Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Αν θέλετε λεφτά, κάντε τις μεταρρυθμίσεις

geroun12«Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και χαιρετήσαμε το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης και την ισχυρή δέσμευση για να προχωρήσει η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά το Eurogroup.«Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά Είναι κρίσιμο να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε. Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup συμφωνήσαμε για την πρώτη δέσμη μέτρων που καθορίστηκε στο EWG και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ξεκλειδώνοντας 2 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει ο καθορισμός του δεύτερου σετ για το εναπομείναν 1 δισ. ευρώ.Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν αυτά τα milestones προκειμένου να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση, συμπλήρωσε. Παράλληλα απαιτείται για να γίνει αυτό να υπάρχει «καθαρότητα» για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την διακυβέρνηση των τραπεζών. Στόχος όπως είπε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι θα γίνει έκτακτο Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ΕΕ. Επ' αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τον ισπανικό προϋπολογισμό.
Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η Αθήνα επεσήμανε και ο Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος προσέθεσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πρέπει να έχει συντελεστεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά έως τότε.
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι είναι κλειδί η γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος για να εκταμιευτούν πόροι που εξασφαλίσουν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπενθύμισε ότι 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες βρίσκονται ήδη σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και επιπλέον 15 δισ. ευρώ, αν απαιτηθούν, θα διατεθούν εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ESM έπλεξε το εγκώμιο της Κύπρου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα success story στην ιστορία της ευρωπαϊκής κρίσης.
Πρώτα αξιολόγηση μετά το χρέος
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: αρχικά η πρώτη δέσμη μέτρων, μετά η δεύτερη. Εν συνεχεία θα πρέπει να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ώστε να τρέξει η ανακεφαλαιοποίηση και να δούμε το θέμα του χρέους.
Υπάρχει ισχυρό κίνητρο
Ο επικεφαλής του Eurogroup αναγνώρισε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ σφιχτά αλλά μπορούν να τηρηθούν. Όπως όμως είπε, «μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση Τσίπρα οι προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση είναι πολύ ισχυρές. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να πετύχουμε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση και τη συζήτηση για το χρέος αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».
«Υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την Αθήνα να δουλέψει πάνω στις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του