Γλέντι κροίσων στο Ιόνιο


Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο έκανε αισθητή την παρουσία του στη Ζάκυνθο ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Σουλεϊμάν Κερίμοφ, o oποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη.

Πριν από λίγες ημέρες, χιλιάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά έκαναν τη νύχτα-μέρα στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, καθώς είχε στηθεί το πάρτι για τα γενέθλια ενός φιλικού του προσώπου.

Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, δεκάδες σωματοφύλακες της προσωπικής ασφάλειας του Ρώσου μεγιστάνα είχαν αποκλείσει την περιοχή. Ο Κερίμοφ κατέφθασε στο νησί της Ζακύνθου με το υπερπολυτελές σκάφος «ΙCE», ενώ οι ντόπιοι και οι τουρίστες έμειναν άφωνοι με το ελικόπτερο, τύπου «Eurocopter EC 135», που πηγαινοερχόταν για να μεταφέρει τους επιβάτες σε κοντινές τοποθεσίες.

Ο ολιγάρχης φαίνεται πως ακολουθεί τα βήματα του έτερου κροίσου συμπατριώτη του, Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στις Σπέτσες και στο Πόρτο Χέλι, αλλά και του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ που βρήκε την... ηρεμία του στον Σκορπιό.

Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνας

O Σουλεϊμάν Κερίμοφ γεννήθηκε στο Νταγκεστάν της Σοβιετικής Ένωσης το 1966. Σπούδασε Οικονομικά στο τοπικό κρατικό Πανεπιστήμιο και άρχισε την δαιμονιώδη καριέρα του στα 27 του.

Επί Γιέλτσιν το 1993, ίδρυσε την Fedprombank, μια επενδυτική τράπεζα που χρηματοδοτούσε με το αζημίωτο τις απεγνωσμένες για χρήμα κρατικές βιομηχανίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Όταν η ρωσική κρίση από την μετάβαση στον καπιταλισμό άρχισε να σταθεροποιείται και οι εταιρείες μπορούσαν να επιστρέψουν τα δάνειά τους στην τράπεζα του, ο Κερίμοφ βρέθηκε να έχει κάνει μια τεράστια περιουσία. Μάλιστα, η πρώτη οσμή σκανδάλου με εμπλοκή του ονόματός του χρονολογείται από τη διετία 1994-1996 όταν συμμετείχε στη διανομή 500 εκ. δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για αγορές τροφίμων.

Με τα χρήματα που έβγαλε τη δεκαετία του '90, ο Κερίμοφ ήταν έτοιμος για πιο ψηλά. Η πρώτη ευκαιρία του ήρθε το 2000 όταν αγόρασε για μόλις 50 εκ. δολάρια το 100% της ρωσικής εταιρείας εμπορίου πετρελαιοειδών, Nafta-Moskva, την οποία κατάφερε να βάλει στο πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα» του Ιράκ, με τη βοήθεια του αμφιλεγόμενου πολιτικού Βλάντιμιρ Ζιρινόφκσι. Σταδιακά, ο Κερίμοφ αναδιοργάνωσε τη Nafta σε εταιρεία συμμετοχών και επενδύσεων ξεπουλώντας ότι είχε σχέση με τα πετρελαιοειδή. Παράλληλα, άρχισε να επενδυει σε εταιρείες όπως η Gazprom και Sberbank, αλλά και σε διάφορες μικρότερες επιχειρήσεις σε συνεργασία με τον άλλο Ρώσο μεγιστάνα, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Το «αξιοπερίεργο» είναι ότι ο Κερίμοφ είχε πάρει δάνειο από την Sberbank λίγο πριν αγοράσει τις μετοχές της...

Το «ICE»

Το 2005 ο Κερίμοφ απέκτησε ένα από τα ακριβότερα γιότ του κόσμου. Ναυπηγημένο στη Βρέμη της Γερμανίας, το «Ice» των 90 μέτρων είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον mega-yacht του κόσμου. Η μηχανή του είναι διπλής ενέργειας (ντίζελ-ηλεκτρική ενέργεια) και διαθέτει οκτώ γεννήτριες των 842 KW που παράγουν αρκετή ενέργεια για να κινήσουν τις δύο προπέλες τύπου ΑΒΒ 5, που αποδίδουν μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων.

To «Ιce» διαθέτει μεγάλη πισίνα, τζακούζι και φυσικά... ελικοδρόμιο για το «Eurocopter EC 135».













Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του