ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟΥ: «ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΑΣ» «Κεραυνοί» από τις ΗΠΑ κατά ΔΝΤ για Ελλάδα: «Αποτύχατε πλήρως - Να αποχωρήσετε»



   του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
«Κεραυνοί» εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ κατά του ΔΝΤ για την Ελλάδα διαμέσου του Προέδρου της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρεπουμπλικανού Αντι Μπαρ, ο οποίος κατά την διάρκεια ακρόασης με θέμα «τα διδάγματα από τις διασώσεις του ΔΝΤ στην Ελλάδα» απευθυνόμενος στο Ταμείο είπε:

«Αποτύχατε πλήρως να αποχωρήσετε από το ελληνικό πρόγραμμα»

Αναφέρθηκε εκτενώς στα δυο προηγούμενα προγράμματα τα οποία κυριολεκτικά κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και την ευθύνη την αναλαμβάνει άλλωστε και το ίδιο το Ταμείο καθώς έχει αποτυπώσει την αποτυχία του στις εσωτερικές του εκθέσεις

«Το ΔΝΤ αρέσκεται να λέει οτι ο ρόλος του στις χώρες που αναλαμβάνει δράση είναι καταλυτικός, όμως στην περίπτωση της Ελλάδος δεν πέτυχε απολύτως τίποτα. Όλοι γνωρίζουν πως σε περίπτωση χρηματοδοτικής συμμετοχής θα μιλάμε για ένα συμβολικό ποσό. Αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο το ΔΝΤ να μετατραπεί σε έναν συμβολικό οργανισμό.»

Ο κ Μπαρ εἰπε οτι με δεδομένα τα λάθη του παρελθόντος αλλά και την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα που δεν έχει βελτιωθεί, είναι τουλάχιστον σοκαριστικό που το ΔΝΤ σκέφεται μια νέα συμμετοχή.

«Σε περίπτωση που το κάνουν τελικά, θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για το γεγονός οτι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των αποφάσεων τους θα γίνει εξονυχιστικός».

Επισήμανε ότι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους, οτι η διαδικασία λήψης των αποφάσεων τους είναι σφόδρα πολιτικοποιημένη και οτι ο ρόλος τους τίθεται εν αμφιβόλω.

Κατηγόρησε δηλαδή την ηγεσία του Ταμείου ότι παίρνει αποφάσεις με βάση πολιτικά κριτήρια.

Ο Ν.Τραμπ κατά βάση δεν επιθυμεί την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συμμετοχή του με ένα πολύ μικρό ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ είναι κατά βάσην ανούσια αλλά αποφασίστηκε με πολιτική απόφαση λόγω της φιλίας που συνδέει την Κ.Λαγκάρντ με την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ και επειδή το Βερολίνο ήθελε να παρουσιάζει στον γερμανικό λαό ότι την «διάσωση» (ο Θεός να την κάνει) της Ελλάδας δεν την ανέλαβε μόνη της η Γερμανία.

Ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι κυρίως τεχνικός-συμβουλευτικός όπως ήταν και το 1976 στην Βρετανία που αντιμετώπιζε τότε σοβαρά προβλήματα χρέους.

Ο κ Μπαρ είπε οτι κανείς δεν προσποιείται οτι οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα διότι υπάρχει ο ΕΣΜ, «αυτό που κάνουν είναι οτι χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να προστατεύσουν τους πολιτικούς τους ενόψει των εκλογών στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχοντας μελετήσει σε βάθος την ελληνική περίπτωση είπε ότι «μετά από 7 χρόνια η ύφεση παραμένει και η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%, η εισπραξιμότητα των φόρων παραμένει χαμηλά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, μεγάλες ενώ η δίωξη του κ Αντρεά Γεωργίου για πολλούς θεωρείται πολιτικό κηνύγι μαγγισών».

Δεν παρέλειψε να δείξει και δημοσίευμα με φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα(!) για να τονίσει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολλές φορές εκφραστεί απαξιωτικά κατά του ΔΝΤ.

Στην ακρόαση συμμετείχαν και κατέθεσαν: η Μέγκ Λούντσαγκερ, αντιπρόσωπος της Αμερικής στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μέχρι τον Μάιο του 2014, η Άννα Γκέλπερν καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο Georgetown, ο συγγραφέας Πόουλ Μπλούσταϊν, που ασχολείται επισταμένα με το ΔΝΤ, και η Ρεμπέκα Νίλσον, στέλεχος της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Διεθνές Εμπόριο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του