Όλα τα ονόματα για τις περιφέρειες!


Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"
Για τα καλά φουντώνει η µάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του
ερχόµενου Μαΐου, καθώς κόµµατα και στελέχη έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση στην… εκκίνηση. Το βάρος των κοµµατικών επιτελείων πέφτει σε πρώτη φάση στις 13 Περιφέρειες, καθώς η έκβαση αυτών των εκλογών θα είναι ιδιαίτερα σηµαντική σε επίπεδο τόσο επικοινωνιακό όσο και ουσίας και αυτό διότι ο νικητής θα διαχειριστεί το νέο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020, ένα από τα πιο βασικά αναπτυξιακά εργαλεία.
Το Μέγαρο Μαξίµου στη µάχη αυτή έχει επιλέξει να κρατήσει χαµηλά τους τόνους και να µην κάνει βεβιασµένες κινήσεις. Οι πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν πως το αµέσως επόµενο διάστηµα θα αρχίσουν να «τρέχουν» και µετρήσεις, οι οποίες και θα είναι καταλυτικές για την τελική επιλογή των προσώπων.
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. Το µεγαλύτερο «αίνιγµα» έως τώρα αποτελεί η Πελοπόννησος, για την οποία ο εν ενεργεία περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του. Από τη Ν.∆., ωστόσο, δεν προσανατολίζονται στη στήριξή του και αναζητούν ένα νέο πρόσωπο, που θα πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του 2010 από τον πρώην υπουργό της Ν.∆., ο οποίος πάντως εξακολουθεί να έχει ερείσµατα στην κοµµατική βάση του κόµµατος. Ανάµεσα στα ονόµατα που µπορεί να «παίξουν» είναι αυτό του βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου ∆ήµα, αλλά και του δηµάρχου Καλαµάτας, Παναγιώτη Νίκα, ενώ εσχάτως έχει αρχίσει να ακούγεται ξανά ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος. Ανεξάρτητος θα κατέβει και ο προερχόµενος από τη Ν.∆. Γιάννης Μανώλης, ο οποίος απευθύνεται στη λαϊκή ∆εξιά και έχει ήδη ξεκινήσει περιοδείες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακουστεί οι δύο βουλευτές, οι Θανάσης Πετράκος και ∆ηµήτρης Κοδέλας, από τη Μεσσηνία και την Αργολίδα, αντίστοιχα.  Από την πλευρά του ο Πάνος Καµµένος προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του παλιού ΟΝΝΕ∆ίτη Γιώργου Αναγνωστάκου.
Στην Κρήτη φαβορί θεωρείται ο νυν περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, που, εκτός του ΠΑΣΟΚ, µπορεί να στηριχτεί και από τη Ν.∆., η οποία πάντως αναζητά και εναλλακτικές µε µια νέα υποψηφιότητα, όπως είναι αυτή του Μάξιµου Σενετάκη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται στον βουλευτή Χανίων, Γιώργου Σταθάκη, αν και ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο ΠΑΣΟΚογενής Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ. Στο Βόρειο Αιγαίο πιθανή είναι η υποψηφιότητα της γ.γ. Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αιγαίου, Χριστίανας Καλογήρου, η οποία µπορεί να στηριχθεί τόσο από τη Ν.∆. όσο και από τους ΑΝ.ΕΛ., ενώ και ο νυν περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, του ΠΑΣΟΚ θα δοκιµάσει ξανά. Στην Κεντρική Μακεδονία υποψήφιος από τη Ν.∆. θα είναι και πάλι ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Από την Κεντροαριστερά ενδιαφέρεται ο Μάρκος Μπόλαρης, που επιδιώκει χρίσµα τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ∆ΗΜ.ΑΡ. Στο µέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ δύο ονόµατα έχουν ακουστεί: Πρόκειται για τον νοµικό Κώστα Χρυσόγονο και για τον καθηγητή Εργατικού ∆ικαίου Αρη Καζάκο. Στην Ηπειρο θα έχει ξανά το χρίσµα της Ν.∆. ο νυν περιφερειάρχης, Αλέκος Καχριµάνης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται ο Μιχάλης Κασσής, που µπορεί να είναι υποψήφιος ακόµα και ως ανεξάρτητος ή µε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, µετά και το πρόσφατο «αντάρτικό» του. Στη ∆υτική Ελλάδα από την πλευρά της Ν.∆. ενδιαφέρεται ο πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, που φαίνεται να συµµαχεί µε τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Κώστα Καραγκούνη, ενώ έχει ακουστεί και το όνοµα του Παναγιώτη Αδρακτά. Ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, θα είναι υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που το τελευταίο διάστηµα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτείνουν και τον πρώην υπουργό Θάνο Μωραΐτη.
ΑΝ. ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ. Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον ξανά ο Γ. Παυλίδης της Ν.∆., ενώ υποψήφιος θα είναι και πάλι ο νυν περιφερειάρχης, Γ. Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ). Στο Ιόνιο το χρίσµα της Ν.∆. θα έχει ξανά ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου, µε τον «γαλάζιο» βουλευτή, πάντως, Θεόδωρο Σολδάτο, να ακούγεται ως εναλλακτική λύση. Στο Νότιο Αιγαίο βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κάθοδος του ∆ωδεκανήσιου Γιάννη Παππά, που θεωρείται πως µπορεί να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες δυνάµεις και να ξανακάνει «γαλάζια» την Περιφέρεια, ενώ κοινό υποψήφιο έχουν βρει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. στο πρόσωπο του Μπενέτου Σπύρου. Στη Στερεά Ελλάδα πολλούς υποστηρικτές έχει η υποψηφιότητα του Γιάννη Οικονόµου, πρώην προέδρου της ΟΝΝΕ∆, την ώρα που ακούγεται και ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος.
Στη ∆υτική Μακεδονία θα είναι και πάλι υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης της Ν.∆., Γιώργος ∆ακής, ενώ ως εναλλακτική λύση εξετάζεται η βουλευτής Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου. Στη Θεσσαλία φαβορί θεωρείται ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται η βουλευτής Ηρώιώτη. Στην Αττική ο άνθρωπος στον οποίο προσανατολίζεται η Ν.∆. δεν είναι άλλος από τον Μάκη Βορίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα ενός πρωτοκλασάτου στελέχους του, όπως ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο οποίος ωστόσο δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση. Εναλλακτικές περιπτώσεις είναι αυτές της Ρένας ∆ούρου και της Σοφίας Σακοράφα, ενώ από τη ∆ΗΜ.ΑΡ. θα ήθελαν µια πιο πληθωρική υποψηφιότητα, όπως του εγκληµατολόγου Γιάννη Πανούση ή, εναλλακτικά, του γραµµατέα Σπύρου Λυκούδη.
«Τέλος στην κοµµατική ποδηγέτηση των κοινωνιών»
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, µε δήλωσή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επιβεβαιώνει την αλλαγή του νοµοθετικού πλαισίου, που περιλαµβάνει τροποποιήσεις στον ισχύοντα εκλογικό νόµο. Στόχος, όπως λέει, είναι να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να στηρίζουν ελεύθερα όποιον θεωρούν πιο ικανό, χωρίς «κοµµατική» ταµπέλα, µέσα από δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, και προαναγγέλλει δηµόσια διαβούλευση πριν έρθουν στη Βουλή οι σχεδιαζόµενες αλλαγές.
«Η πρόθεσή µας είναι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να εφαρµόσουµε ένα νέο εκλογικό σύστηµα, µε στόχο να µπορούν οι πολίτες να επιλέξουν τους άξιους, τους ικανούς και τους καταξιωµένους στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς περιορισµούς και κοµµατικούς φραγµούς. Με το πρίσµα αυτό, θα εκλέγονται χωριστά οι δήµαρχοι και οι περιφερειάρχες και χωριστά, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και µε αλφαβητική σειρά, οι δηµοτικοί και οι περιφερειακοί σύµβουλοι, χωρίς να αναγράφεται δίπλα στο όνοµά τους ο συνδυασµός στον οποίο ανήκουν. Με τον τρόπο αυτό βάζουµε τέλος στην ποδηγέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόµµατα και προσφέρουµε τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ελεύθερα υποψηφίους προερχόµενους ακόµη και από διαφορετικούς συνδυασµούς. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για δήµαρχος θα είναι η κατάρτιση συνδυασµού. Η σχετική νοµοθετική µας πρωτοβουλία, η οποία θα περιλαµβάνει και άλλες τροποποιήσεις του ισχύοντος εκλογικού νόµου, πρόκειται να έρθει σύντοµα προς ψήφιση στη Βουλή, αφού βέβαια προηγηθεί η προβλεπόµενη δηµόσια διαβούλευση, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων µε τους εµπλεκόµενους φορείς».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του