Πρόστιμο – φωτιά για κάθε απόδειξη που δεν κόβουν οι επιχειρήσεις





Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ με εξαίρεση των αγροτεμαχίων από το συμπληρωματικό φόρο φέτος και το 2018, επιβολή προστίμων από 500 – 1.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων και στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπάγονται στον ΦΠΑ, όπως γιατροί, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, πρόστιμο 100 ευρώ για όσους δεν εξοφλούν με πλαστικό χρήμα συναλλαγές άνω των 500 ευρώ αλλά και άρση του επαγγελματικού απορρήτου κατά το φορολογικό έλεγχο προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.
Ειδικότερα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
Απαλλάσσονται για άλλα δυο χρόνια από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού. Συγκεκριμένα, δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια για φέτος και για το 2018. Οι απώλειες εσόδων από την απαλλαγή των αγροτεμαχίων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέρχονται συνολικά σε 460 εκατ. ευρώ.

Αίρεται το επαγγελματικό απόρρητο κατά το φορολογικό έλεγχο. Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο. Τα πρόσωπα αυτά, υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογούμενων που διενεργούνται μέσω αυτών. Με απόφασή του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ θα καθορίσει τις κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι θα υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ, χωρίς άλλη διοικητική ενέργεια, πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στην ελεγκτική διαδικασία.
Επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο σε κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος εντοπίζεται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχει εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή να έχει εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία και για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και σε 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος. Οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στις οποίες αφορούν τα πρόστιμα αυτά είναι κυρίως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και οι γιατροί, δύο κατηγορίες επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων οι οποίες δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ σε κάθε περίπτωση κατά την οποία επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν εξοφλεί με πλαστικό χρήμα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τιμολόγια ή άλλα παραστατικά πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας άνω των 500 ευρώ.
Απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ του 2016 η ΕΤΑΔ ( από το 2017 και μετά ισχύει ήδη) ενώ από τον ίδιο φόρο απαλλάσσονται η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.
Ρυθμίζονται φορολογικά θέματα της «Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας» και των θυγατρικών της. Συγκεκριμένα οι άμεσες θυγατρικές θεωρούνται ότι έχουν περαιωμένες τις φορολογικές υποθέσεις εφόσον τα ετήσια πιστοποιητικά που εκδόθηκαν ή πρόκειται να εκδοθούν δεν υπάρχουν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση που υπάρχουν στα πιστοποιητικά αυτά ο έλεγχος περιορίζεται αποκλειστικά στις παραβάσεις αυτές.
Ενσωματώνονται στην εσωτερική νομοθεσία οι διατάξεις της Οδηγίας 215/2376 για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας.
Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ τα είδη που καλύπτουν τις ανάγκες σίτισης των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μη αναδρομική εφαρμογή φορολογικών διατάξεων δυσμενέστερων για τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι τυχόν μεταβολή της ερμηνευτικής θέσης της Φορολογικής Διοίκησης δεν ισχύει αναδρομικά σε περίπτωση που συνεπάγεται αναδρομική φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμενου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θεωρείται ότι ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση ή ότι υπέβαλε ανακριβή δήλωση εφόσον για τις δηλωτικές του υποχρεώσεις ακολούθησε τις κατά τον χρόνο γένεσης της φορολογικής του υποχρέωσης οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του