Σκούμας: Όλα για την ΜΕΑ, από το μπλοκ της φιλοεργολαβικής διαχείρισης

Η πλειοψηφία (παράταξη δημάρχου κ. Νικολάου) και η μείζων μειοψηφία (παράταξη κ. Χαλβατζή) υπερψήφισαν το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που πρότεινε ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ΑΕ δια του κ. Νικολάου. Βασική παράμετρος και προοπτική του τοπικού σχεδίου, είναι η δημιουργία της συγκεντρωτικής Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) Θήβας. Παράλληλα, η δημοτική αρχή επιμένει στην μορφή του φορέα διαχείρισης με την σημερινή του διάσταση, που απέτυχε παταγωδώς και διαπιστώθηκε η έλλειψη νομιμότητας του.
Το σχέδιο αυτό, εκτός της προχειρότητας του και των ισχυρών αντιφάσεων του, είναι μη συμβατό με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που προωθεί την αποκεντρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή. Η ΜΕΑ που προωθεί η κλειστή ομάδα της πρώην ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, αποσκοπεί σε πρωτογενή παραγωγή ενέργειας, δια της χρήσεως σύμμεικτων απορριμμάτων σε ποσοστό 90% περίπου, καταλύοντας την ιεράρχηση και τη στόχευση του ΕΣΔΑ (ΦΕΚ Α 174/15-12-2105), που θέτει ως προτεραιότητα την εκτροπή από την ταφή, των απορριμμάτων με την επαναχρησμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ, σε ποσοστό 50% κατά μέσο όρο των
αστικών αποβλήτων, μέχρι το 2020, με βάση δημοτικές μονάδες μικρής κλίμακας προδιαλεγμένων και όχι σύμμεικτων απορριμμάτων και όχι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σύμμεικτα (ανακατεμένα) απορρίμματα.
Η εκ νέου πρόταση μας για ματαίωση μέσα από το τοπικό σχέδιο της φιλοεργολαβικής μονάδας και εν γένει του σχεδιασμού αυτού, και παράλληλα την προώθηση σχεδίου με αποκεντρωμένη διαχείριση με μικρής κλίμακας και χαμηλής όχλησης δημοτικής μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών κλπ, με συμμετοχή και έλεγχο των πολιτών, δεν βρήκε ανταπόκριση από το μπλοκ της φιλοεργολαβικής διαχείρισης.
Η δημοτική αρχή με τη στήριξη της παράταξης του κ. Χαλβατζή, εμμένει στον αδιέξοδο φιλοεργολαβικό σχεδιασμό, που επιβαρύνει περιβαλλοντικά και οικονομικά τη Θήβα και τους ανθρώπους της, αλλά και στον περιφερειακό φορέα διαχείρισης- ανώνυμη εταιρεία, αλλά και με την πλήρη αδιαφάνεια και την αποχή από την ενημέρωση των πολιτών, οδηγεί την πόλη σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του