ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΚ! ΑΣΕ ΤΑ ΧΑΧΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ! Ο ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΣΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


news
Στην Κύπρο και στην Ελλάδα λογαριάζουμε πάντα χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι η Τουρκία και ο ηγέτης της Ταγίπ Ερντογάν και στην ουσία διαπραγματευόμαστε με τους εαυτούς μας.
Μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε και μόνοι μας αποφασίζουμε να υποχωρήσουμε περαιτέρω, για να …εξευμενίσουμε δήθεν την κατοχική δύναμη και τον εκπρόσωπό της στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μουσταφά Ακιντζί. Το ίδιο συμβαίνει και αυτές τις ημέρες με την κατάθεση της γνωστής πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος πιστεύει πως εάν συγκληθεί νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, η λύση είναι κοντά. Δεν θα χρειαστεί να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, ανέφερε σε μία από τις πολλές δηλώσεις του, ως αυτό να είναι το πρόβλημα της Κύπρου και του λαού της. Τα πράγματα είναι απλά, τα έχουμε αναλύσει άπειρες φορές και δεν αλλάζουν ούτε με την πρόταση του κ. Αναστασιάδη.

Η Τουρκία δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να συζητήσει σοβαρά καμία διευθέτηση, η οποία δεν θα καλύπτει τα στρατηγικά της συμφέροντα. Τελεία και παύλα. Έτσι, αντί ο Πρόεδρος της Κύπρου να υποβάλλει προτάσεις που θα τον φέρουν σε ακόμα πιο δυσχερή θέση, πρέπει να αλλάξει στρατηγική επειδή ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει, μαζί με την Ελλάδα, δυσάρεστες καταστάσεις το καλοκαίρι.
Διότι είτε γίνει η Διάσκεψη στη Γενεύη είτε όχι, υπάρχει μία απόφαση σοβαρή, για την πραγματοποίηση ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από τη γαλλική TOTAL και την ιταλική ENI. Ο Ερντογάν και ο υποτακτικός του στην Κύπρο απειλούν θεούς και δαίμονες. Δεν του μετέφερε ο κατοχικός ηγέτης τις προάλλες, δήθεν από …ενδιαφέρον, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει τις έρευνες; Του μετέφερε… Και τι απάντησε ο κ. Αναστασιάδης; Να το δούμε… Ή κάτι τέτοιο. Στο θέμα αυτό ειδικά, των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ παίζονται σοβαρά ζητήματα κυριαρχίας. Που σημαίνει ότι ο Κύπριος ηγέτης δεν έχει καμία επιλογή, εκτός αυτής που γνωρίζει. Ούτε έχει δικαίωμα να κάνει πίσω, ούτε μπορεί, επειδή ενταφιάζονται όλες του οι ελπίδες στις προεδρικές εκλογές. Εάν ακυρώσει τις έρευνες και παραβιάσει ο ίδιος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, με τι μούτρα θα απευθυνθεί στο λαό; Του υπεύθυνου ηγέτη, που έκανε μία εντελώς ανεύθυνη πράξη;
Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος επικίνδυνος και ουδείς το αμφισβητεί… Ούτε η οικογένειά του. Κυριαρχείται από τους «δαίμονές» του, όπως κυνικά μου είπε εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος. Στην Τουρκία διεξάγεται ένας ακήρυκτος εμφύλιος πόλεμος, μόνο που για την ώρα, τα όπλα τα χρησιμοποιούν μόνο οι μπράβοι του Τούρκου Προέδρου. Κάποια στιγμή, θα τα χρησιμοποιήσουν και οι αντίπαλοί του. Θα έλεγα, χωρίς υπερβολή, ότι το μίσος των αντιπάλων φατριών ξεπερνά και την απέχθειά τους για καθετί το ελληνικό.
Την ίδια στιγμή, η γειτονιά του προς το ιρακινό Κουρδιστάν, το τουρκικό Κουρδιστάν και το συριακό Κουρδιστάν, έχει πάρει φωτιά η οποία ενισχύεται καθημερινά από το …λάδι που ρίχνει ο ίδιος ο Ερντογάν. Θα χάσει σε όλα τα επίπεδα εκεί και το γνωρίζει. Έχει ανοικτά, λοιπόν, πολλά μέτωπα. Και όλα μας αφορούν, άσχετα εάν νομίζουμε ότι δεν μας επηρεάζει το Κουρδικό. Στην περίπτωση απρόβλεπτων εξελίξεων στο ευρύτερο Κουρδιστάν, το θηρίο θα ξεσπάσει και θα αντιδράσει στους αδύνατους. Δεν ομιλώ με βάση κάποια πληροφόρηση -και το λέω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Πρόκειται για ανάλυση με βάση τα δεδομένα επί του πολεμικού πεδίου και των διπλωματικών μαχών, που χάνει καθημερινά.
Για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, έχουν μιλήσει πρώτοι οι Αμερικανοί και οι αναφορές του περιγράφονται στα έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος των Wikileaks. Φοβάμαι ότι στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και στο Μέγαο Μαξίμου, δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν αυτά τα έγγραφα.
Θα γνώριζαν με ακρίβεια ότι όταν πληγώνεται το «θηρίο» ξεσπά. Και επειδή δεν μπορεί να κτυπήσει τους Αμερικανούς, όπως θα επιθυμούσε, με βάση τη λογική μπορούμε να καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας:
– Χωρίς αμφιβολία, πρώτος στόχος της Άγκυρας είναι οι Κούρδοι αντάρτες του PKK και τα καταφύγια τους στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ενημερώσει ήδη τους Αμερικανούς για την πρόθεσή του να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών του PKK στο Ιράκ. Το ίδιο θα ήθελε να πράξει και εναντίον των μαχητών του YPG στη Συρία, αλλά η δεύτερη φορά θα είναι μοιραία για τις σχέσεις του με την Αμερική. Δεν θα ανεχθούν άλλο κτύπημα εναντίον των πιο στενών συμμάχων τους, που είναι οι Κούρδοι της Συρίας.
– Δεύτερος στόχος είναι η αδύνατη στρατιωτικά, αλλά ισχυρή διπλωματικά, Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την έναρξη των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση για την κατοχική δύναμη μία νέα σύγκρουση επί του εδάφους. Η σημερινή Κύπρος δεν είναι η ίδια με την Κύπρο του 1974. Τότε νίκησε η Τουρκία επειδή το νησί προδόθηκε από την ελληνική χούντα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή και ετοιμότητα για αποτελεσματική άμυνα.
– Ο τρίτος στόχος του είναι το Αιγαίο και οι περιοχές που θεωρεί «γκρίζες». Η ελληνική ηγεσία, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, μέχρι τον Πρόεδρο Παυλόπουλο στην Κωνσταντινούπολη, προσπάθησαν να τον πείσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για την Τουρκία. Βεβαίως δεν είναι απειλή, διότι ούτε θέλει ούτε μπορεί. Αλλά, την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει η παραμικρή πολυτέλεια για άλλες υποχωρήσεις στο Αιγαίο. Τι θα κάνουν δηλαδή; Να του δώσουν νησιά; Ούτε στα πιο σαδιστικά όνειρά τους.
Αντί, λοιπόν, οι ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία να τον καλοπιάνουν με δουλοπρέπεια και με τον τρόπο αυτό να του δείχνουν την αδυναμία τους, είναι καλύτερο και πρέπον να ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις. Όλοι οι άνθρωποι στη διανοητική και ψυχική κατάσταση του Ταγίπ Ερντογάν, είναι μεν απρόβλεπτοι, αλλά όταν βρουν αντίσταση καθίστανται αυτόματα και δειλοί.
Οι αρμόδιοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία δεν χρειάζεται να κάνουν τα παλικάρια ούτε να ρίχνουν νερό στο μύλο του Προέδρου της Τουρκίας. Έχουν μόνο υποχρέωση να προστατέψουν τις Θερμοπύλες, όπως ορκίστηκαν να κάνουν… Οι υποχωρήσεις τους, δεν εξημερώνουν το θηρίο, το κάνουν πιο απαιτητικό. Δεν χρειάζονται εθνικιστικές κορώνες και φραστικές προκλήσεις.
Πρέπει να αφήσουν τον Ερντογάν να βράζει στο ζουμί της τρέλας του, αλλά να δείχνουν με σοβαρότητα την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν ό,τι αποφασίσει το μόνιμα ευρισκόμενο σε τρικυμία μυαλό του….
Υστερόγραφο Ι: Ειδικά ο κ. Αναστασιάδης, κάθε φορά που ετοιμάζεται να υποβάλει οδυνηρή πρόταση στο Κυπριακό, πρέπει να φέρνει στο μυαλό του αυτή την πραγματικότητα: ότι ο Ερντογάν έχει γεμίσει τις φυλακές με πολιτικούς φίλους του, έχει εξαφανίσει πολιτικά όλους όσοι τον βοήθησαν. Κανένας άνθρωπος, που αγαπά τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν θα δώσει εντολή να κτυπήσουν αλύπητα συνανθρώπους του, απλά επειδή εκφράζουν το δημοκρατικό δικαίωμα της διαφωνίας. Ή επειδή διαδηλώνουν ειρηνικά εναντίον ενός αυταρχικού ηγέτη, που γέμισε τις φυλακές με αντιπάλους του. Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία, μπορεί να συγκριθεί με καθεστώτα όπως της Βορείου Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας και γενικά με ηγέτες και κράτη, όπου έχει καταλυθεί η Δημοκρατία. Ούτε μπέσα έχει ο Ερντογάν, ούτε εντιμότητα… Και ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και ο κ. Τσίπρας κακώς εμπιστεύονται τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας και τον υποτακτικό του στην Κύπρο.
Υστερόγραφο ΙΙ: Για τη δεύτερη υποψηφιότητα του ενδιαμέσου χώρου στην Κύπρο, θα μπορούσα να παραθέσω ένα σωρό επιχειρήματα. Ένα αρκεί: Η υποψηφιότητά αυτή εξυπηρετεί μόνο τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ και την εντελώς λανθασμένη πολιτική τους στο Κυπριακό…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του