Νετανιάχου: Η Χαμάς παραβιάζει την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε

Την παραβίαση της 24ωρης κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε η Χαμάς, από την ίδια την οργάνωση, καταγγέλλει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου.

Νετανιάχου: Η Χαμάς παραβιάζει την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε
Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην εκπομπή "State of the Union" :

«Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε...Το Ισραήλ θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού».
Η Χαμάς πρότεινε σήμερα μία νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι.
Σε άλλη του συνέντευξη στο "Fox News Sunday", ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ.
«Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο», είπε ο Νετανιάχου.
Ο ίδιος είπε μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι «μοναδική επιλογή» είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η «αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».
Νετανιάχου: Η Χαμάς παραβιάζει την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρετζέβ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η πρόταση της Χαμάς για νέα 24ωρη εκεχειρία «δεν είναι σοβαρή».
«Η Χαμάς πρότεινε μία εκεχειρία και στη συνέχεια παραβίασε την ίδια την εκεχειρία που είχε προτείνει. Στερείται σοβαρότητας (η πρόταση). Εκεχειρία σημαίνει εκεχειρία», σημείωσε.
Οι ένοπλοι μαχητές της Χαμάς κήρυξαν νωρίτερα σήμερα νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, λίγες ώρες αφότου οι συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ άρχισαν εκ νέου.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ανακοινώνοντας η ίδια μια ανθρωπιστική εκεχειρία- έχοντας προηγουμένως απορρίψει την παράτασή της- η Χαμάς επιχειρεί τώρα να ηγηθεί των εξελίξεων αντί να τις ακολουθεί.
Νετανιάχου: Η Χαμάς παραβιάζει την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε
Πάνω από 1.000 οι νεκροί
Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίς σήμερα το πρωί ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς αγνόησαν το αίτημα του ΟΗΕ να τηρηθεί εκεχειρία 24 ωρών κι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Περίπου 1.060 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι και πολλά παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τις 20 ημέρες των συγκρούσεων. Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν πέσει νεκροί 43 στρατιώτες και δύο άμαχοι.
Νετανιάχου: Η Χαμάς παραβιάζει την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε
Χθες, το Ισραήλ και η Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, συμφώνησαν σε εκεχειρία 12 ωρών για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να συγκεντρώσουν προμήθειες και να περισυλλέξουν τις σορούς των νεκρών τους από τα ερείπια.
Το Ισραήλ αποφάσισε να παρατείνει την εκεχειρία μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την προϋπόθεση ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να αναζητούν σήραγγες της Χαμάς που διασχίζουν τα σύνορα τις Γάζας για να τις καταστρέψουν.
Αφού αρχικά απέρριψε την πρόταση για παράταση της εκεχειρίας, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ζούχρι αποδέχτηκε σήμερα το αίτημα για εκεχειρία του ΟΗΕ λόγω του εορτασμού του Ιντ αλ Φιτρ-που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού κι αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο μέρες.
Ο Μπ. Νετανιάχου θα συγκαλέσει αργότερα σήμερα το υπουργικό του συμβούλιο για να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα και τουλάχιστον ένας υπουργός του είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις επιθέσεις του.
«Επειτα από αυτό που είδαμε σήμερα το πρωί, είναι σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι τις επιθέσεις με μεγαλύτερη ορμή», είπε ο υπουργός Επικοινωνιών Γκιλάντ Ερντάν.
«Η Χαμάς θα πρέπει να αποστερηθεί για πάντα τους πυραύλους και τις σήραγγές της με κάποιο είδος επιτήρησης. Σε αντάλλαγμα, θα συμφωνήσουμε σε οικονομικές ελαφρύνσεις», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ναφτάλι Μπένετ στη σελίδα του στο Facebook.
Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε μία σήραγγα, η οποία οδηγούσε κατευθείαν στην τραπεζαρία ενός ισραηλινού κιμπούτ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του