιατρούς: «Δεν επιτρέπεται στη Γαλλία, όπου δεν υπάρχει ύφεση όπως στην Ελλάδα, ένας ιατρός με εισοδήματα 40.000 ευρώ, να πληρώνει εισφορές 3.300 ευρώ και στην Ελλάδα ο γιατρός να καλείται να πληρώσει 14.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη, αναλογιστική ή οικονομική, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, και έχει δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.
Αποδυναμώνει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αυξάνει την παραοικονομία και οδηγεί στην ανεργία, την υπαλληλοποίηση και την μετανάστευση το πιο αξιόμαχο ιατρικό προσωπικό της χώρας» τονίζει ο κ. Βλασταράκος.


Η αντιπρόταση του προέδρου του ΠΙΣ προς τον Πρωθυπουργό ήταν οι υπάρχουσες εισφορές να διατηρηθούν ως έχουν και μόνο για πολύ ψηλά εισοδήματα να γίνει μία μικρή προσαύξηση προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται.

Ανεξάρτητο ταμείο το ΕΤΑΑ ζητούν οι γιατροί

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογραμμίζει την ανάγκη να παραμείνει ανεξάρτητο το Ταμείο των υγειονομικών, το ΕΤΑΑ, για το οποίο αναφέρει ότι «παρότι δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ ως χρηματοδότηση και παρά την απομείωση των αποθεματικών του, με διάφορους τρόπους (άτοκες καταθέσεις, δομημένα ομόλογα, PSI, κακοδιαχείριση κα, εξακολουθεί να είναι βιώσιμο».

Προεξοφλεί, δε, την απώλεια των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου των Επιστημόνων (ΕΤΑΑ), τα οποία ανέρχονται περίπου σε 3 δισ. ευρώ (κινητή και ακίνητη περιουσία), «εάν εισέλθουν στη χοάνη ενός ενιαίου Ταμείου».

Εκπροσωπώντας τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, ο κ. Βλασταράκος ζητεί από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αρχίσει έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, «προκειμένου να υπάρξει προοπτική, η οποία θα οδηγεί όχι στο κλείσιμο κάθε ατομικής δραστηριότητος, αλλά στην ενδυνάμωση των παρεχομένων υπηρεσιών».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του