«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΕΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ «ΔΡΟΜΩΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Μέλος της «Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών» από σήμερα η Ελλάδα (φωτό)





Μέλος του διεθνούς οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών AIIB είναι από σήμερα η Ελλάδα, δεύτερη μέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Η ΑΙΙΒ είναι ένα επενδυτικό «εργαλείο» με 52 επίσημα μέλη και 18 ακόμη που αναμένουν την ένταξη τους, (17 μετά την προσχώρηση της Ελλάδας).

Στα μέλη της τράπεζας περιλαμβάνονται χώρες και ισχυρές οικονομίες «ατμομηχανές» της οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία όπως οι Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και άλλες.


Παράλληλα μέλη της είναι οι Νότια Αφρική, Βραζιλία (συμπληρώνοντας όλες τις χώρες των BRICS), ενώ ακόμη περιλαμβάνονται ισχυρές παγκόσμιες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστραλία, τα ΗΑΕ αι πολλές άλλες.

Η ΑΙΙΒ έχει επενδυτικό κεφάλαιο100 δισ. $ περίπου τα 2/3 του κεφαλαίου της ADB (Asian Development Bank) και περίπου το μισό της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα κατά τις επαφές που υπήρξαν εκδηλώθηκε έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για την προοπτική συνεργασίας γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση με την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) -έναν τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες- εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της Τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την Central Eastern European Fund, fund που έχει στηθεί από την ICBC με προεδρεύοντά του τον πρώην πρόεδρο της ICBC, Jiang Jianging.

Το fund χρηματοδοτεί τα επενδυτικά πρότζεκτ της κινεζικής πρωτοβουλίας "16+1", μια πρωτοβουλία που αφορά 16 χώρες της κεντρικές και ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του One Belt One Road.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της. Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank). Πρόκειται για επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλον τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της την Ελλάδα, η συμμετοχή της οποίας ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν μια σειρά από τομείς που πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΑΙΙΒ της δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.


Προβολή εικόνας στο Twitter



Ακολουθήστε

Prime Minister GR
✔@PrimeministerGR



Στην υπογραφή Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών ZTE-Forthnet για τη δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων στον ελληνικό χώρο. 1/3
3:50 μ.μ. - 13 May 2017

3838 Retweet
5757 "μου αρέσει"




Προβολή εικόνας στο Twitter



Ακολουθήστε

Prime Minister GR
✔@PrimeministerGR



Κατά τη δεύτερη ημέρα στο Πεκίνο είχαμε σειρά επαφών με οικονομ. παράγοντες, όπως την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ICBC. 2/3
3:52 μ.μ. - 13 May 2017

3636 Retweet
6161 "μου αρέσει"




Προβολή εικόνας στο Twitter



Ακολουθήστε

Prime Minister GR
✔@PrimeministerGR



Η χώρα μας είναι από σήμερα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB, σημαντικό διεθνή οργανισμό οικονομ. ανάπτυξης. 3/3

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του