Την Ελλαδάρα θα την σέβεστε ΟΛΟΙ!… Τεράστια νίκη πρόκριση επί της Λιθουανίας…






Μόνο η Ελλαδάρα τα κάνει αυτά. Μια πεθαμένη ομάδα, όπως έλεγαν ορισμένοι αθλητικοί συντάκτες, διέλυσε την πανίσχυρη Λιθουανία και αφού πέρασε από 40 κύματα προκρίθηκε στην οκτάδα με 77-64 παίζοντας καταπληκτικό μπάσκετ με μαέστρο τον τρομερό Κώστα Σλούκα που τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους και 5/7 τρίποντα! Έκλεισε στόματα η Εθνική και πλέον ανήκουμε στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η Ελλάδα πήρε πανηγυρική πρόκριση στα προημιτελικά του Eurobasket κάνοντας επίδειξη δύναμης απέναντι στη Λιθουανία αποδεικνύοντας ότι η διοργάνωση γι αυτήν τώρα… ξεκίνησε!

Η Εθνική ομάδα έδειξε χαρακτήρα, έβγαλε ψυχικά αποθέματα και απέδειξε ότι ότι στα παιχνίδια της Α’ φάσης είχε -απλά- αδικήσει τον εαυτό της! Πλέον περιμένει τον αντίπαλό της στα προημιτελικά, ο οποίος θα είναι ο νικητής του αγώνα Κροατία-Ρωσία. Πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός για τη ζώνη των μεταλλίων!

Και αυτό χάρη στον μυθικό -και πάλι- Κώστα Σλούκα, ο οποίος κάνει το τουρνουά της ζωής του, όπως επίσης και στον Νικ Καλάθη, ο οποίος με τη σειρά του… κράτησε το πόδι του πατημένο στο γκάζι. Παπανικολάου, Μπουρούσης ήταν εκείνοι που τους συμπλήρωσαν ιδανικά, αν και κανείς από τους παίκτες που πάτησαν το παρκέ της Sinan Erdem Arena δεν υστέρησε.

Η ελληνική ομάδα συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει στο πρώτο ημίχρονο και στο τρίτο δεκάλεπτο, αφού κατάφερε να εκτοξεύσει την δείκτη της διαφοράς και στο +17 (57-40) χάρη στο επιθετικό κρεσέντο του Κώστα Σλούκα, ο οποίος είχε πετύχει 11 πόντους σε αυτό το διάστημα. Παρόλα αυτά, η Λιθουανίαμπόρεσε να γυρίσει το παιχνίδι με ένα σερί 8-0 και να μειώσει σε 57-48.

Εκείνη τη στιγμή την σκυτάλη στην επίθεση πήρε ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος ήταν εκείνος που ανέλαβε δράση για το +13 (61-48) με τη λήξη του γ’ δεκαλέπτου, με την διαφορά να φτάνει και στο +15 (63-48) με το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Κάπου εκεί ήρθε το δεύτερο μπλακ-άουτ για την Εθνική! Η κούραση σε συνδυασμό με τις κακές επιλογές στην επίθεση έφερε το 11-0 της Λιθουανίας η οποία μετέτρεψε τον… διαφαινόμενο περίπατο της Ελλάδας σε πραγματικό ντέρμπι. Όμως εκεί ένα μεγάλο τρίποντο του Θανάση Αντετοκούνμπο στάθηκε αρκετό για να διωξει την ανησυχία (ή έστω να τη μετριάσει) και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για τη νίκη.

Πάντως το ξεκίνημα του αγώνα ήταν… ονειρικό για την Εθνική ομάδα, αφού πραγματοποίησε το καλύτερό της δεκάλεπτο σε όλο το Eurobasket! Αυτό δεν φάνηκε μόνο από το +8 της πρώτης περιόδου (25-17) αλλά και από τα εξαιρετικά ποσοστό ευστοχίας, με την Ελλάδα να έχει 10/16 εντός παιδιάς, όπερ και σημαίνει 7/11 δίποντα και 3/5 τρίποντα. Με εξαίρεση μία φάση, ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στον Βαλαντσιούνας, ενώ οι Καλάθης και Πρίντεζης ήταν εκείνοι που είχαν αναλάβει δράση στην επίθεση έχοντας πετύχει από 8 πόντους ο καθένας σε αυτό το διάστημα.

Μάλιστα η διαφορά έφτασε και στους 11 πόντους με το ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου (28-17) ύστερα από τρίποντο του Παπανικολάου ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η Εθνική έπαθε «μπλακ-άουτ» ο Κουζμίνσκας ανέβασε… στροφές και κάπως έτσι η Λιθουανία μπόρεσε να «ροκανίσει» την διαφορά και να εκμεταλλευτεί το «νεκρό» διάστημα της Ελλάδας, αφού έμεινε για πέντε λεπτά χωρίς πόντο! Ο Τόμας Αντομάιτις είδε τους παίκτες του να πραγματοποιούν ένα επιμέρους 12-4 και να μειώνουν στους τρεις (32-29 στο 18′) δίνοντας εκ νέου νέο ενδιαφέρον στο ματς.

Στην αρχή της τέταρτης περιόδου, ο Παπανικολάου έστειλε την Εθνική στο +15 (48-63). Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και έπειτα, βγήκε η κούραση στην Ελλάδα με τη Λιθουανία να το εκμεταλλεύεται απόλυτα και να τρέχει ένα σερί 11-0, πλησιάζοντας στους τέσσερις πόντους (59-63), στα μισά. Όμως, οι παίκτες του Μίσσα όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκαν, αλλά μέσα από την εξαιρετική τους άμυνα και με μεγάλα καλάθια των Μπουρούση, Αντετοκούνμπο και Σλούκα, η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +12 (61-73), στα 2:30’’ πριν τη λήξη. Αντίθετα, οι παίκτες του Αντομάιτις τα… έχασαν τελείως, με το ελληνικό… πάρτι να συνεχίζεται για το +16 (61-77) και εκεί ουσιαστικά να «κλειδώνει» τη νίκη, η οποία ήρθε με το τελικό και πανηγυρικό 77-64!

Τα δεκάλεπτα: 17-25, 30-37, 48-61, 64-77

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του