ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας (έξω από το υπ. Πολιτισμού) για την επένδυση στο Ελληνικό...




Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν το μεσημέρι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η επιτροπή αγώνα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, μέλη της ΛΑΕ, περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής και η επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, με αίτημα να κηρυχθεί το Ελληνικό αρχαιολογικός χώρος.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν από την έναρξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην ημερήσια διάταξη του οποίου έχει περιληφθεί η έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ανάπτυξη Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά».
Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κήρυξε στάση εργασίας από τις 11.30 πμ ως τη λήξη του ωραρίου.
Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο συνεδριάσεων του ΚΑΣ, όπου ανάρτησαν και σχετικό πανό. Επίσης, κατέθεσαν γραπτό αίτημα για την αναβολή εξέτασης του θέματος στο ΚΑΣ, προκειμένου να συζητηθεί πρώτα η πρόταση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, που εκκρεμεί από το 2012, για κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού, όπως προβλέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο.
Η συζήτηση του θέματος στο ΚΑΣ έχει οριστεί για τις 6.30 μμ, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα αναβληθεί ή θα εξεταστεί κανονικά το θέμα.
Η Δέσποινα Κουτσούμπα, ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, τόνισε ότι «η διαδικασία που έχει επιλεγεί, αντιβαίνει στον αρχαιολογικό νόμο». Όπως περιέγραψε, στην περιοχή του Ελληνικού «γνωρίζουμε από ανασκαφές ότι θα εντοπιστούν αρχαιότητες» και «αντί να γίνει κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να είμαστε και εμείς καλυμμένοι από άποψη αρχαιολογικού νόμου και ο επενδυτής να γνωρίζει πού πηγαίνει, μπήκε φρένο στην κήρυξη και έρχεται στο ΚΑΣ η έγκριση της επένδυσης χωρίς κήρυξη».
Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Ελένη Πορτάλιου, ανέφερε ότι το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που έχει υπογραφεί για το Ελληνικό μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και της Ελληνικό ΑΕ «δεν ευσταθεί από πλευράς νομιμότητας, διότι πρέπει να κηρυχθεί η περιοχή αρχαιολογικός χώρος, ώστε να μπορούν να γίνουν τα δέοντα για την προστασία του».
Η ίδια πρόσθεσε, ότι «τα αρχαία πρέπει να ανασκάπτονται παρουσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να προστατεύονται και να αναδεικνύονται και τέλος να μην κακοποιούνται. Εδώ βλέπουμε ότι παραβιάζονται αυτοί οι κανόνες, ότι στραγγαλίζεται ο ενάλιος οικισμός και ότι τα κτίρια εκεί που θα οικοδομηθούν, θα καταστρέψουν την ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων».
Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρακτική παράκαμψης και του αρχαιολογικού νόμου και των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών» και συμπλήρωσε:
«Αγωνιζόμαστε όμως και για τον μεγαλύτερο στόχο, να αποτραπεί το ξεπούλημα του Ελληνικού σε οικονομικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα. Είναι ένα πολύ μεγάλο εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο και αποτελεί και ένα πολιτιστικό σκάνδαλο σε βάρος της κληρονομιάς μας».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του