ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ...

...ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΣΕ ΛΟΥΙΣ ΘΑΠΑΤΕΡΟ...
Σε περιστατικό απίστευτης έντασης και ύβρεων στη σύνοδο του G20 στις Κάννες, το Νοέμβριο του 2011, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να επιτίθεται φραστικά ...
στον τότε Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρεται, στα απομνημονεύματά του, ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Συγκεκριμένα, στη σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη, ο κ. Σαρκοζί, με αφορμή την πρωτοβουλία Παπανδρέου για δημοψήφισμα επί του δεύτερου πακέτου μνημονιακών μέτρων, φέρεται να πάτησε με το ένα του πόδι στην καρέκλα, προσπαθώντας να ανέβει στο τραπέζι, φωνάζοντας προς τον κ. Παπανδρέου: «You are a f...ing psycho» (Είσαι ένας γ… ψυχοπαθής).
Τα αποσπάσματα του βιβλίου έχει εξασφαλίσει το πρακτορείο Reuters και σε αυτά ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας κάνει επίσης λόγο για σημαντική πίεση, στην ίδια σύνοδο, προς τον τότε Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στη διενέργεια του εξαγγελθέντος δημοψηφίσματος.
Ο κ. Θαπατέρο αναφέρεται επίσης σε προσπάθεια, από πλευράς της κ. Μέρκελ, να οδηγηθούν η Ιταλία και η Ισπανία σε αναζήτηση βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αναφερόμενος στην επαφή του με την Γερμανίδα καγκελάριο στις Κάννες, ο Ισπανός πολιτικός σημειώνει: «Με χαιρέτισε φιλικά και χωρίς καμία σχεδόν εισαγωγή έθεσε υπ’ όψιν μου πρόταση για την οποία δεν είχε γίνει καμία προηγούμενη νύξη. Με ρώτησε συγκεκριμένα εάν ήμουν έτοιμος να δεχθώ προληπτική δανειακή βοήθεια 50 διεσεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, με 85 δις να πηγαίνουν στην Ιταλία».
Μετά την άρνηση του κ. Θαπατέρο,  το μεγαλύτερο μέρος της συνόδου αφιερώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, στις πιέσεις προς τον κ. Παπανδρέου, αλλά και προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ώστε ο τελευταίος να δεχθεί την προσφυγή της Ιταλίας στο ΔΝΤ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας κάνει επίσης λόγο για ανταλλαγή πικρών εκφράσεων στο δείπνο το οποίο ακολούθησε στις Κάννες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανασύρουν ζητήματα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό το βλέμμα ενός σαστισμένου Μπαράκ Ομπάμα.
Το βιβλίο ονομάζεται «El Dilema» (Το Δίλημμα) και κυκλοφορεί από το πρωί στα ισπανικά βιβλιοπωλεία.
Γ. Παπανδρέου: «Τα "γαλλικά" απευθύνονται στους λαούς»
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, μέσω του συνεργάτη του, Γιώργου Ελενόπουλου, κρατά αποστάσεις σχετικά με την ακρίβεια όσων μεταφέρονται σε σχέση με τα όσα είπε ο κ. Σαρκοζί, ωστόσο τονίζει ότι τα όποια "γαλλικά", από όπου και αν προέρχονται, απευθύνονται στους λαούς της Ευρώπης - γιατί αυτούς υποτιμούν όταν «δεν θέλουν οι πολίτες να έχουν αποφασιστικό λόγο».
Ο πρώην Πρωθυπουργός σημειώνει ότι ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ορθά επισημαίνει πως η Ευρώπη αντέδρασε «αργά, νωθρά και, κυρίως, συντηρητικά, στην κρίση που ταλανίζει χώρες και λαούς». Και επίσης, ορθά κατά τον κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι αυτή η στάση είναι «ασυγχώρητη», καθώς υπήρξαν ηγέτες που κατέθεσαν από την πρώτη στιγμή «σοβαρές και συγκροτημένες προτάσεις, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές -μεταξύ των οποίων η έκδοση ευρωομολόγων».
«Κάποιοι (σ.σ. υπονοώντας τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του) δεν ήταν εντολοδόχοι, όπως αποδεικνύεται περίτρανα, αλλά και έκαναν σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν υπολόγισαν κόστος», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ελενόπουλος.
Πηγή : naftemporiki.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του