Ο Τσακαλώτος παραδέχεται τώρα οτι δεν υπάρχει «ρήτρα χρέους»!





Δεν θα συνδεθεί δηλαδή η ψήφος στο νομοσχέδιο για εφαρμογή μέτρων και αντιμέτρων με συμφωνία για το χρέος

Χωρίς «ρήτρα χρέους» θα ψηφίσουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα μέτρα και τα αντίμετρα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος άνοιξε «παράθυρο» για να κλείσει η συμφωνία αργότερα τον Ιούνιο, αντί για τις 22 Μαΐου.
Όπως είπε ο υπουργός, δεν θα υπάρχει καμία αναφορά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που να συνδέει με οποιοδήποτε τρόπο την ψήφιση των μέτρων-αντίμετρων με το χρέος.
Ο Ε. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το χρέος, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες -τρεις ώρες πριν ξεκινήσει η κοινή ενημέρωση που θα κάνει σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου- ο υπουργός πρόσθεσε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αργότερα, μέσα στον Ιούνιο.

«Οδικός χάρτης» για μέτρα και αντίμετρα
Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, οι δανειστές στο κείμενο του Μνημονίου παίρνουν ως βάση υπολογισμού των στόχων το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και το 2020. Έχουν λοιπόν, όπως τόνισε, περιγράψει όλα τα σενάρια στο κείμενο. «Για παράδειγμα, για το 2019 στον στόχο 3,5% προσθέτουν 1% τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό. Άρα 3,5 + 1 = 4,5% πλεόνασμα. Άρα έχεις 1% δημοσιονομικό χώρο για ενεργητική πολιτική. Έτσι μπαίνουν τα αντίμετρα. Πιάνεις, για παράδειγμα, 3%; δηλαδή το μισό από το στόχο, τότε πάει 3%+1% (τα μέτρα για τις συντάξεις) = 4%. Επομένως, έχει δημοσιονομικό χώρο 0,5% για ενεργητικές πολιτικές. Άρα τα αντίμετρα που θα πάρεις θα είναι τα μισά» όπως είπε. Άλλο σενάριο, με το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί και ο κόφτης, το οποίο και αναφέρει το Μνημόνιο, είναι να πιάσει η κυβέρνηση στόχο 2% -τότε έχουμε συν 1%. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει καθόλου θετικά μέτρα και μάλιστα ενεργοποιείται ο κόφτης με προσαρμογή 1,5%.

Την Πέμπτη 18 Μάιου ψηφίζεται με την διαδικασία του επείγοντος το σχέδιο νόμου με το οποίο η κυβέρνηση κλείνει την β” αξιολόγηση.
Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο το εξής: «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».
Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής όσο και στην Ολομέλεια θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του