ΟΛΑΝΤ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ: ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΕΙΣ...

Ως ένα «ισχυρό σύμμαχο» χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας ...
Φρανσουά Ολάντ, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόσο στις κλειστές συσκέψεις, όσο και στο δημόσιο λόγο του παρείχε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση σε μια σειρά από κορυφαία  ζητήματα.
Συγκεκριμένα συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτιμώντας την επίσκεψη Ολάντ σημειώνουν πως είναι ένας  «ισχυρός σύμμαχος για όλη τη διαπραγματευτική προσπάθεια η οποία είναι σε μια κρίσιμη στιγμή».Στις συναντήσεις που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο, στο τραπέζι τη συζήτησης μπήκαν όλα τα ανοιχτά θέματα που κυριαρχούν αυτή την ώρα στην ελληνική κυβερνητική ατζέντα.Κατ’ αρχήν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr  o Γάλλος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το πώς θα πρέπει να κινηθεί το επόμενος διάστημα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Κατά την γνώμη του δεν θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά. «Αν τεθεί πολύ νωρίς μπορεί να μπλοκαριστεί» είπε και πρόσθεσε πως αν τεθεί πολύ αργά ίσως και να είναι ανώφελο.
  
Άλλωστε ο κ. Ολάντ τάχθηκε υπέρ της έναρξης των συζητήσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους και δημόσια. Ειδικότερα, μιλώντας στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «κάνατε επιλογή υπευθυνότητας και η Ευρώπη έδειξε αλληλεγγύη. Πρέπει η αλληλεγγύη να ενδυναμωθεί, να γίνει πρόοδος στο κομμάτι του χρέους».

Στις κλειστές συναντήσεις έγινε ειδική συζήτηση, επίσης, για το θέμα των πλειστηριασμών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξηγώντας την ελληνική άρνηση απέναντι στο Κουαρτέτο ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να προστατευτεί ένα μικρό κομμάτι όσων χρωστούν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιέζει προς την κατεύθυνση της προστασίας της πλειοψηφίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε να ενστερνίζεται τις ελληνικές θέσεις και λίγο αργότερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, τάχθηκε σαφώς με το μέρος της ελληνικής πλευράς. Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε:

«Υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν». Αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα μιλώντας και, λίγο αργότερα, στη Βουλή, όπου επισήμανε πως το θέμα τον πλειστηριασμών αποτελεί «μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες».

Σημείο συζήτησης ήταν και το προσφυγικό, όταν έκλεισαν οι πόρτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη διάθεσή του να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεννόησης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον τελευταίο καιρό δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, καθώς όχι μόνο αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της για τους χειρισμούς που έχει κάνει, αλλά, επιπλέον, έχει καταγράψει χαμηλή δημοφιλία τριετίας. Ο κ. Ολάντ , τότε, εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας στον κ. Τσίπρα χαριτολογώντας πως είναι τόσο ευρωπαϊστής που είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει «ακόμα και την Άνγκελα». 

Και σε αυτό το θέμα ο Γάλλος Πρόεδρος «έβαλε πλάτη» μιλώντας στη Βουλή λίγες ώρες μετά, αφήνοντας, παράλληλα, σαφής αιχμές για κύκλους της Γερμανίας:

«Κάποιοι που κάποτε αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη που ζητούσε η Ελλάδα, σήμερα ζητούν εκείνοι αλληλεγγύη και προστασία των συνόρων. Κάποιοι τώρα είδαν ότι στη γεωγραφία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο με νησιά να υποδέχονται τις ροές από την Τουρκία».

Κυβερνητικά στελέχη, μετά την επίσκεψη Ολάντ, υπογραμμίζουν τη σημασία του ταξιδιού του Γάλλου Προέδρου, καθώς μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα πρόκειται να ανοίξουν για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Όπως περιγράφονται από τις ίδιες πηγές, αυτά είναι: πρώτη αξιολόγηση, απομείωση χρέους, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, και πορεία ανακεφαλαιοποίησης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν την ανάγκη η ΕΕ να βρει ξανά της αξίες της, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν πως μετά την ισχυροποίηση των σχέσεων με τον Πρόεδρο Ολάντ, είναι πιθανό τους επόμενους μήνες το κοινό μέτωπο να ενισχυθεί με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Όπως σημειώνεται  «μετά από όλο αυτό αποκτά δυναμική η άλλη τάση εντός της Σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή εκείνης που στηρίζει τη γραμμή ότι η ΕΕ πρέπει να βγει από το άρμα της λιτότητας προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί».

Τέλος τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, θα κατατεθούν στην Βουλή προς ψήφιση οι εκκρεμότητες για την πρώτη αξιολόγηση και το πακέτο που αφορά στον ΟΟΣΑ. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του