30 τραπεζικοί στο εδώλιο για θαλασσοδάνεια της Αγροτικής!





Νέες διώξεις για δάνεια εκατομμυρίων της τράπεζας

Μπαράζ διώξεων για τα αποκαλούμενα «θαλασσοδάνεια» της Αγροτικής Τράπεζας, έχει ασκήσει η Ελληνική Δικαιοσύνη τα τελευταία δυο χρόνια. Αυτή τη φορά αντιμέτωποι με τον ανακριτή θα έρθουν 30 κατηγορούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρώην τραπεζικά στελέχη, μέλη των επιτροπών που ενέκριναν και χορήγησαν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις.

Όπως αναφέρει ο δικαστικός συντάκτης Π. Στάθης στο capital.gr, η νέα δικογραφία που βαρύνει την Αγροτική Τράπεζα, πριν την εξαγορά της από την Τράπεζα Πειραιώς αφορά δάνεια στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ Α.Ε του Παν. Πανούση αλλά και ακόμη έναν επιχειρηματία τα οποία προκάλεσαν ζημία στην ΑΤΕ ύψους 80.000.000 ευρώ. Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, μετά την έρευνα που διενεργήθηκε άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 30 πρώην στελεχών για τα εν λόγω δάνεια, τα οποία φέρονται να δόθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις, από τον Απρίλιο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2010.

Οι κατηγορίες αφορούν τις αξιόποινες πράξεις:

Της απιστίας κατά συναυτουργία και κατά μόνας, κατ’ εξακολούθηση
Της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
Της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και
Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πάνω από 5,5 δισ. ευρώ

Οι δικογραφίες που εκκρεμούν για τα δάνεια της Αγροτικής είναι δεκάδες. Μάλιστα ο πρώην υπουργός κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης είχε μιλήσει για δάνεια που φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ απο την συγκεκριμένη τράπεζα και αφορούν από μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Η πρώτη δίωξη είχε ασκηθεί πριν από σχεδόν 2 χρόνια και αφορούσε 27 υπαλλήλους της Αγροτικής Τράπεζας και επιχειρηματίες για την περίοδο προεδρίας 2007-11 των Δημ. Μηλιάκου και Θ. Πανταλάκη. Επρόκειτο για δάνειο 52 εκατομμυρίων ευρώ σε έμπορο κρέατος στη Βοιωτία. Στο πλαίσιο της έρευνας συντάχθηκε πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το οποίο προέκυψε ότι η συνολική ζημιά που υπέστη η ΑΤΕ μόνο από τη συγκεκριμένη δανειοδότηση ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά τις αρχές από 2007 ως και 2011 οι υπάλληλοι της τράπεζας που είχαν την ευθύνη για το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων μεγάλων πελατών προχώρησαν σε χρηματοδότηση υπό επισφαλείς όρους με ανεπαρκείς εγγυήσεις παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τη δεινή οικονομική κατάσταση των δανειοδοτούμενων εταιριών με αποτέλεσμα να ζημιώσουν την τράπεζα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του