Τώρα ο Κουρουμπλής κατάλαβε ότι πρέπει να μπει εισαγγελέας!





Άργησε μια εβδομάδα να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για την απορρύπανση στον Σαρωνικό

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν ορισμένες διαδικασίες που σχετίζονται με την απορρύπανση μετά το ναυάγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές δεν επιτρέπουν να ξεφορτώσει το πετρέλαιο που έχει απαντλήσει το πλοίο «Λασσαία», το οποίο έχει κατασχεθεί μετά τον έλεγχο των λιμενικών αρχών και τον εντοπισμό ποσοτήτων πετρελαιοειδών μιγμάτων στις δεξαμενές έρματος χωρίς παραστατικά. Ζητήθηκε επίσης η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την διευκόλυνση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την εξεύρεση άλλου πλοίου, ώστε να συνεχίσει την απάντληση από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», η οποία έχει διακοπεί από την Τρίτη το μεσημέρι . Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του βυθισμένου πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχει αντιρρήσεις με τις προτάσεις που γίνονται για συγκεκριμένα πλοία απάντλησης και ζητάει να μεταβούν άλλες εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) διαθέτει για τα κράτη μέλη της ΕΕ 16 πλοία τα οποία είναι stand by και είναι διαθέσιμα 24 ώρες μετά την υποβολή αιτήματος από τη χώρα μέλος και την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε κυβέρνηση». Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η εκπρόσωπος Τύπου του EMSA, Radina Russeva δίνοντας νέα στοιχεία σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για την κινητοποίηση της κρατικής μηχανής και του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ και να περιοριστεί η ρύπανση του Σαρωνικού. Η εκπρόσωπος Τύπου του EMSA ανέφερε επίσης πως το αίτημα της Ελλάδας προς τον Οργανισμό έφτασε στις 12 Σεπτεμβρίου αργά το βράδυ, και τόνισε παράλληλα πως υπάρχουν πάντοτε 16 πλοία stanby τα οποία είναι διαθέσιμα 24 ώρες μετά την υποβολή αιτήματος από τη χώρα μέλος και την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε κυβέρνηση. Η επισήμανση της αυτή προκάλεσε και νέα αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επανέλαβε το αίτημα της για παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς, όπως σημείωσε, ο υπουργός… ψεύδεται.

Η κυρία Russeva σημειώνει, σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΙ, πως το αίτημα από κάθε χώρα μέλος γίνεται μέσα από τον μηχανισμό Thesis, ο οποίος έχει έδρα στις Βρυξέλλες και στην περίπτωση της χώρας μας το αίτημα κατατέθηκε από την ελληνική πολιτεία στις 12 Σεπτεμβρίου. Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το αίτημα μίας χώρας όταν το κοντινότερο διαθέσιμο πλοίο του EMSA είναι σε αποστολή, η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε πως δεν έχει καμία σχέση η αποστολή πλοίου με τις εργασίες που εκτελούνται, καθώς υπάρχουν 16 πλοία σε όλη την Ευρώπη, πάντοτε διαθέσιμα.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο τελικώς έγινε η επικοινωνία από την πλευρά της χώρας μας η κυρία Russeva σημειώνει πως το ελληνικό αίτημα στον μηχανισμό Thesis μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO) κατατέθηκε την 12 Σεπτεμβρίου και στον EMSA έφτασε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το συμβόλαιο με την ελληνική πλευρά για την χορήγηση πλοίου έχει υπογραφεί στις 01:17 τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου και το πλοίο ξεκίνησε να επιχειρεί στις 11:00 π.μ (ώρα Ελλάδος). Η εκπρόσωπος Τύπου της EMSA σημειώνει τέλος πως μετά την υπογραφή του συμβολαίου είναι απόλυτη ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης (στην προκειμένη περίπτωση της Ελληνικής) το πώς θα διαθέσει το συγκεκριμένο πλοίο και ποιο σχέδιο θα ακολουθήσει για την καταπολέμηση του ζητήματος που έχει προκύψει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του