Και στο βάθος «κούρεμα» καταθέσεων



Το θέμα των τραπεζών και το κούρεμα των καταθέσεων κατά το πρότυπο της Κύπρου είναι το μείζον ζήτημα που θέτουν επί τάπητος οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της δεσμεύονται να στηρίξουν τις τράπεζες, εάν τα stress tests που θα διεξαχθούν το 2014 δείξουν ότι χρειάζονται ενίσχυση κεφαλαίων. Δεν αποκλείεται μάλιστα από το 2015, να ζητείται η βοήθεια ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης και των καταθετών άνω των 100.000, για την αναδιάρθρωση μιας τράπεζας.Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν στη σημερινή συνεδρίασή τους το θέμα της έγκαιρης ύπαρξης δικλείδων στήριξης για τις τράπεζες, εν όψει του ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται τον Οκτώβριο του 2014.
stresstestsΟι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν διαθέσιμα τα μέσα για την οικονομική στήριξη των τραπεζών τους, εφόσον αυτές χρειασθούν περισσότερα κεφάλαια μετά τους ελέγχους ευρωστίας τους (stress tests) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο έτος, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γεργκ Άσμουσεν, στο περιθώριο του Ecofin, στις Βρυξέλλες.
«Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή σήμερα», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση, προσθέτοντας: «Από την πλευρά της ΕΚΤ, πάντα λέγαμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να έχουμε διαθέσιμες αξιόπιστες δικλείδες στήριξης πριν ξεκινήσει η άσκηση. Συνεπώς, χρειαζόμαστε τρία επίπεδα τέτοιων δικλείδων: Το πρώτο είναι οι ιδιωτικές αγορές, το δεύτερο οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή τα εθνικά ταμεία στήριξης τραπεζών και το τρίτο είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όπως είναι διαμορφωμένος σήμερα».

Σε περίπτωση που τα stress tests δείξουν ότι μια τράπεζα έχει κεφαλαιακό έλλειμμα, το βάρος θα κληθούν να υποστούν οι μέτοχοι και άλλοι επενδυτές. Όμως εάν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανεπαρκές και τα προβλήματα δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω επιβολής ζημιών στους ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να καλύψουν την «τρύπα», όπως απαιτεί η Γερμανία σε αντίθεση με άλλουε εταίρους που θέλουν τη δουλειά αυτή να την κάνει ο Μηχανισμός.
Το προσχέδιο ξεκαθαρίζει ότι η κρατική βοήθεια θα υφίσταται μόνο εάν δεν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια ενώ θα έχει βαρύ κόστος - επιβολή ζημιών στους μετόχους και τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, αλλαγή διοίκησης και περιορισμοί σε μισθούς και bonus.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του