H ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΈΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ! ΝΕΟ «ΚΑΝΟΝΙ» ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ




Tο ιλιγγιώδες ποσό των 16 δισεκατοµµυρίων ευρώ που είχε πρόθεση να επενδύσει στην Ελλάδα ο Κρατικός Καταριανός Όµιλος Al Rayan κάνει φτερά, καθώς οι Άραβες επενδυτές ετοιµάζονται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική χώρα προς τις επενδύσεις»,
Μια νέα εισαγγελική έρευνα µε πολιτικές προεκτάσεις που ξεκίνησε πρόσφατα έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα στελέχη του οµίλου, τα οποία –µιλώντας αποκλειστικά στα «ΠΑαραπολιτικά»– κάνουν λόγο για «οργανωµένο σχέδιο της κυβέρνησης να διώξει όλες τις µεγάλες επενδύσεις από την Ελλάδα» και δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν οριστικά από τη χώρα µας. Πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, µετά από αυτεπάγγελτη µήνυση κατά των εκπροσώπων του οµίλου στην Ελλάδα και στελεχών του ΓΕΕΘΑ, για την αγορά της Οξείας και άλλων 7 νησίδων στο σύµπλεγµα των Εχινάδων, τον Άγιο Ιωάννη, το Προβάτι, τον Πίστρο, την Άπασα, τον Σωρό, τον Γκράβαρη και την Καρδιώτισσα.
Η Εισαγγελία έδωσε εντολή στον 25ο πταισµατοδίκη να διενεργήσει έρευνα για το διάστηµα από τον Ιανουάριο του 2013 µέχρι τον Οκτώβριο του 2014, σχετικά µε τα αδικήµατα της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος, καθώς και της ηθικής αυτουργίας στα αδικήµατα αυτά, σε βάρος των στελεχών της εταιρείας και των µελών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άµυνας «που υπέγραψαν τις εισηγήσεις για τη χορήγηση άδειας από τον ΥΕΘΑ για την απόκτηση µε δικαιοπραξία εν ζωή εµπράγµατων δικαιωµάτων κυριότητας, κατοχής και νοµής των ιδιωτικών νησιών».

Η έρευνα αφορά τις θητείες δύο υπουργών της κυβέρνησης Σαµαρά, του Πάνου Παναγιωτόπουλου, που ήταν υπουργός Εθνικής Άµυνας από τις 21-6-12 µέχρι τις 25-6-13, και του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου, που τον διαδέχθηκε µέχρι τις 3-11-14. Τα στελέχη της εταιρείας, όπως και τα µέλη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άµυνας, θα καταθέσουν ανωµοτί, δηλαδή χωρίς όρκο, ως ύποπτοι τέλεσης αδικηµάτων, ενώ η έρευνα εξελίσσεται µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς επισηµαίνεται ο κίνδυνος της παραγραφής. Η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, καθώς αφορά τη Βουλή. «Σας υποβάλλουµε την παρούσα δικογραφία και παρακαλούµε για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες λόγω της ιδιότητας των ως άνω µηνυόµενων ∆ηµητρίου Αβραµόπουλου και Πάνου Παναγιωτόπουλου ως υπουργών κατά τον χρόνο τέλεσης των ως άνω αξιόποινων πράξεων», αναφέρει η εισαγγελέας Χάιδω Ζουγρή. Η Εισαγγελία ζητεί επίσης να επισυναφθεί από την ΕΥΠ το σύνολο των εγγράφων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άµυνας που αφορούν τη χορήγηση αδειών για την πώληση των ιδιωτικών νησιών. «Στήνουν δικαστήρια µε δηµοσιεύµατα ιστοσελίδων αφού µόνο αυτά υπάρχουν στη δικογραφία.





Ορισµένα από τα νησιά για τα οποία µας κατηγορούν δεν είναι καν δικά µας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει την ανάπτυξη, γι’ αυτό όταν επιχειρείται µια µεγάλη επένδυση βρίσκει συνεχώς τον τρόπο να δηµιουργεί προβλήµατα και να µπλοκάρει τα σχέδια. Το 2012 είχαµε αποφασίσει να επενδύσουµε στην Ελλάδα 16 δισ., αλλά ήδη τα κεφάλαια αποσύρονται. Οι πολιτικοί σας αγαπούν µόνο την καρέκλα τους και αδιαφορούν για τη χώρα», λέει στα «Π» στέλεχος της εταιρείας, προσθέτοντας: «Μέχρι σήµερα κάναµε πολλές προσπάθειες και δώσαµε πολλές ευκαιρίες για να λυθούν τα προβλήµατα.

Συνεχώς ακούµε υποσχέσεις και στο τέλος όχι µόνο δεν λύνονται τα προβλήµατα, αλλά εµφανίζονται καινούργια. Σήµερα δεν έχουµε επενδύσεις, έχουµε µόνο δικαστήρια. Για το σύστηµα µε τις υπηρεσίες στην Ελλάδα καλύτερα να µη µιλήσουµε. Θα σας πω κάτι πολύ απλό: Βρείτε µου µια γλώσσα στον κόσµο στην οποία να µεταφράζεται η λέξη «τακτοποίηση» και µια χώρα όπου οι δηµόσιες υπηρεσίες µπλέκονται η µια µε την άλλη σε σηµείο που στο τέλος κανείς δεν ξέρει ποιος έχει αρµοδιότητα. Είναι δυνατόν να γίνουν επενδύσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Η Ελλάδα θα γραφτεί στο µαύρο βιβλίο των επενδύσεων».

Το γραφείο του οµίλου στην Αθήνα, που βρίσκεται στο Κολωνάκι, θα παραµείνει ανοιχτό µε απλή συντήρηση όπως επισηµαίνουν οι υπεύθυνοι, µέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές περιπέτειες, αλλά τα σχέδια αξιοποίησης νησιών του Ιονίου θα µείνουν κατά τα φαινόµενα µακέτες, επιβεβαιώνοντας τον εµίρη του Κατάρ Χαµάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος στο παρελθόν, µιλώντας στους συνεργάτες του, είχε χαρακτηρίσει «ανέκδοτο» τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τρία project, τρία ναυάγια

Μετά το τριπλό επενδυτικό ναυάγιο του εµιράτου στο Ιόνιο, τα πετροδολάρια του Κατάρ είχαν αρχίσει ήδη να λοξοδροµούν προς άλλες χώρες, όπως το Μαρόκο και η Τουρκία, όπου προχωρούν µε γοργούς ρυθµούς νέα, µεγαλεπήβολα επενδυτικά project. Αντίθετα, στην Ελλάδα οι τρεις επενδύσεις που επιχειρήθηκαν σε διαφορετικά νησιά του Ιονίου την τελευταία πενταετία «βούλιαξαν» στα προβλήµατα. Για την Οξεία το σχετικό πόρισµα του Τεχνικού Επιµελητηρίου ξεκαθαρίζει πως στο νησί δεν µπορεί να χτιστεί ούτε περίπτερο, την ώρα που οι Καταριανοί σχεδίαζαν να το µετατρέψουν σε art island µοναδικής πολυτέλειας και αισθητικής για φιλότεχνους κροίσους από όλον τον κόσµο. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαµάχη των επενδυτών µε τον γνωστό αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη και την ΑΑ Αssociates, που είχε εκπονήσει τις µακέτες αξιοποίησης του νησιού σχεδιάζοντας εντυπωσιακές µαρίνες, ελικοδρόµια και χωριά καλλιτεχνών.

Οι Καταριανοί δεν αποδέχθηκαν τα σχέδια, µε αποτέλεσµα ο αρχιτέκτονας να προσφύγει στα δικαστήρια, αξιώνοντας αποζηµίωση εκατοµµυρίων ευρώ. Η αγωγή συζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και µέχρι σήµερα δεν υπάρχει απόφαση. Το δικαστήριο όρισε πραγµατογνώµονα αλλά στη συνέχεια ο κ. Αγιοστρατίτης ζήτησε την εξαίρεσή του. Πρόσφατα το αίτηµα απορρίφθηκε και αναµένεται η δικαστική συνέχεια, ενώ συµπληρώνονται τρία χρόνια από την αρχική συζήτηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Παρά το γεγονός ότι το νησί περιλαµβάνεται στο δίκτυο περιοχών Νatura και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αξιοποιηθεί, η εφορία επέβαλε πρόστιµο-µαµούθ 10 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Ρimara sa, που το αγόρασε για λογαριασµό του οµίλου Al Rayan. Το πρόστιµο, που για την ακρίβεια έφτανε τα 9.826.781 ευρώ, είχε επιβάλει τον Μάιο του 2016 η ∆ΟΥ Πάτρας ως διορθωτικό φόρο µεταβίβασης του νησιού, αλλά τελικά διαγράφηκε τον περασµένο Μάρτιο, καθώς µετά από προσφυγές της εταιρείας κρίθηκε ότι αδίκως καταλογίστηκε.

Χαριστική βολή οι πυρκαγιές

Στη Ζάκυνθο, 3,5 χρόνια µετά την αγορά της έκτασης 15.000 στρεµµάτων έναντι ποσού 12 εκατ. ευρώ, στα ορεινά του νησιού, πάνω από το διάσηµο Ναυάγιο, τα σχέδια αξιοποίησης της περιοχής έχουν επίσης παγώσει, καθώς έχει κατατεθεί αγωγή σε βάρος των επενδυτών από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών και την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, που υποστηρίζουν ότι η πώληση είναι άκυρη επειδή έγινε µε βάση ενετικό διάταγµα και όχι µε τίτλους ιδιοκτησίας από τον πωλητή Γιώργο Χάρο. Τµήµατα της έκτασης όµως διεκδικούν ο δήµος Ζακύνθου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που επίσης έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του αραβικού επενδυτικού fund. Η πλέον δυσάρεστη έκπληξη για τους Καταριανούς όµως ήταν η παρέµβαση εναντίον τους του ελληνικού δηµοσίου, το οποίο µέσω του υπουργείου Οικονοµικών άσκησε πρόσθετη παρέµβαση στην αγωγή της µονής και της μητρόπολης, ζητώντας ακύρωση των συµβολαίων. Η αγωγή εκδικάστηκε στις αρχές του χρόνου, σε µια επεισοδιακή ακροαµατική διαδικασία µε λιποθυµίες, εξαφανίσεις µαρτύρων, βεβαιώσεις από ψυχιατρείο και πόλεµο καταγγελιών, ενώ µέχρι σήµερα αναµένεται η ετυµηγορία του δικαστηρίου.

Η χαριστική βολή ήταν οι φετινές πυρκαγιές στο νησί, που κατέστρεψαν µεγάλο µέρος της επίδικης έκτασης, η οποία δεν µπορεί να αξιοποιηθεί τα επόµενα χρόνια. Το σχέδιο αξιοποίησης από τους Άραβες προέβλεπε µαρίνες, ελικοδρόµια, επιβλητικά resort και πολυτελή συγκροτήµατα κατοικιών και µόνο για αυτή την επένδυση ο προϋπολογισµός ξεπερνούσε τα δυο δισ. ευρώ. Το µόνο έργο των Καταριανών που ολοκληρώθηκε, αλλά και αυτό δεν λειτουργεί, είναι η ανακατασκευή του ιστορικού ξενοδοχείου Miramare στην Κέρκυρα, συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ, που είναι έτοιµο από τον περασµένο Μάιο. Ο ΕΟΤ όµως δεν έχει χορηγήσει ακόµα άδεια λειτουργίας στο πολυτελές κατάλυµα, που έχασε την καλοκαιρινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες Άραβες τουρίστες ήταν έτοιµοι να το επισκεφθούν. Σε ολόκληρη την εγκατάσταση κυριαρχούν οι minimal γραµµές και τα γήινα χρώµατα, ενώ στην είσοδο έχει κατασκευαστεί πισίνα ολυµπιακών διαστάσεων.

Τα άνετα κρεβάτια στα δωµάτια έχουν επιλεγεί σε λευκό χρώµα ή σε παλ αποχρώσεις του πράσινου και του γκρι, ενώ τα υλικά που έχουν χρησιµοποιηθεί είναι κυρίως ξύλο και γυαλί. Μοναδικής χλιδής είναι τα bungalow, που κατασκευάστηκαν πάνω στο κύµα µε ιδιωτικές πισίνες και απευθύνονται σε VVIP επισκέπτες. Συνολικά η 5άστερη ξενοδοχειακή µονάδα θα διαθέτει 250 δωµάτια µαζί µε τα bungalow, που παραµένουν όµως ερµητικά κλειστά.

Πηγή: parapolitika.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του