Ο κατάλογος με τα 133 ΝΠΙΔ που αρνούνται να απογραφούν

Περιλαμβάνονται 51 αναπτυξιακές εταιρείες και 16 Δημοτικές Επιχειρήσεις
Ο κατάλογος με τα 133 ΝΠΙΔ που αρνούνται να απογραφούν



Εντείνεται η κυβερνητική πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να απογραφούν στο Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δημοσιοποίησε το ψηφιακό αρχείο με τα ΝΠΙΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση που δεν έχουν ως σήμερα απογραφεί. Από τα 693 ΝΠΙΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν απογραφεί 133, παρά το ότι τους έχουν αποσταλεί εννέα έγγραφα από το υπουργείο Εσωτερικών με τα οποία καλούνται να μετάσχουν στην απογραφή.

Από τα 133 ΝΠΙΔ που δεν έχουν απογραφεί τα 51 είναι αναπτυξιακές εταιρείες, μόλις 16 Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) -επί συνόλου 129- και τα υπόλοιπα είναι κυρίως μικρές κοινοφελείς και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις.

Βάσει της νομοθεσίας, οι κυρώσεις που επιβάλλονται αφορούν διακοπή κάθε είδους κρατικής οικονομικής ενίσχυσης σε όσα ΝΠΙΔ δεν απεγράφησαν ενώ αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν απογραφεί όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ενώ όσον αφορά τα ΝΠΙΔ αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα στην απογραφή τους οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ, ύστερα από συννενοήσεις που έχουν υπάρξει.

Τι γίνεται με τις αναπτυξιακές εταιρείες

Ανοιχτό παραμένει κυρίως το ζήτημα των αναπτυξιακών εταιρειών οι οποίες αρνούνται να απογραφούν, επικαλούμενες ότι δεν επιχορηγούνται από το κράτος, λειτουργούν με ιδωτικοοικονομικά κριτήρια και επομένως, όπως λένε, δεν οφείλουν να καταγραφούν στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Η χρηματοδότηση προγραμμάτων τους γίνεται κυρίως μέσω ΕΣΠΑ και οι εργαζόμενοι σε αυτές έχουν ειδικές συμβάσεις.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος επεσήμανε ότι από τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταγραφούν όλα τα Νομικά Προσωπα ώστε το κράτος να έχει πλήρη εικόνα, θα πρέπει αυτά να απογραφούν και, ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις τους, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Οι αναπτυξιακές εταιρείες, όπως σημειώνεται στην εισήγηση της ΕΕΤΑΑ που έγινε στις πρόσφατες ενημερωτικές συναντήσεις των αιρετών, έχουν σκοπό την επιστημονική τεχνική στήριξη των ΟΤΑ της αποκεντρωμένης διοίκησης, την τοπική ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων.

Αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά τους:

- Συμμετέχουν φορείς τοπικής Αυτοδιοίκησης (δυνατή συμμετοχή δημόσιων φορέων συνεταιρισμών κλπ πλειοψηφία φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

- Απευθείας ανάθεση έργων ως 45.000 € και συνολικά ως 150.000 € κατ' έτος με την προϋπόθεση οι υπηρεσίες να παρασχεθούν από τις ίδιες.

- Συμμετέχουν σε προγραμματικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδιοίκηση, λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Εσωτερικών, που θεωρεί ότι η υπόθεση «αναπτυξιακές» θέλει προσεκτική και σοβαρή προσέγγιση.

Οι ζημιογόνες ανώνυμες εταιρείες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επανέρχεται επίσης προς αντιμετώπιση το θέμα των ανώνυμων εταιρειών των ΟΤΑ, οι οποίες δεν είναι βιώσιμες και έχουν συνεχόμενες οικονομικές ζημίες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζει το ζήτημα, καθώς από μια πρώτη διερεύνηση που έχει κάνει δεν φαίνεται να έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τους φορείς οι οποίοι τους εποπτεύουν ώστε όσες είναι ζημιογόνες να κλείσουν.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να καθορισθεί ως αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε κατά τον έλεγχο των Νομικών Προσώπων, και στις διαδικασίες εγκρίσεων, να ζητά ισολογισμούς.

Όλα αυτά είναι ακόμα σε διερευνητικό στάδιο. Πάντως, σύμφωνα  με τη νομοθεσία, οι ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ λύονται υποχρεωτικά αν δύο χρόνια μετά την ίδρυσή τους είναι ζημιογόνες για τρεις συνεχείς χρήσεις ή αν για ισάριθμες φορές εντός δεκαετίας τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κάτω του 50% του εταιρικού κεφαλαίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του