ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΡΙ-ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Διπλωματικός πυρετός για να σταματήσει να ρέει το αίμα στη Γάζα

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, με την συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο Κάιρο, 14 ημέρες μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 600 Παλαιστινίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι.

Διπλωματικός πυρετός για να σταματήσει να ρέει το αίμα στη Γάζα
Ο Τζον Κέρι έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στο Κάιρο για να συζητήσει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκούμενο από τις ισραηλινές δυνάμεις πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ναι μεν εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τους νεκρούς (600 Παλαιστίνιοι και 29 Ισραηλινοί έχουν χάσει την ζωή τους) αλλά στήριξε την «σωστή και νόμιμη» όπως την χαρακτήρισε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν δέχεται επιθέσεις με πυραύλους...Αλλά πάντα, σε κάθε είδος σύγκρουσης υπάρχει μια ανησυχία για τους πολίτες - για τα παιδιά, τις γυναίκες», πρόσθεσε.
Διπλωματικός πυρετός για να σταματήσει να ρέει το αίμα στη Γάζα
Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ αποστέλλουν βοήθεια ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων στην Γάζα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
"Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ό,τι είδαμε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι αποδεκτό", δήλωσε χθες στο Κάιρο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ενώ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι κάλεσε τη νύχτα τη Χαμάς να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία.
Η Χαμάς, η οποία απέρριψε την αιγυπτιακή πρόταση, συνεχίζει να θέτει ως όρους για κατάπαυση του πυρός "τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την πλήρη άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας".
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι την Τετάρτη το πρωί, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην περιοχή και αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι θα έχει και συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κατάρ.
Το εμιράτο έχει αρκετά στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, ενώ φιλοξενεί και τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ.
Η συμβολή του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία άμεση επαφή με τη Χαμάς, την οποία κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις και συνεπώς θα πρέπει να εργαστούν μέσω «πληρεξουσίων», όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος που διαδραματίζει κατά παράδοση μεσολαβητικό ρόλο στις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, για να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Νέες επιδρομές- Πάνω από 100.000 οι εκτοπισμένοι
Επτά ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια των νέων ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο και τον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η υπηρεσία πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα.

Μεταξύ των επτά, περιλαμβάνονται πέντε μέλη μίας οικογένειας, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες, και σκοτώθηκλαν κατά τη διάρκεια δύο αεροπορικών επιδρομών στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Κατά τη χθεσινή ημέρα, δεκάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τα ισραηλινά τανκς βομβάρδισαν νοσοκομείο, σκοτώνοντας πέντε ανθρωπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 70, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, σε μία επίθεση που καταδικάσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών εναντίον κατοικιών και του νοσοκομείου προστίθενται στον κατάλογο των πιθανών εγκλημάτων πολέμου που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεθνούς έρευνας.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας, 583 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, ενώ 3.640 έχουν τραυματισθεί. Επιπλέον, περίπου 100.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί.
«Ο αριθμός των προσώπων τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έχει ξεπεράσει το όριο των 100.000», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Είναι ένα σημείο καμπής για την UNRWA, καθώς ο αριθμός των προσώπων που αναζητούν καταφύγιο στις υπηρεσίες μας είναι διπλάσιος από εκείνον της τελευταίας σύγκρουσης, το 2009», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κρίστοφερ Γκάνες, ανακοινώνοντας ότι ανοίγουν 69 νέα καταφύγια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του